Το Βρετανικό Μουσείο διαφημίζει ελληνικό αμφορέα 2.500 χρόνων

Το εκπληκτικά διατηρημένο αριστούργημα αποτυπώνει τη μάχη του Ηρακλή με τον γίγαντα Ανταίο, στο έδαφος της σημερινής Λιβύης

Η μεγάλη συζήτηση για την επιστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων από τα βρετανικά -κυρίως- μουσεία καλά κρατεί. Παρ' ότι το θέμα τίθεται συνεχώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρ' ότι ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, αλλά και διασημότητες, έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους και έχουν αποτυπώσει την άποψη υπέρ της επιστροφής των αρχαιοτήτων στον τόπο που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν, λύση δεν έχει δοθεί, ενώ και το ελληνικό κράτος επιμένει να αντιμετωπίζει με -τουλάχιστον- χαλαρή διάθεση, ένα ζήτημα που αφορά την κληρονομιά όλων των Ελλήνων.

Εξαιτίας -και- της ελληνικής κωλυσιεργίας και ανοχής, οι Βρετανοί δρουν και κινούνται ελεύθερα, προβάλλοντας τις ελληνικές αρχαιότητες σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες και να αποκομίσουν οικονομικά και όχι μόνο οφέλη.



Τελευταίο -προκλητικό- κρούσμα καταγράφηκε στις 9 Φεβρουαρίου. Το Βρετανικό Μουσείο ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter τη νέα του καμπάνια, διαφημίζοντας έναν ελληνικό αμφορέα ηλικίας μεγαλύτερης των 2.500 ετών.

Ο αμφορέας αποτυπώνει την πάλη του ημίθεου, γιου του Δία, Ηρακλή με τον Ανταίο, υπό το βλέμμα της θεάς Αθηνάς και του αγγελιοφόρου των θεών, Ερμή.

Ο Ηρακλής, όπως αποτυπώνεται στην παράσταση πάνω στον αμφορέα, με τον μοναδικά καταπληκτικό τρόπο του καλλιτέχνη της εποχής εκείνης, προσπαθεί να ξεκολλήσει από το έδαφος τον Ανταίο, προκειμένου να τον γυρίσει ανάποδα και να κερδίσει στα σημεία την πάλη, η οποία την εποχή εκείνη, διεξαγόταν από γυμνούς αθλητές.




Ο μύθος της πάλης του Ηρακλή με τον γίγαντα Ανταίο

Η παράσταση στον αμφορέα των 2.500 χρόνων αναφέρεται σε μία... στάση του Ηρακλή, στην πορεία του για την εκπλήρωση του 11ου άθλου του. Ο γιος του Δία ταξίδεψε έως την περιοχή της σημερινής Λιβύης, προκειμένου να βρεί τον Κήπο των Εσπερίδων. Καθώς περνούσε από το σημείο που ζούσε ο γίγαντας Ανταίος, δέχθηκε την πρόκληση να παλέψει μαζί του.

Ο Ανταίος προκαλούσε όποιον περνούσε από την περιοχή. Τη δύναμή του αντλούσε από τη γη. Εξού και ο Ηρακλής εμφανίζεται κατά την προσπάθειά του να τον αποκολλήσει από τη γη και το χώμα και να τον νικήσει, όντας αδύναμο.

Ο Ηρακλής τον νίκησε, αφού κατάφερε να τον σηκώσει με τη δύναμή του από το έδαφος και απάλλαξε τους ντόπιους από έναν κίνδυνο.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr