Κόμικς στο… Ισόγειο: Πολύχρωμοι και ασπρόμαυροι χάρτινοι ήρωες βρίσκουν στέγη στην Κηφισιά

Κόμικς στο… Ισόγειο: Πολύχρωμοι και ασπρόμαυροι χάρτινοι ήρωες βρίσκουν στέγη στην Κηφισιά

Εκθέσεις, ομιλίες, σεμινάρια ιστορίας των κόμικς σε ένα διαφορετικό χώρο εικαστικών 

Κόμικς στο… Ισόγειο: Πολύχρωμοι και ασπρόμαυροι χάρτινοι ήρωες βρίσκουν στέγη στην Κηφισιά
Από τις 17 Οκτωβρίου και για έναν ολόκληρο μήνα το «Ισόγειο» (Αγίου Δημητρίου 14, Κηφισιά), μια γκαλερί φιλική και ανοικτή στις νέες τάσεις της τέχνης και ειδικότερα στην ένατη τέχνη των κόμικς, φιλοξενεί και παρουσιάζει τους δημιουργούς-συνεργάτες των εκδόσεων JemmaPress, ενός από τους μεγαλύτερους και πιο δραστήριους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους στον τομέα των κόμικς σε μια σειρά εκδηλώσεων υπό την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Γιάννη Κουκουλά σε συνεργασία με την εικαστικό Τζίνα Δελλασούδα. 

Εκθέσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, έργα τέχνης(πρωτότυπα, posters, prints, μεταξοτυπίες, κούπες, t-shirts, τσάντες, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές), λειτουργία βιβλιοπωλείου από τη JemmaPress, σεμινάρια ιστορίας των κόμικς κ.ά. συνθέτουν έναν μήνα αφιερωμένο στα κόμικς και τους συναρπαστικούς κόσμους τους. 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου: Άνθρωποι και άλλα τέρατα

Οι Δημήτρης Καμένος, Τάσος Μαραγκός και Αλέξια Οθωναίου παρουσιάζουν φανταστικές και λιγότερο φανταστικές ανθρώπινες ιστορίες με ανθρώπους που συναγωνίζονται τα τέρατα σε ένα ντελίριο βίας, εγωισμού, φιλαυτίας και πάνω απ’ όλα σε έναν σκληρό αγώνα επιβίωσης. Τα ποικίλα ανθρώπινα είδη που διαγκωνίζονται για την επικράτηση του ισχυρότερου από το εναλλακτικό σύμπαν του Homo του Καμένου συναντούν τους μπερδεμένους εφήβους και τους ματαιόδοξους κυνηγούς μιας απατηλά λαμπερής ζωής από το Κρακ του Μαραγκού και έναν συμπαθή Δράκουλα που διψά για αίμα στη “στεγνή” μνημονιακή Ελλάδα, σε μια εφιαλτική Τσακισμένη Αυγή όπως την φιλοτέχνησε η Οθωναίου.
Κλείσιμο
(Εγκαίνια: 24 Οκτωβρίου στις 19:00, διάρκεια έκθεσης: 24 - 30 Οκτωβρίου)
Δευτέρα 31 Οκτωβρίου: Μα είναι αστείο αυτό; 
Οι Διονύσης Ατζαράκης, Αντώνης Βαβαγιάννης, Θανάσης Πετρόπουλος και Βαγγέλης Χατζηδάκηςπαρουσιάζουν τα χιουμοριστικά κόμικς τους που ή τα λατρεύεις ή δεν τα κατάλαβες. Στα έξυπνα λογοπαίγνια και στους παραφρασμένους στίχους των Comedics του Ατζαράκη, στα Κουραφέλκυθρα του Βαβαγιάννη με τα ανθρώπινα ξόανα να πέφτουν εσαεί θύματα της αδιόρθωτης και ναΐφ στενοκεφαλιάς τους, στα Πλασματικά Νούμερα του Πετρόπουλου με τις πιο αταίριαστες συνευρέσεις και τις πιο απροσδόκητες ατάκες και στα επιτηδευμένα “απλοϊκά” σχέδια του Χατζηδάκη που εικονογραφούν σουρεαλιστικές παρανοήσεις και απολαυστικές παρεξηγήσεις το ζητούμενο είναι να “πιάσεις” το χιούμορ. Και να βγάλεις το ερωτηματικό από τον τίτλο της έκθεσης.
(Εγκαίνια: 31 Οκτωβρίου στις 19:00, διάρκεια έκθεσης: 31 Οκτωβρίου- 6 Νοεμβρίου)

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου: Τα κουλούρια κάνουν κλειστούς κύκλους

Ο Τόμεκ, εμπνευστής και ιδρυτής της καλλιτεχνικής ομάδας TheVeryClosedCircle, παρουσιάζει έργα δικά του (Κουλούρι κ.ά.) και των δημιουργών ενός “πολύ κλειστού κύκλου” (Τόμεκ, Ζαφειριάδης, Πανταζής, Μαραγκός, Λαγκούσης, Ανθηροπούλου Σ. και Ανθηροπούλου Χ., Τζωρτζακάκης, Σπυρλιάδου, Κιουτσιούκης, Κωνσταντίνου, Έκτορας, Βαβαγιάννης, Χριστούλιας, Αδαμοπούλου, Καμένος, Πετρόπουλος, Θεοδωροπούλου). Έργα αποτελούμενα αποκλειστικά από τέσσερα ομοιόμορφα και ισομεγέθη καρέ που σχολιάζουν τα όρια (;) και τις (ανεξάντλητες;) δυνατότητες των κόμικς, την αφηγηματική τους διάσταση, τις λεκτικές ακροβασίες και τους σχεδιαστικούς πειραματισμούς που τα συνοδεύουν.
(Εγκαίνια: 7 Νοεμβρίου στις 19:00, διάρκεια έκθεσης: 7 - 13 Νοεμβρίου)

Στα εγκαίνια κάθε έκθεσης ο επιμελητής των εκθέσεων Γιάννης Κουκουλάς και ο εκδότης της JemmaPress Λευτέρης Σταυριανός θα παρουσιάζουν στο κοινό τους καλλιτέχνες και τις σημαντικότερες δουλειές τους ενώ στη συνέχεια θα ακολουθεί Q&A με τη συμμετοχή των επισκεπτών. Όλα τα εγκαίνια θα κλείσουν με πάρτι στους φιλόξενους χώρους του Ισογείου.

Λίγα λόγια τους καλλιτέχνες:

- Δήμητρα Αδαμοπούλου
Σπούδασε ζωγραφική στην Καλών Τεχνών Αθήνας και εικονογράφηση στη Σχολή Ορνεράκη. 'Έχει εικονογραφήσει τρία παιδικά βιβλία και έχει κάνει εικονογραφήσεις, σκίτσα και εξώφυλλα για διάφορα περιοδικά και βιβλία. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες δουλειές της συγκαταλέγονται η σειρά κωμικών στριπ“Dracula MGD” και “Dracula MGH” (μαζί με την Α. Oθωναίου), η κωμική σειρά “TrueStory”, και τα δύο για την ιστοσελίδα socomic.gr, το κόμικ “Το Πιο Κρύο Καλοκαίρι”, μια εικονογράφηση αληθινών ιστοριών προσφύγων για το ίδρυμα RozaLuxemburg, και το “Celestial”, μια ιστορία που συμπεριλήφθηκε στο περιοδικό Amazing που κυκλοφόρησε αποκλειστικά στο φεστιβάλ της Angoulême. Φέτος ήταν υποψήφια για Καλύτερο Διαδικτυακό Κόμικ στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς.

- Διονύσης Ατζαράκης
Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Σκηνοθεσία Κινηματογράφου (Σχολή Σταυράκου), Υποκριτική (Ίασμος/Studio ΝΑΜΑ) και MediaGovernance (MSc, LondonSchool of Economics). Ασχολείται επαγγελματικά με το stand-upcomedy από το 2007 με παραστάσεις σε Ελλάδα και Αγγλία. Παρουσίασε τη μεσημεριανή εκπομπή “ΠΕΔΕΣ” στον ALPHA, την κωμική εκπομπή “M for Movies” στο MTV και τώρα παρουσιάζει την κωμική εκπομπή “Cinéλθετε” στον ΣΚΑΪ, την οποία επίσης συγγράφει και σκηνοθετεί. Γράφει τα “COMedICS” μια σειρά από χιουμοριστικά κόμικς σε σκίτσα του Δημήτρη Καμένου, η οποία ανανεώνεται εβδομαδιαία στο socomic.gr και κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις JemmaPress. Είναι τοξότης και δεν πιστεύει στα ζώδια.

- Αντώνης Βαβαγιάννης
Γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Σπούδασε παιδαγωγικά και μουσική στην Αθήνα και εργάζεται ως δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο. Είναι ιδρυτικό μέλος των Empty Frame στους οποίους παίζει κιθάρα και πιάνο. Η άλλη μεγάλη αγάπη του είναι τα κόμικς, με γνωστότερό του δημιούργημα το δημοφιλές και βραβευμένο με ComicdomAward διαδικτυακό κόμικ “Κουραφέλκυθρα”, που ξεκίνησε το 2007 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα στο socomic.gr.
 Έχουν εκδοθεί έξι βιβλία του, μεταξύ των οποίων “Ο Φωτογράφος” (σε σκίτσα Σ. Δερβενιώτη), “ΚουραφέλκυθραOmnibus”  και “Οι Προτελευταίοι”, ένα συνεργατικό κόμικ με τον καλό του φίλο Θανάση Πετρόπουλο. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να γράφει βιογραφικά του εαυτού του σε τρίτο πρόσωπο.

- ΤόμεκΓιοβάνης
Εικονογράφος και δημιουργός κόμικς. Γεννήθηκε στην Πολωνία και είναι απόφοιτος του τμήματος Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, με ειδικότητα το animation. Δημιουργός του κόμικ άλμπουμ “Ωχ Θεέ Μου!!”, της σειράς κόμικς “Κουλούρι” (JemmaPress) και του fanzine “ΗeΗe!”. Εικονογράφησε το μυθιστόρημα “…Και τον Έπλασε Σύμφωνα με τη Δική του Εικόνα” της Μυρτώς Γεωργίου-Νίλσεν (EditionsSynergie). Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τα έργα του έχουν βραβευθεί στα ΕΒΓΕ, στα Comicdom Awards και σε διεθνείς διαγωνισμούς. Συντονίζει τη διαδικτυακή ομάδα TheVeryClosedCircle και συνεργάζεται τακτικά με πολιτιστικούς φορείς και ομάδες παραδίδοντας μαθήματα κόμικς και οργανώνοντας workshops για παιδιά και νέους. Αυτήν την εποχή, τα κόμικς του δημοσιεύονται στην Εφημερίδα των Συντακτών.

- Τάσος Ζαφειριάδης
Γεννήθηκε το 1981 στη Θεσσαλονίκη. Το κύριο επάγγελμά του είναι ορθοδοντικός, αλλά είναι και δημιουργός κόμικς μερικής απασχόλησης (κείμενα και/ή σχέδια). Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει δημοσιεύσει αρκετά κόμικ-στριπ σε έντυπα, εφημερίδες και ιστοσελίδες από το 2002 και μετά. Είναι ιδρυτικό μέλος του The VeryClosedCircle. Μπορείτε να βρείτε το όνομά του, μόνο ή μαζί με άλλων δημιουργών, στα παρακάτω: “Οι Απίθανες Περιπέτειες του Σπιφ& του Σπαφ”, “Ο Κυρ-Κονγκ και άλλες Ιστορίες”, “ΣΛΑΠ”, “Δεν Είναι Αυτό Που Νομίζεις”, “IntraMuros”, “Το Πτώμα”, “Χαρακώματα”, “Χακί Χαϊκού”, “Αράχωβα”, “Το Σκορποχώρι” κ.ά.

- Δημήτρης Καμένος
Γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας καθώς και του Ιστορικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2000 εργάζεται ως εικονογράφος και κειμενογράφος σε διάφορα μέσα (εφημερίδες, τηλεόραση και ραδιόφωνο).  Στις τελευταίες του δουλειές συγκαταλέγεται η συνεργασία με τον  σεναριογράφο Διονύση Ατζαράκη στη σειρά  “COMedICS”  ενώ στριπ του δημοσιεύονται στο ένθετο Καρέ Καρέ της Εφημερίδας των Συντακτών. Παράλληλα γράφει και σχεδιάζει το κόμικ ιστορικής φαντασίας “Homo” που εκτυλίσσεται σε ένα παράλληλο 1939 όπου το ανθρώπινο είδος  συνυπάρχει με τους μακρινούς του προγόνους. Οι περιπέτειες του αρχινεκρομάντηΜπάρετ κυκλοφορούν σε τεύχη από τις εκδόσεις JemmaPress.

- Τάσος Μαραγκός (Tasmar)
Γεννήθηκε στη Σύρο το 1977. Σπούδασε γραφιστική στη Θεσσαλονίκη και άρχισε να δημιουργεί κόμικς το 1998. Το 2004 δημιούργησε το  “bigBANG!” (αυτοέκδοση) που βραβεύτηκε με ComicdomAward ως το καλύτερο ελληνικό fanzineτο 2005 και το 2006. Η αυτοέκδοση“Krakkomiks” πρωτοκυκλοφόρησε το 2007 και τα επόμενα τεύχη εκδόθηκαν από την GigantoBooks και τη JemmaPress. Το τρίτο τεύχος της διακρίθηκε με ComicdomAward καλύτερου εξώφυλλου και το τέταρτο ως το καλύτερο κόμικς. Άλλες εκδόσεις: “Super Condom”, “Όλα είναι Κόμικξς!”, “27 Απλήρωτα Στριπάκια”, “HolyShitComix!” και “Αδέσποτα Σκίτσα”. Τα τελευταία τα διαβάζετε κάθε Σάββατο στην Εφημερίδα των Συντακτών. Το 2012 τα κόμικς του παρουσιάστηκαν με επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου στο πλαίσιο της GraphicNovelDay συγχρόνως με έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο του Βερολίνου. Κόμικς και γελοιογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά, websites και έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

- Αλέξια Οθωναίου
Η Αλέξια Οθωναίου ζωγραφίζει, σκιτσάρει, εικονογραφεί και γράφει σενάρια για κόμικς. Ολοκλήρωσε με άριστα τις πτυχιακές και τις μεταπτυχιακές σπουδές της (First ClassBachelor of ArtsDegree {Hons} στη ζωγραφική από το SurreyInstitute of Art and DesignUniversityCollege και First ClassMaster of ArtsDegree {Hons} στην εικονογράφηση και στην κινούμενη εικόνα από το KingstonUniversity). Έχει δημοσιεύσει εικονογραφήσεις και κόμικ σε ποικίλα έντυπα (Περιοδικό Unfollow, Εφημερίδα των Συντακτών, Περιοδικό Διαβάζω, Παρά Πέντε, AthensVoice κ.ά.), έχει δημιουργήσει τα κόμικ άλμπουμ “Τσακισμένη Αυγή” (JemmaPress), “Dracula MGD” και “Dracula MGH” (σε συνεργασία Δ. Αδαμοπούλου, JemmaPress), Chemical Morpheus (σε συνεργασία Κ. Μακρή, ComicdomPress), Σύνδρομο #4 (σε συνεργασία Η. Κατιρτζιγιανόγλου, ComicdomPress), και “BleedingHearts” (σε συνεργασία Σ. Δερβενιώτη, JemmaPress). Εικονογραφεί παιδικά βιβλία και συμμετέχει σε εκθέσεις κόμικς και ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

- Θανάσης Πετρόπουλος
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του  τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών και της Δραματικής σχολής του Νέου Ελληνικού Θεάτρου του Γιώργου  Αρμένη. Εργάζεται ως ηθοποιός στο Θέατρο και τον Κινηματογράφο και ως  σκιτσογράφος και δημιουργός κόμικς. Α, και τα πρωινά σε ένα γραφείο για να βγάζει και λεφτά. Το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο του  κομικ άλμπουμ “Πλασματικά Νούμερα” (ComicdomPress) το  οποίο απέσπασε το Βραβείο ComicdomFanAward 2014. Το δεύτερο του  κόμικ άλμπουμ “Καμμένα Βούρλα” (2015) και η τελευταία του δουλειά “Προτελευταίοι”, ένα συνεργατικό κόμικ με τον καλό του φίλο Αντώνη  Βαβαγιάννη, κυκλοφορούν από τη JemmaPress και το  SoComic.

- Βαγγέλης Χατζηδάκης
Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1982 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο UniversityofCentralLancashire, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την τέχνη, πράγμα που φαίνεται άλλωστε και από τα κόμικς του. Σε μια κρίση ταυτότητας (την έχασε στο μετρό και τραβιότανε δυο εβδομάδες για να βγάλει νέα) τον Γενάρη του 2015 ξεκίνησε τα “PhatComicz”. Για άγνωστες μέχρι σήμερα αιτίες, το κοινό τα αποδέχθηκε. Από τον Αύγουστο του 2015 τα “PhatComicz” εμφανίζονται στο socomic.gr ενώ τον Απρίλιο του 2016 κυκλοφόρησε και το πρώτο βιβλίο της σειράς από την JemmaPress με τίτλο “FullPhat”. Κατά καιρούς πολλοί τον έχουν κατηγορήσει ότι τα σχέδια του τα φτιάχνει ο πεντάχρονος ανιψιός του, πράγμα το οποίο έχει αρνηθεί ως "υποτιμητικό" για το ίδιο το παιδί. Από το 2015 τα “PhatComicz” έχουν εμφανιστεί στο αθλητικό siteSportit.gr και στο μουσικό περιοδικό BlissMagazine. Στο χωριό του θεωρείται λαϊκός ήρωας, ενώ πιστεύει ότι είναι γάτα.

- Πέτρος Χριστούλιας
Γεννήθηκε το 1979 στην Χαλκίδα. Το 2005 αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και από τότε δραστηριοποιείται στο χώρο της εικονογράφησης και του κόμικς. Έχει βραβευθεί με το χρυσό ΕΒΓΕ εικονογράφησης για το 2009. Το 2011 διακρίθηκε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κόμικς στη Γένοβα. Το 2013 βραβεύτηκε ως καλύτερος σχεδιαστής κόμικς στα ComicdomAwards. Το 2015 κατέκτησε το βραβείο καλύτερου σχεδιαστή και καλύτερου εξωφύλλου για τα“Χαρακώματα” και το βραβείο καλύτερου διαδικτυακού κόμικς για το “Γυρνώ σαν Νυχτερίδα” στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Έχει σχεδιάσει τα βιβλία "IntraMuros" (9η διάσταση), "Χαρακώματα", "Σλαπ" και "Σλαπ2 - και από την ανάποδη" (JemmaPress). Έχει γράψει και σχεδιάσει τα "Γυρνώ σαν Νυχτερίδα"και "Τριγυρνώ μες στην Αθήνα" (JemmaPress).

- The Very Closed Circle
Πόσα ζουμ πρέπει να κάνει μια κάμερα για να δείτε ένα ηλεκτρόνιο σ’ ένα μπαρ; Πώς μπορείτε να τυλίξετε έναν οποιοδήποτε άντρα; Σας αρέσει να ομφαλοσκοπείτε; Είναι ομοφοβικά τα αστεία με Σταυροφόρους; Θα εμπιστευόσασταν έναν χίπη ορθοδοντικό; Μπορείτε να αφηγηθείτε μια ιστορία ράβοντας ένα κουμπί; Τι είπε ο Γέροντας για το οφσάιντ; Σε ποια γειτονιά έμενε ο Κάφκα; Τι χιπ-χοπ ακούνε οι φαρμακοποιοί; Πού πήγαν τα καναρίνια της κόμισσας; Τι σχέση έχει το Βυζάντιο με τα λογοπαίγνια; Μπορείς να κερδίσεις ένα βραβείο Eisner με μόνο τέσσερα καρέ;
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα βρίσκουν απάντηση στα κόμικ-στριπ από τη διαδικτυακή ομάδα του The VeryClosedCircle! Μετά από τέσσερα χρόνια διαδικτυακής παρουσίας με 500 στριπάκια, ένα βραβείο Comicdom Awards, ένα χρόνο ξεκούρασης για να γεμίσουν οι μπαταρίες και ένα βιβλίο από την JemmaPress στο ενεργητικό της, η ομάδα του Πολύ Κλειστού Κύκλου κλείνει έναν κύκλο δημιουργίας και πειραματισμών. Συμμετέχουν οι: 
ΤόμεκΓιοβάνης, Τάσος Ζαφειριάδης, Παναγιώτης Πανταζής, Τάσος Μαραγκός, Χάρης Λαγκούσης, Σταυρούλα Ανθηροπούλου, Κωστής Τζωρτζακάκης, Σοφία Σπυρλιάδου, Σταύρος Κιουτσιούκης, Χριστίνα Ανθηροπούλου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Έκτορας, Αντώνης Βαβαγιάννης, Πέτρος Χριστούλιας, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Δημήτρης Καμένος, Θανάσης Πετρόπουλος, Έφη Θεοδωροπούλου.
Γενικό πρόσταγμα: Ναύαρχος Φραγκίσκος Ι. Πέστροφας2

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΜΙΚΣ

Παράλληλα με τις εκθέσεις, από τις 19 Οκτωβρίου ξεκινά το Σεμινάριο Ιστορίας των Κόμικς με εισηγητή τον Γιάννη Κουκουλά, Ιστορικό Τέχνης. Η διάρκειά του θα είναι 14 ώρες (επτά δίωρα μαθήματα που θα διεξάγονται κάθε Πέμπτη, 18:30 – 20:30) με στόχο την ιχνηλάτησηκαι κατανόηση της ιστορικής εξέλιξης και διαμόρφωσης της ένατης τέχνης. Κεντρικοί άξονες θα είναι:

Τα πρόδρομα έργα της σχεδιαστικής αφηγηματικότητας (βραχογραφίες, ιερογλυφικά, γλυπτοί διάκοσμοι της αρχαιότητας κ.ά.) και της συνύπαρξης του λόγου με την εικόνα (μεσαιωνικά ψηφιδωτά και χειρόγραφα κ.ά.).
Οι γελοιογραφίες του 18ου και 19ου αιώνα. Τα κόμικς Ευρωπαίων πρωτοπόρων (Topffer, περιοδικά Epinal κ.λπ.).
Κόμικς και μοντερνισμός: η βίαιη αστικοποίηση και το λούμπεν προλεταριάτο στο YellowKid του RichardOutcault, οι ψυχαναλυτικές ερμηνείες και ο παιδικός ψυχισμός στο LittleNemoinSlumberland του WinsorMcCay, σουρεαλισμός και νταντά στο KrazyKat του GeorgeHerriman, τα εξπρεσιονιστικά έργα του LyonelFeininger κ.ά.
Το Κραχ του 1929 και η εμφάνιση των κόμικς φαντασίας και ηρωισμών (μάγοι, αεροπόροι, πυγμάχοι, αθλητές, ντετέκτιβ, πιλότοι, καπετάνιοι, διαστημικοί τυχοδιώκτες κ.ά.). Οι ήρωες ως βιομηχανικά προϊόντα που αναλαμβάνουν την μεταφορική σωτηρία μέσω της ψυχαγωγίας και της ανάθεσης.
Τα κόμικς, τα animation και το συνολικό έργο του WaltDisney, των συνεργατών του και των συνεχιστών της αυτοκρατορίας. Οι πρωτοπόρες ταινίες κινουμένων σχεδίων, η σχέση του Disney με την πολιτική, οι κατήγοροι αλλά και οι υπερασπιστές του.
Οι υπερήρωες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά: η γέννηση και η εξέλιξη του Σούπερμαν, του Μπάτμαν, της Γουόντερ Γούμαν κ.ά.Η επινόηση νέων “θεοτήτων” που υποκαθιστούν τη χαμένη ελπίδα. Οι διαφορετικοί υπερήρωες των StanLee και JackKirby της δεκαετίας του ’60 και οι σύγχρονες αποδομητικές τάσεις. Η μετάλλαξη ως κοινωνικό στίγμα, οι υπερδυνάμεις ως κατάρα, η ευθύνη ως βάρος.
Ο HarveyKurtzman και η επανάσταση του περιοδικούMAD. Hθέσπιση του Κώδικα Λογοκρισίας στα  ‘50s, ο μακαρθισμός και οι επιπτώσεις του στη δημιουργία κόμικς.
Τα undergroundcomix της δεκαετίας του ’60 (Crumb, Shelton, Rodriguez κ.ά.) και η σχέση τους με την κοινωνική έκρηξη και τα κινήματα χειραφέτησης και υπεράσπισης των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Τα σύγχρονα εναλλακτικά κόμικς, η θεματολογία τους, οι σχεδιαστικές τους ιδιαιτερότητες. Το κοινό που απευθύνονται, η πολιτική τους διάσταση, η βιογραφία και η αυτοβιογραφία. Οι περιπτώσεις του DanClowes, του ChrisWare, του AdrianTomine, του CharlesBurns και τα κόμικς της αποστασιοποίησης. Οι Watchmen του AlanMoore και η αναθεώρηση της υπερηρωικής ταυτότητας. Ο DarkKnight του FrankMiller και η παραδοχή της υπερηρωικής παρακμής. 
Τα κόμικς-ντοκουμέντα της σύγχρονης εποχής: Το έργο του ArtSpiegelman, η δημοσιογραφική διάσταση των κόμικς του JoeSacco, τα οδοιπορικά του TedRall, τα κόμικς για το προσφυγικό ζήτημα και οι έννοιες της τεκμηρίωσης, της μνήμης, του αρχείου, της Ιστορίας μέσα από την ένατη τέχνη. 
Κόμικς και τέχνες (κινηματογράφος, λογοτεχνία, εικαστικές τέχνες, μουσική κ.λπ.). Πώς σχετίζονται οι εννέα τέχνες μεταξύ τους;Έννοιες όπως η διακειμενικότητα και η διαεικονικότητα,η προσαρμογή και η μεταγραφή, η παρωδία, η ειρωνεία, το παστίς κ.λπ. Πώς εικαστικοί καλλιτέχνες (Lichtenstein, Warhol, Koons κ.ά.), graffitiartists όπως ο Μπάνκσι, κινηματογραφιστές κ.λπ. αξιοποίησαν τα θέματα και τις τεχνικές των κόμικς και πώς οι δημιουργοί κόμικς συνομιλούν με τις άλλες τέχνες. 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών που ενδιαφέρονται γενικότερα για την Ιστορία της Τέχνηςαλλά και ειδικότερα για την Ιστορία των Κόμικς, σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να κατανοήσουν περαιτέρω τη γλώσσα των κόμικς και να ερμηνεύσουν - μεταδώσουν το φαινόμενο της ευρείας διάδοσης και δημοφιλίαςτης ένατης τέχνης μέσω του πολυγραμματισμού, σε καλλιτέχνες που επιδιώκουν να εμπλουτίσουν το θεωρητικό και ιστορικό τους υπόβαθρο, σε φοιτητές και αποφοίτους Ιστορίας, Κοινωνιολογίας, Καλών Τεχνών, Ανθρωπιστικών Σπουδών, Επικοινωνίας και Μέσων, Διακοσμητικής και Γραφιστικής, Πολιτισμικών Σπουδών κ.λπ., σε αναγνώστες των κόμικς, σε όσους και όσες αναζητούν την αμφίδρομη σχέση της τέχνης με τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις και πτυχές κάθε εποχής.

ΜΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ JEMMAPRESS

Το βιβλιοπωλείο Jemma δημιουργήθηκε το 1997 όταν ο ιδιοκτήτης του, Λευτέρης Σταυριανός, αποφάσισε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα και να προσφέρει στους κατοίκους του Πειραιά και των γύρω περιοχών τη δυνατότητα να διεισδύουν στο χώρο του φανταστικού, χωρίς να χρειάζεται να “ταξιδεύουν” μέχρι το κέντρο της Αθήνας. 
Το JemmaBooks&Comics στην προσπάθεια να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό πελάτη, προσφέρει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Έτσι, στα ράφια του δεν θα βρείτε μόνο ελληνικά, αμερικάνικα, ιαπωνικά και ευρωπαϊκά κόμικς για όλα τα γούστα, αλλά επίσης βιβλία της λογοτεχνίας του φανταστικού, actionfigures, t-shirts καθώς και συλλεκτικά αντικείμενα από τον χώρο της 9ης τέχνης.

Η JemmaPress ιδρύθηκε το 2003 με πρώτη της έκδοση στα Ελληνικά, το “VideoNoir” από το βραβευμένο δίδυμο των C. Trillo και E. Risso. Έκτοτε, έχει κυκλοφορήσει πάνω από  εκατό πενήντα τίτλους, κυρίως κόμικς, μεταφρασμένες εκδόσεις στα Ελληνικά και πρωτότυπες δουλειές Ελλήνων δημιουργών ενώ έχει αποσπάσει πολλές φορές διακρίσεις και βραβεία όπως (ενδεικτικά): Βραβείο καλύτερης ελληνικής έκδοσης ξένου κόμικς για το“Bone: Διωγμένοι από την Boneville” (Comicdom 2006), “Οι Περιπέτειες του Λούθερ Αρκράιτ” (Comicdom 2009) και το δίτομο “ElEternauta – ΟΚοσμοναύτης του Απείρου” (Comicdom 2010). Ακόμα έχει κερδίσει το βραβείο καλύτερης ελληνικής ανθολογίας για το περιοδικό Γκραν Γκινιόλ – Η Τέχνη του Αισθητικά Ακραίου (Comicdom 2009).

Ενώ στην αρχή δραστηριοποιήθηκε κυρίως στην κυκλοφορία μεταφρασμένων έργων, την τελευταία πενταετία ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την εγχώρια σκηνή. Από τον κατάλογο της έχει περάσει μια πλειάδα ελλήνων δημιουργών όπως ενδεικτικά:Αδαμοπούλου Δήμητρα, Ανθηροπούλου Σταυρούλα, ΑνθηροπούλουΧριστίνα,Ατζαράκης Διονύσης, Βαβαγιάννης Αντώνης, Βαξεβάνη Βασιλεία, Γκοκτζιλάς Βασίλης, Δερβενιώτης Σπύρος, Ζαφειριάδης Τάσος, Ζαχόπουλος Κ.Ι., Κάουα Αβραάμ, Κιουτσιούκης Σταύρος, Κυριαζής Ηλίας, Λαμπούδης Σάββας, Μαραγκός Τάσος, Μαρτίνης Χρήστος, Ματζίρης Βαγγέλης, Μελισσαρόπουλος Γιώργος, Μπαργιώτας Θοδωρής, Οθωναίου Αλέξια, Παλαβός Γιάννης, Πανταζής Παναγιώτης, Πετρόπουλος Θανάσης, Πέτρου Θανάσης, Ρουμπούλιας Γιάννης, Σαββαΐδης Δημήτρης, Σπυρλιάδου Σοφία, Στεφαδούρος Νικόλας, Τσουκνίδας Λουκάς, Φουτσίδης Κωνσταντίνος, Χατζηδάκης Βαγγέλης, Χριστούλιας Πέτρος, Con (Χρυσούλης Κωνσταντίνος),Tomek και πολλοί άλλοι που συμμετέχουν σε μικρότερες ιστορίες ή ανθολογίες, όπως την πρόσφατη έκδοση THE VERY CLOSED CIRCLE - Ασκήσεις επί χάρτου όπου συμμετέχουν οι: Tomek, Τάσος Ζαφειριάδης, Παναγιώτης Πανταζής, Τάσος Μαραγκός, Χάρης Λαγκούσης, Σταυρούλα Ανθηροπούλου, Κωστής Τζωρτζακάκης, Σοφία Σπυρλιάδου, Σταύρος Κιουτσιούκης, Χριστίνα Ανθηροπούλου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Έκτορας, Αντώνης Βαβαγιάννης, Πέτρος Χριστούλιας, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Δημήτρης Καμένος, Θανάσης Πετρόπουλος και η Έφη Θεοδωροπούλου. 

Η επιλογή των εκδόσεων γίνεται με κύριο μέλημα την υψηλή ποιότητα και την υπευθυνότητα απέναντι στον αναγνώστη. Το μότο της JemmaPress: «Άλμπουμ για αναγνώστες που αγαπούν τα κόμικς, από ανθρώπους που τα λατρεύουν», αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοσοφία του εκδοτικού οίκου.

Παρακολουθώντας τις τάσεις του κοινού, η JemmaPress, επεκτείνει τον κατάλογό της με σημαντικά έργα της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ παράλληλα στηρίζει τις προσπάθειες αξιόλογων Ελλήνων δημιουργών.


Χώρος τέχνης ΙΣΟΓΕΙΟ, Αγ. Δημητρίου 14 Κηφισιά, τηλ. 6973388620





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης