«Από τον Gretry στον Satie»: Ένα αφιέρωμα στον γαλλικό ρομαντισμό

«Από τον Gretry στον Satie»: Ένα αφιέρωμα στον γαλλικό ρομαντισμό

Με την σοπράνο Σοφία Παπαδημητροπούλου και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα

«Από τον Gretry στον Satie»: Ένα αφιέρωμα στον γαλλικό ρομαντισμό
Στο κατώφλι του 20ου αιώνα, ο ρομαντισμός έχει ήδη δώσει την πρωτοκαθεδρία στον μεταρομαντισμό και συνάμα καλλιεργείται το έδαφος για να υποδεχθεί τον ιμπρεσιονισμό.

Μέσα από τα τραγούδια των Gabriel Fauré, Maurice Ravel, Claude Debussy, Henri Duparc και Francis Poulenc, το lied διατηρεί τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, ενστερνίζεται όμως τη νεότερη αισθητική. Η αγάπη των σπουδαίων αυτών ρομαντικών, μεταρομαντικών και ιμπρεσιονιστών μουσουργών για την ποίηση, κατάφερε να ανοίξει έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα στις δύο τέχνες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας πλούσιας παρακαταθήκης για τις επερχόμενες γενεές συνθετών, ερμηνευτών αλλά και για το κοινό, από έντεχνα τραγούδια (γνωστά και ως mélodies), αλλά και μία σειρά από ιδιαίτερης αισθητικής και νεότερης προσέγγισης όπερες.

Ακολουθώντας τα ίχνη των βασικότερων εκπροσώπων της γαλλικής melodie και όπερας, η σοπράνο Σοφία Παπαδημητροπούλου και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας, σταθεροί συνεργάτες πια, θα παρουσιάζουν ένα ρεσιτάλ με ρεπερτόριο που περιέχει τα σημαντικότερα chanson και άριες του Γαλλικού ρομαντισμού.

Ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες της λεγόμενης γαλλικής mélodie («μελωδίας»), τον Gabriel Fauré (1845 - 1924), τον ανήσυχο ιμπρεσιονιστή και δημιουργό της όπερας Pelléas et Mélisande, Claude Debussy (1862-1918) που διαμόρφωσε το δικό του ιδιαίτερο στίγμα μέσα από ποικίλες επιρροές - μουσικές, λογοτεχνικές, ψυχολογικές, ακόμα και ταξιδιωτικές, τον μεταρομαντικό Henri Duparc (1848 - 1933) και τον γνωστό για την συμμετοχή του στην Ομάδα των Έξι, αλλά και για τα, εξαιρετικής ευφυίας, μπαλλέτα και όπερες του, Francis Poulenc (1899 - 1963), αλλά και άλλους, σπουδαίους μουσουργούς, θα έχει την ευκαιρία το κοινό της Αθήνας να απολαύσει ζωντανά μέσα από αυτό το ρεσιτάλ "Από τον Gretry στον Satie".

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στις 20:30 στην Αίθουσα Διδασκαλίας στη Μουσική Βιβλιοθήκη ″Λίλιαν Βουδούρη" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Γενική είσοδος: 10 ευρώ


Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης