Souzy Tros: Μια εικαστική εμπειρία

Souzy Tros: Μια εικαστική εμπειρία

Μια ιδέα απόλυτα ταιριαστή στην εποχή που ζούμε, ρεαλιστική, ανθρώπινη και κυρίως αυθεντική είναι το εικαστικό εγχείρημα Souzy Tros

Souzy Tros: Μια εικαστική εμπειρία
Μια ιδέα απόλυτα ταιριαστή στην εποχή που ζούμε, ρεαλιστική, ανθρώπινη και κυρίως αυθεντική είναι το εικαστικό εγχείρημα Souzy Tros.

Εμπνευσμένο από την αθάνατη ατάκα της Ρένας Βλαχοπούλου, στην γνωστή ταινία όπου υποδύεται την μοδίστρα εκ Ιταλίας, και παίρνοντας τα μέτρα για την πελάτισσα της Σούζι διαπιστώνοντας πως έχει παχύνει, της λέει “Σούζι τρως! Και ψεύδεσαι...και τρως!” το Souzy Tros είναι δημιούργημα της καλλιτέχνιδας Μαρία Παπαδημητρίου.

Η Παπαδημητρίου μια κατεξοχήν εμπλεκόμενη με την κοινωνία καλλιτέχνιδα, έστησε μια πλατφόρμα για να στεγάσει το μακροχρόνιο πρότζεκτ της Τ. Α. Μ. Α.(Temporary Autonomous Museum for All). Όπως και παλιότερα, και εδώ, η Μαρία Παπαδημητρίου, συλλέγει ανθρώπινα συναισθήματα σε ένα χώρο, δημιουργώντας ένα έργο που μένει στην μνήμη πολύ περισσότερο σαν αισθαντική εμπειρία, παρά σαν εικόνα.

Κλείσιμο
Στην προκειμένη, η εικόνα όμως είναι εξίσου ανακουφιστική και όμορφη. Το Souzy Tros, έχει τη μορφή μίας παλιάς αθηναϊκής αυλής και λειτουργεί ως ένα σημείο συνάντησης και συνεργασίας. Σκοπός του να συμβάλλει στην προώθηση του εποικοδομητικού διαλόγου ως εναλλακτική λύση στη βίαιη κατάρρευση που βιώνουμε αυτή τη στιγμή σαν κοινωνία. Με άλλα λόγια, έρχεσαι κάθεσαι, τρως, πίνεις, μιλάς, συνδιαλέγεσαι διαφωνείς και συν-υπάρχεις

Είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο παροχής εμπειριών και δημιουργικής έμπνευσης για Έλληνες και μη-Έλληνες κατοίκους, μέσω της δημιουργίας ενός χρόνο-τραπεζικού συστήματος ανταλλαγής ιδεών, γνώσεων και τεχνικών.

Η καντίνα Souzy Tros άνοιξε ξανά το Σάββατο 27&την Κυριακή 28 Απριλίου και φιλοξένησε δύο πολύ ενδιαφέροντα πρότζεκτς. Το Inside Out Project, ένα τεράστιο καλλιτεχνικό Project στο οποίο συμμετέχουν 25 χώρες από όλο τον κόσμο. Σκοπός του, να μετατρέψει απλές καθημερινές εικόνες προσώπων ανθρώπων από όλο τον πλανήτη, σε ένα έργο τέχνης. Ο κάθε ένας έχει φωνή μέσα από μια φωτογραφία του προσώπου του. Φωτογράφος για την Ελλάδα, ο Δημήτρης Μπούρας.

Και την Κυριακή 28 Απριλίου, το Souzy Tros αποφάσισε να γιορτάσει την έναρξη της εβδομάδας των Παθών με μπούλες, πατάτες και κανόνια. Συνοικοδεσπότες αυτή τη φορά, μαζί με τη Μαρία Παπαδημητρίου,  οι καλλιτέχνες Γιάννης Βαρελάς και Vassilis H. Επίτιμοι προσκαλεσμένοι τους η δεκαεξάχρονη ευρηματική  κολεκτίβα  “του Γιάννη Βάρσου“, στο ρόλο του … πυροβολικού!

Οι “Βολείς “ με πατατοχτυπήματα (αντι για βαγιοχτυπήματα), έπαιξαν στο ωφέλιμο βεληνεκές των αυτοσχέδιων κανονιών τους, με στόχο της επέμβαση τους πάνω σε δύο νέα γλυπτά των Βαρελά και Vassili H.

Πράττοντας μέσα από τον επικοινωνιακό χώρο της εκτόνωσης και του αυθόρμητου, στόχος του δρώμενου ήταν η αντανάκλαση της πολιτισμικής ταυτότητας της σημερινής Αθήνας. Οι Βαρελάς και Vassiis H, πλαισιώνουν τον σύγχρονο μοντερνισμό -ο καθένας με το δικό του εικαστικό λεξιλόγιο- για να εξετάσουν αν η συλλογικότητα (η συμμετοχή και η ενεργοποίηση των πολιτών), είναι όντως ο κύριος τρόπος θεραπείας για τη σημερινή κρίση.

Με μία μη σοβαροφανή δράση, έπαιξαν με τις διαστάσεις της τύχης και της αποτυχίας με σκοπό να πυροδοτήσουν την εξέταση της σχέσης της πολιτικής με την πολιτιστική παρέμβαση.

Guest ο ηθοποιός Μιχάλης Μανιάτης που μαγείρεψε εξαιρετική αθερίνα και νόστιμες τηγανητές πατάτες. Περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο πρότζκετ της εικαστικής καντίνας Souzy Tros.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης