Αργαλειός και σύγχρονη τέχνη για τους επισκέπτες του Costa Navarino

Αργαλειός και σύγχρονη τέχνη για τους επισκέπτες του Costa Navarino

Η ξενοδοχειακή μονάδα, χτισμένη από τον Αλέξανδρο Τομπάζη σε ένα λιτό στιλ με παραδοσιακά στοιχεία που όμως έχουν και μια μινιμαλιστική μοντέρνα χροιά,  είναι μια όαση ηρεμίας την οποία «διαταράσσει» χαριτωμένα ο Δημήτρης Αντωνίτσης.

Αργαλειός και σύγχρονη τέχνη για τους επισκέπτες του Costa Navarino
Και εκεί που περίμενει κανείς ο Δημήτρης Αντωνίτσης να επαναπαυτεί με το πολύ πετυχημένο Hydra School Projects που έδω και δώδεκα καλοκαίρια φιλοξενεί στο Σαχτούρειο Σχολείο στην Υδρα, αυτός... μας κλείνει το μάτι. Μια καινούργια ιδέα που αφορά πάντα την τέχνη  έγινε πραγματικότητα, καθώς η «απόβασή» του στην Πελοπόνησσο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Costa Navarino είναι γεγονός εδώ και λίγες ημέρες.

Ελληνες και ξένοι δημοσιογράφοι είχαμε τη χαρά να φτάσουμε στο πολυτελές ξενοδοχείο, για να μάθουμε περισσότερα για τη νέα εκθεσιακή δραστηριότητα του ξενοδοχείου, σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη και επιμελητή Δημήτρη Αντωνίτση.

Κλείσιμο


Η ξενοδοχειακή μονάδα, χτισμένη από τον Αλέξανδρο Τομπάζη σε ένα λιτό στιλ με παραδοσιακά στοιχεία που όμως έχουν και μια μινιμαλιστική μοντέρνα χροιά,  είναι μια όαση ηρεμίας την οποία «διαταράσσει» χαριτωμένα ο Δημήτρης Αντωνίτσης.

Στο ξενοδοχείο Westin όπου και φιλοξενείται η έκθεση, μας αντικρύζει ένας επιβλητικός πύργος, μέσα στον οποίο «κρύβεται» η σύγχρονη ελληνική τέχνη. Πλησιάζοντας το κτίριο βλέπουμε ένα μικρό αυτοκινητάκι παρκαρισμένο μπροστά, προστατευμένο με μια λευκή κουκούλα. Πλησιάζοντας λίγο πιο κοντά όμως, κανείς βλέπει οτι η κουκούλα είναι ένα έργο τέχνης, φτιαγμένη όλη με βελονάκι με παραδοσιακά μοτίβα της περιοχής κεντημένα σε λινό ύφασμα. 



Είναι το έργο του Διονύση Χριστοφιλογιάννη και είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Το ελληνικό φολκλόρ συναντά το χρηστικό αντικείμενο της μπανάλ καθημερινότητας. Και όλα αυτά συνθέτουν ένα γλυπτό, το οποίο στέκεται σαν μικρός προσκυνητής μπροστά στο κτίριο.

Δίπλα του το έργο του Αντωνίτση, εξίσουν επιβλητικό. Μια τραπεζαρία της παλιάς αθηναϊκής μικροαστικής τάξης της δεκαετίας του ΄60. Εκείνη που κανείς συναντά στο σπίτι της γιαγιάς του, με τα λιονταρένια πόδια και τα σκαλιστά σκαθίσματα. Μόνο που δεν είναι από ξύλο αλλά φτιαγμένη όλη από χυτό ατσάλι, ένα τεράστιο γλυπτό. Τα καθίσματα της… ντυμένα με κουρελούδες που φτιάχνει ο ίδιος στον αργαλειό.



Μέσα στο κτίριο στην κυρίως έκθεση βλέπουμε κι άλλα έργα του Αντωνίτση, τις κουρελούδες του και τις φωτογραφίες που απεικονίζουν στέμματα -για τις οποίες είναι γνωστός- αλλά και νεότερα έργα όπως μια κολώνα που κρέμεται στην μέση της αίθουσας, σχεδόν αρχαιοελληνική, η οποία αποτελείται από στάμνες τοποθετημένες η μια πάνω στην άλλη και αυτές φτιαγμένες από ατσάλι.

Βλέπουμε ένα καρπούζι μικρό, πολύ μικρό, το οποίο πλησιάζουμε και μας αποκαλύπτεται ότι είναι ένα αβγό στρουθοκάμηλου, ζωγραφισμένο στο χέρι από τον Χριστοφιλογιάννη. Φωτογραφίες του Jeffrey Apoian, φτιαγμένες στο χέρι με την παλιά τεχνική της εμφάνισης σε φωτογραφικά υγρά. Και στις σκάλες ένα εντυπωσιακότατο έργο του Κωσταντίνου Λαδιανού (ένα τεράστιο κέντημα-πίνακας).



Τα έργα παρουσιάζουν την ελληνική ταυτότητα, αυτή που ψάχνουμε να βρούμε όλοι μας μετά την κρίση.  Είμαστε αυτοί που ξαπλώναμε μέχρι πρόσφατα στις κουρελούδες και τις φλοκάτες, που κουβαλούσαμε τα νερά στις στάμνες, ή που τις ρίχναμε από το μπαλκόνι για να πιάσουμε γαμπρό, αλλά είμαστε και οι άνθρωποι που χρέωνονταν με διακοποδάνεια, οδηγούσαν Καγιέν και ταξίδευαν σε εξωτικούς προορισμούς. Είμαστε μια περίεργη μίξη δύσης και ανατολής.

Η ιδέα της έκθεσης είναι πολύ έξυπνη. Τέσσερις καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν την δουλειά τους και κάθε μήνα, ο καθένας από αυτούς θα έχει και ένα «εργαστήριο» για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου, το ωραιότερο κομμάτι του πρότζεκτ! Οι ξένοι τουρίστες που έρχονται και κάθονται στον αργαλειό του Δημήτρη Αντωνίτση, τον βοηθούν να φτιάξει το καινούργιο του έργο και μαθαίνουν για την ελληνική παράδοση (μέχρι τα μέσα Ιουνίου).  Από οτι μας περιγράφει ενθουσιάζονται με αυτή την πτυχή της ελληνικής παράδοσης.



Τα εργαστήρια θα αλλαζουν κάθε μήνα.Ως τα μέσα Ιουλίου, ο Νεουορκέζος Jeffrey Apoian, θα τους μάθει τεχνικές εμφάνισης φωτογραφιών. Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο ο Κωσταντίνος Λαδιανός θα τους μάθει να κεντάνε και μέχρι τέλη Σεπτέμβρη ο Διονύσης Χριστοφιλογιάννης θα τους εμπλέξει στην δημιουργία ενός πίνακα πολύ μεγάλων διαστάσεων.

Ετσι η ελληνική τέχνη αλλά και η παράδοση γίνονται γνωστές στους επισκέπτες, ώστε να μεταφέρουν εντυπώσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου, αλλά και οι διακοπές στην Ελλάδα να αποτελέσουν και κάτι άλλο εκτός από ήλιο, θάλασσα και καλό φαγητό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης