Αρχαιολογικοί «θησαυροί» στις ανασκαφές κατά μήκος του αγωγού TAP

Αρχαιολογικοί «θησαυροί» στις ανασκαφές κατά μήκος του αγωγού TAP

Πάνω από 400 αρχαιολογικές ανασκαφές και τομές στη διαδρομή – Εντοπίστηκαν ευρήματα από την προϊστορική έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο – Βρέθηκαν νεκροταφεία, τμήματα οικισμών και αρχιτεκτονικά λείψανα 

Αρχαιολογικοί «θησαυροί» στις ανασκαφές κατά μήκος του αγωγού TAP
Σημαντικά είναι τα ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι περίπου 650 ειδικοί στην αρχαιολογική έρευνα (αρχαιολόγοι, τοπογράφοι, συντηρητές κλπ) καθώς και αρχαιολογικοί εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. 

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει εντοπίσει τμήματα αρχαίων οικισμών, νεκροταφεία, μνημεία, τείχη και εκκλησίες. 

Στο πλαίσιο των εργασιών έχουν γίνει περίπου 300 σωστικές έρευνες μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας και περισσότερες από 100 δοκιμαστικές τομές.
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες 7 σωστικές ανασκαφές μεγάλης κλίμακας στις περιφέρειες απ' όπου διέρχεται ο αγωγός. 
Κλείσιμο

Από την προϊστορική μέχρι τη μεταβυζαντινή περίοδο


Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει πλήθος κινητών αντικειμένων, δηλαδή είδη κεραμεικής, κοσμήματα, νομίσματα, που χρονολογούνται στην προϊστορική έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο. Παράλληλα, έχουν εντοπίσει νεκροταφεία, μεμονωμένους τάφους, εκ των οποίων κάποιοι κτερισμένοι, τμήματα οικισμών και αρχιτεκτονικών λειψάνων, όπως τείχη και εκκλησίες, μνημεία, εργαστηριακοί χώροι και ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας, π.χ. κλίβανοι και πηγάδια.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από την εταιρεία κατασκευής του αγωγού με αφορμή την ολοκλήρωση του 31ου ετήσιου συνεδρίου «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Το «παρών» στο συνέδριο έδωσαν επιστήμονες-εκπρόσωποι από 9 Εφορείες Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας), που παρουσίασαν τα αρχικά ευρήματα των ανασκαφικών τους δραστηριοτήτων. Μάλιστα, σημείωσαν ότι χωρίς δημόσια και ιδιωτικά έργα, οι ανασκαφές στην Ελλάδα θα είχαν σχεδόν σταματήσει.

Σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού 

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, η εταιρεία κατασκευής συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Πολιτισμού και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων «για την προστασία και ανάδειξη της πλούσιας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς». 

Οι αρχαιολογικές εργασίες εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τις 13 αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων (μία ανά περιφερειακή ενότητα που διατρέχει ο αγωγός), όπως ορίζεται στα σχετικά Μνημόνια Συναντίληψης και Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης