Λούσιαν Φρόιντ, όλη η ψυχανάλυση σε έναν πίνακα…

Λούσιαν Φρόιντ, όλη η ψυχανάλυση σε έναν πίνακα…

Ο εγγονός του μεγάλου ψυχαναλυτή ζει μέσα από τους ανθρώπους που ζωγράφισε

Λούσιαν Φρόιντ, όλη η ψυχανάλυση σε έναν πίνακα…
Η παραστατική ζωγραφική δεν έχει πεθάνει, ούτε ο Λούσιαν Φρόιντ.

Ζει μέσα από αυτούς τους αμείλικτους πίνακες που έχουν βαλθεί να αποτυπώσουν κάθε φλέβα, κάθε ανθρώπινη ικμάδα, κάθε μικρό περιθώριο σάρκας που καταυγάζει απεραντοσύνη και φως.

Ο εγγονός του Φρόιντ, όπως είναι γνωστός στο πόπολο ο βρετανός ζωγράφος που έφυγε από τη ζωή συνεχίζει να ζει μέσα από τους ανθρώπους που ζωγράφιζε στους πίνακες του. Ανθρώπους και μόνο αυτούς: τους γνωστούς, αγνώστους διάσημους ή μη που απεικόνιζε λεπτομερώς και ανελλιπώς χωρίς να τους προδίδει ούτε λεπτό χάριν ενός αδιάφορου τοπίου ή ενός αφαιρετικού πειράματος.

Είναι αυτός που κατάφερε ακόμη και μια παχουλή δημόσια υπάλληλο που κοιμόταν γυμνή στο να μοιάζει το πιο σεξουαλικό ονειρικό μοντέλο-ο πίνακας με τον τίτλο «Μεγαλόσωμη Σου» πωλήθηκε τελικά σε δημοπρασία χτυπώντας το ρεκόρ των 33 εκατ. ευρώ!

Επίσης η σειρά του Φρόιντ με τους γυμνούς άνδρες, γυναίκες και τα σκυλιά  είναι αυτές που ανέδειξαν, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το εύρος της απεικονιστικής του δύναμης. Όλες οι περιουσίες του κόσμου μπορούσαν πια να κατατεθούν για μια γυμνή τεράστια κοιλιά, απομακρυσμένη από τα αισθητικά της τερτίπια, ζωντανή και ευάλωτη μέσα στην ίδια της θνητότητα.
Κλείσιμο

Σε αυτήν, άλλωστε, την ιδιότυπη «ανθρωπίλα» είχαν αφοσιωθεί εφ’ όρου ζωής ο ίδιος ο Λούσιαν μαζί με τον παλιόφιλο του τον Φράνσις Μπέικον-του οποίου το πορτραίτο είχε ο ίδιος ζωγραφίσει-αναζητώντας το θνητό στοιχείο και την αγωνία που κάνει τους ανθρώπους να υπερτερούν από οποιαδήποτε τέχνη.

Γι’ αυτό και όλοι φάνταζαν ίσοι απέναντι στους πίνακες του Φρόιντ: από τη βασίλισσα Ελισάβετ που έμεινε ακίνητη και στωική για να της ζωγραφίσει το πορτραίτο, έως την Τζέριλ Χολ ακόμη και την αγαπημένη του μούσα Κέιτ Μος την οποία είχε ζωγραφίσει όταν ήταν έγκυος.

Από το εργαστήρι του Λούσιαν Φρόυντ παρέλασαν οι πάντες από μοντέλα ακόμη κι οι δύο σύζυγοί του, οι κόρες του και κάποιες υποτιθέμενες ερωμένες του. Στριμμένος και αλλόκοτος λέγεται ότι δεν συμβιβάστηκε με τίποτε λιγότερο από το τέλειο διαθέτοντας όλες τις αρετές και τα ελαττώματα ενός εξίσου ανθρώπινου καλλιτέχνη. Ποτέ εξάλλου ο ίδιος δεν έζησε μακριά από τον κόσμο: «υπάρχει ένας άλλος κόσμος αλλά είναι μέσα σε αυτόν εδώ» έλεγε ο Ελυάρ και αυτός ζούσε στο μυαλό του Λούσιαν για πάντα.

Και ποιος είπε ότι έφερε τυχαία το επώνυμο του μεγάλου του προγόνου; Ολόκληρη η ψυχανάλυση μπορεί, ενδεχομένως, να χωρέσει σε ένα μόνο πίνακα.









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης