Ο Αρτέμης γράφει ιστορία στο γκραφίτι

Ο Αρτέμης γράφει ιστορία στο γκραφίτι

Την Κυριακή, πρωτοφανές για την Ελλάδα ολοήμερο event στο Μαρούσι...

Ο Αρτέμης γράφει ιστορία στο γκραφίτι
Νέο Ηράκλειο, αρχές ’90, και στο 1ο γυμνάσιο επικρατεί πανικός. Οι καθηγητές και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων βρίσκονται σε αναστάτωση, κάτι πρωτόγνωρο για αυτούς και τα ελληνικά δεδομένα έχει συμβεί στους τοίχους του σχολείου. Κάποιοι «βάνδαλοι» έχουν ζωγραφίσει πάνω σε αυτούς, χαλώντας έτσι την καθώς πρέπει εικόνα του γκρίζου κτιρίου... Και πώς τόλμησαν κάτι τέτοιο χωρίς πρώτα να ζητήσουν την άδειά τους; 20 χρόνια μετά και στον ίδιο δήμο διοργανώνεται το μεγαλύτερο γκραφίτι event στην ιστορία του «αθλήματος» στην Ελλάδα, και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Και στις δύο περιπτώσεις, εμπνευστής και κινητήριος μοχλός είναι ο κάθε άλλο παρά βάνδαλος Αρτέμης, ο οποίος συνεχίζει ακατάπαυστα ακόμη και σήμερα να τροφοδοτεί τον συγκεκριμένο χώρο.

Ερ: Μακρύ και ζόρικο το ταξίδι του γκραφίτι στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα. Τι άλλαξε στον χώρο μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια;
Το χρονικό άνυσμα των 20 ετών είναι αρκετά ευρύ, οπότε μπορείς να καταλάβεις ότι αυτά που έχουν αλλάξει δεν είναι και λίγα. Επί τροχάδην: Η τέχνη του γκραφίτι αφορά σήμερα πολύ περισσότερο κόσμο από ότι τότε. Στις αρχές του ’90 το γκραφίτι ήταν μία underground «υπόθεση» μιας μικρής κάστας μυημένων. Πλέον έχουμε μία από τις ποιο μεγάλες (τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά) και δραστήριες σκηνές στον κόσμο. Νομίζω ότι αξίζει να αναφερθεί π.χ. ότι πριν 2 χρόνια η Ελλάδα ήταν τρίτη χώρα σε κατανάλωση spraycans στην Ευρώπη (και μάλιστα σε απόλυτους αριθμούς, όχι αναλογικά βάσει πληθυσμού).

Κλείσιμο
Ερ: Ο κόσμος το βλέπει διαφορετικά;
Σαφώς και το βλέπει διαφορετικά. Πιστεύω πως είναι αρκετά οικείο πια. Ελάχιστοι κοιτάζουν με καχύποπτο βλέμμα. Το γεγονός αυτό μαρτυρούν και οι ποικίλες εκδόσεις σχετικά με το γκράφιτι(ελληνικές και ξένες), οι συχνές εκθέσεις, η αναφορά του γκραφίτι δίπλα σε μορφές σύγχρονης τέχνης σε ακαδημαϊκά βιβλία σχετικά με την Ιστορία της Τέχνης, κλπ.



Ερ: Σίγουρα έχει βοηθήσει πολύ η παλιά φρουρά και χώροι όπως το HipHop Shop, που αποτελούν κάτι σαν σχολεία για τους εκκολαπτόμενους γκραφιτάδες.
Από το 1990 και μετά έχουν «βγει» αρκετές γενιές με writers. Το θετικό για αυτούς είναι ότι πλέον υπάρχει έτοιμη η πλατφόρμα για να δράσουν και επίσης ότι υπάρχει μία ιστορία πίσω από αυτό το πράγμα που μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατρέξουν. Εμείς δεν είχαμε αυτήν την πολυτέλεια. Δεν είχαμε π.χ. κάποιους προκατόχους ώστε να αντλήσουμε παραδείγματα, να ακούσουμε μία συμβουλή, να γλυτώσουμε από κακοτοπιές, κλπ. Ήμασταν οι πρώτοι που ανοίγαμε τον δρόμο (με ότι αυτό συνεπάγεται). Σήμερα υπάρχει το διαδίκτυο (τότε δεν υπήρχε) και κοινότητες με writers (όπως π.χ. το «streetfiles»), εξειδικευμένα καταστήματα για γκραφίτι(όπως το «Hip Hop Shop» που προανέφερες) με ειδικά spray, μελάνια, μαρκαδόρους, περιοδικά, κλπ.). Ο νέος writer έχει τα πάντα στρωμένα στα πόδια του από τη στιγμή που θα αποφασίσει να ασχοληθεί. Εμείς έπρεπε να εφευρίσκουμε συνεχώς πατέντες τότε για να βάψουμε.

Ερ: Και το μεγαλύτερο γκραφίτι event στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός, και μάλιστα υπό την αιγίδα του ίδιου του Δήμου καθώς και άλλων φορέων. Τι μας επιφυλάσσετε στο πρόγραμμα;
Kατ’αρχάς να πούμε ότι το «Living Colour Γκραφίτι Jam» αποτελεί μία συμμετοχική δραστηριότητα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, της Montana Germany, του Hip Hop Shop, του Revolt Shop και την Innersense Productions. Είναι ένα ολοήμερο φεστιβάλ, το οποίο θα λάβει χώρα, Κυριακή 9 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο Αττικής και συγκεκριμένα στο γήπεδο «Κύμης» (παράλληλα με τον τοίχο της Αττικής Οδού στην έξοδο «Λεωφ. Κύμης», στην συμβολή των οδών Φιλικής Εταιρίας και Καλαβρύτων).



Από τις 11:00 το πρωί ως την δύση του ηλίου, οι 100 (και πλέον) καλύτεροι Έλληνες γκραφιτάδες θα συγκεντρωθούν, θα δημιουργήσουν και θα συμβάλλουν και αυτοί στην μεταμόρφωση ενός γκρίζου, «άψυχου» τοίχου που μέχρι πρότινος στάθμευαν απορριμματοφόρα, σε έναν καμβά γεμάτο χρώματα.
Κεντρικό σημείο του δρώμενου αποτελεί η παρουσία ενός εκ των κορυφαίων γκραφίτι καλλιτεχνών στον κόσμο, του Γερμανού ATOM ΟΝΕ (μέλος της Montana Writer Team).

Τη μουσική επένδυση του «Living Colour ΓκράφιτιJam», θα αναλάβουν γνωστοί Έλληνες DJ’s, όπως: DJ The Boy, DJ Noiz, DJ Kitten, Junior SP. (τα ακούσματα θα είναι κυρίως Hip Hop, Funk, Breaks, Drum’n’Bass, Dubstep και Hardcore).

Επιπλέον, θα υπάρχει εγκατάσταση «Half Pipe» BMX Ramp και εγκατάσταση Skate Fun Boxes, με ελεύθερη συμμετοχή για όλους.

Η είσοδος στο φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρχει και δωρεάν μεταφορά με ειδικό λεωφορείο από και προς τον σταθμό ΗΣΑΠ «Ηράκλειο».

Ερ: Το δικό σου επόμενο βήμα;
Το επόμενό μου βήμα ως προς το μουσικό σκέλος, είναι να κυκλοφορήσω πριν τον Δεκέμβριο τον 2ο προσωπικό μου δίσκο. Ως προς το γκραφιτάδικο σκέλος, να συμβάλω από την πλευρά μου στην εδραίωση φεστιβάλ όπως το «Ηip Hop Shop’s Γκραφίτι Jam» στο Μαρούσι και το «Living Colour Γκραφίτι Jam» στο Ηράκλειο Αττικής. Γενικότερα το ζητούμενο είναι να συνεχίσουν να βγαίνουν νέες μουσικές και χρώματα, μήπως και περιοριστεί κάπως το νέφος των μιζερονίων που επιπολάζει εσχάτως στην ελληνική κοινωνία.

Kαλή συνέχεια και καλή δύναμη!



Για επικοινωνία και περισσότερες πληροφορίες:
Hip Hop Shop -τηλ: 210 6148506 – facebook.com/hiphopshop Athens,
Revolt Shop – τηλ: 210 3250155 – info@revolt.gr
Innersense Productions – info@innersense.gr

H σελίδα του « Living Colour Γκραφίτι Jam» στο facebook (όπου υπάρχει και χάρτης):
http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=126224984145825
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης