Καλλιτέχνης πουλά για αστρονομικά ποσά φωτογραφίες χρηστών του Instagram

Καλλιτέχνης πουλά για αστρονομικά ποσά φωτογραφίες χρηστών του Instagram

Το περασμένο φθινόπωρο, ορισμένα από αυτά τα έργα πουλήθηκαν για 90.000 δολάρια

Καλλιτέχνης πουλά για αστρονομικά ποσά φωτογραφίες χρηστών του Instagram
Γνωρίζατε ότι κάποιος έχει δικαίωμα να πουλήσει τις φωτογραφίες που ανεβάζετε στο Instagram, χωρίς μάλιστα να δικαιούστε δεκάρα από τα χρήματα που θα βγάλει;

Ο Ρίτσαρντ Πρινς, ένας γνωστός καλλιτέχνης που θίγει συχνά θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας με τα έργα του, προκάλεσε σάλο με την τελευταία του έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Frieze Art Fair πριν από δύο εβδομάδες. Ο λόγος; Τα έργα του αποτελούσαν μεγεθυμένα screenshots από φωτογραφίες που έχουν ανεβάσει σελέμπριτις, μοντέλα αλλά και απλοί άνθρωποι στο Instagram, τα οποία συνοδεύονταν από δικά του προκλητικά σχόλια, όπως «Μου άρεσε πολύ η χθεσινή μας βραδιά. Ας το ξανακάνουμε σύντομα, Ρίτσαρντ».

Το περασμένο φθινόπωρο, ορισμένα από αυτά τα έργα πουλήθηκαν για 90.000 δολάρια ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο καλλιτέχνης δεν ζήτησε την άδεια από κανένα από τα άτομα που απεικονίζονται για να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες τους.

Κλείσιμο
Τα «μοντέλα» του καλλιτέχνη περιλαμβάνουν γνωστές πορνοστάρ, μοντέλα, ηθοποιούς όπως η Πάμελα Άντερσον αλλά και άλλου είδους επαγγελματίες όπως η Dow Deere, CEO της εταιρείας Lime Crime. Μάλιστα, όπως δήλωσε η τελευταία σε σχόλιό της στο Instagram, η δική της φωτογραφία πωλήθηκε ήδη για 90.000 δολάρια και δεν σκοπεύει να μηνύσει τον καλλιτέχνη που τη χρησιμοποίησε χωρίς την άδειά της.

Βέβαια, ακόμα κι αν ήθελε να το κάνει δεν θα μπορούσε, αφού λόγω της επεξεργασίας και της προσθήκης των σχολίων οι πίνακές του θεωρούνται αυθεντικά έργα τέχνης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης