Η ατζέντα του Σαββατοκύριακου - Κουλτούρα να φύγουμε

Η ατζέντα του Σαββατοκύριακου - Κουλτούρα να φύγουμε

Έχεις τα μεθεόρτια τα μπλουζ; Δεν μπορείς να μπεις στην ρουτίνα της καθημερινότητας; Είσαι από τους ήρωες που δεν ξόδεψαν όλο το δώρο των Χριστουγέννων και έχει ακόμη χρήματα για βόλτες; Μην ψάξεις αλλού, σου έχω τις καλύτερες προτάσεις για μια εβδομάδα μέσα στο κέφι και το μπρίο.

Η ατζέντα του Σαββατοκύριακου - Κουλτούρα να φύγουμε
Το Θέατρο Τέχνης γνωρίζεται με το κοινό του 


Το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης σας προσκαλούν αυτήν την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στην σκηνή της Φρυνίχου (Φρυνίχου 14, Πλάκα) να παρακολουθήσετε την παράσταση Αριάγνη (ώρα έναρξης 20.00) και την συζήτηση που ακολουθεί (ώρα έναρξης 23.00), στην οποία συμμετέχουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, η μεταφράστρια, φιλόλογος και ποιήτρια Χρύσα Προκοπάκη, ο κοινωνιολόγος, επικοινωνιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Βέλτσος, ο ιατρός, πολιτικός, συγγραφέας και ακτιβιστής Σάββας Μιχαήλ, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου καθώς και οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί των παραστάσεων της τριλογίας του Τσίρκα “Ακυβέρνητες Πολιτείες”. Τη συζήτηση θα συντονίσει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη. 

Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στις 11 μ.μ. – μετά το τέλος της παράστασης «Αριάγνη» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στη σκηνή της Φρυνίχου- εκκινώντας από το κείμενο του Τσίρκα και την ίδια την παράσταση θα επιχειρηθεί στο πλαίσιο της δράσης « Το Θέατρο Τέχνης γνωρίζεται με το κοινό του» να διερευνηθεί το περιεχόμενο του όρου «ουτοπία». Εξετάζοντας τις κατευθύνσεις που ήδη ενυπάρχουν στο πρωτότυπο κείμενο και τις προεκτάσεις που ο όρος αυτός παίρνει μέσα από συγκεκριμένες σκηνοθετικές επιλογές ελπίζουμε, καλεσμένοι και θεατές να φτάσουμε λίγο πιο κοντά στην ουσιαστική κατανόησή του.
Κλείσιμο

Η «Αριάγνη» το δεύτερο μέρος της τριλογίας «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα που παρουσιάζεται φέτος στις σκηνές του Θεάτρου Τέχνης σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο, αποτελεί πέρα από όλα τα άλλα ενα κατ΄ουσίαν πολιτικό έργο και για αυτό πάντα επίκαιρο καθώς η πολιτική εκπηγάζει και παράλληλα δομεί κάθε οργανωμένη κοινωνία. Για αυτό και η συζήτησή μας θα έχει αυτή τη φορά δύο άξονες. Έναν πολιτικό- με την ευρεία του όρου έννοια- και έναν αμιγώς θεατρικό. Πέρα δηλαδή από τον απολογισμό των ζητημάτων που γεννά το ανέβασμα της τριλογίας, και η σημαντική σύμπλευση-συνεργασία που επιχειρείται για πρώτη φορά ανάμεσα στα δύο ιστορικά θέατρα της χώρας θα διερευνηθεί και η πολιτική χροιά του συγκεκριμένου έργου καθώς και οι αναπόφευκτες αναλογίες του με το σήμερα.

Η συζήτηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «Το Θέατρο Τέχνης γνωρίζεται με το κοινό του» μέσα από την οποία - με σημείο εκκίνησης καθεμιά από τις παραστάσεις που παρουσιάζονται στις σκηνές του Θεάτρου Τέχνης- το Θέατρο επιθυμεί να γνωριστεί με το κοινό του και να ανοίξει μαζί του δημιουργικό διάλογο. Ειδικά για τη συγκεκριμένη μέρα, Παρασκευή 5/1, η παράσταση της Αριάγνης θα ξεκινήσει στις 8μ.μ. Η είσοδος στη συζήτηση θα είναι ελεύθερη.



Κωστής Μαραβέγιας 

Ο Κωστής Μαραβέγιας, αεικίνητος και δυναμικός, ο πάντα ενωτικός και τρυφερός, στήνει τραγούδι και χορό στην Άνοδο και κάνει τις νύχτες μας γιορτή. Απλόχερη αληθινή μουσική γιορτή που μας παρασύρει, εμπλουτίζοντας τις αισθήσεις μας, την ψυχή και την καρδιά μας. Ο Κωστής Μαραβέγιας, ξέρει να σαγηνεύει το κοινό που τον ακολουθεί φανατικά τα τελευταία χρόνια, με τα εξαιρετικά προσεγμένα προγράμματά του αλλά και με τις μοναδικές και ιδιαίτερες μουσικές επιλογές του. Αυτό φαίνεται και από τις σταθερά sold out εμφανίσεις και συναυλίες του σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Η αισιοδοξία και η ηρεμία που αποπνέει, σε συνδυασμό με τον δυναμισμό του αλλά και την εξαιρετικά ποικιλόμορφη προσωπικότητά του, δημιουργούν το ιδανικό κλίμα για μια ακόμη σειρά από ξεχωριστά live στο ΑΝΟΔΟΣ LIVE STAGE, αφού οι εμφανίσεις που αγαπήθηκαν πολύ. Λόγω μεγάλης ζήτησης, οι παραστάσεις συνεχίζονται για όλα τα Σάββατα του Ιανουαρίου. Έχοντας στο πρόγραμμά του τραγούδια από τα πρώτα του χρόνια στη δισκογραφία όπως το χαρακτηριστικό «Δε ζητάω πολλά», το ελκυστικό «Που να βρω μια να σου μοιάζει», την παιχνιδιάρικη «Λόλα», επιλογές από το τελευταίο του album «Κατάστρωμα» όπως το vintage «Φάρος» και το μεθυστικό «Ζεστό Κρασί» αλλά και ένα μουσικό παιχνίδι με τραγούδια που ο Κωστής αγαπά πολύ ερμηνευμένα με το μοναδικό τρόπο του και με τη βοήθεια των εξαιρετικών μουσικών της μπάντας του: Νίκο Αγγλούπα (ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο), Άγγελο Αγγελίδη (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Jim Staridas (τρομπόνι), Χρήστο Καλκάνη (κλαρινέτο) και Κρίτωνα Μπελλώνια (κρουστά, τύμπανα), ο Κωστής Μαραβέγιας υπόσχεται τέσσερα ακόμα υπέροχα live στο νέο στέκι στην καρδιά της Αθήνας



Info: ΑΝΟΔΟΣ Live Stage, Πειραιώς 183 & Πάλλαντος 38, Αθήνα
, Τηλ. 100 68 34 210. Σάββατο 6 - 13 – 20 – 27/ 1 / 2018 

Αηδία (αποστροφή, περιφρόνηση, δυσφορία, απέχθεια, σιχασιά, φρίκη, βδελυγμία) 

Πως αποτυπώνονται η Χαρά, η Θλίψη, η Αγάπη, η Αηδία, ο Φόβος, ο Θυμός, η Έκπληξη και η Ντροπή του σύγχρονου Έλληνα; Πως μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης τα συγκεκριμένα συναισθήματα σε έναν καλλιτέχνη που ζει στην Ελλάδα; Με τι χαιρόμαστε, τι μας προξενεί θλίψη, τι αγαπάμε, τι μας αηδιάζει, τι μας φοβίζει, τι μας θυμώνει, τι ακόμη μπορεί να μας εκπλήξει και με τι ντρεπόμαστε στην χώρα μας σήμερα;

Με την “ΑΗΔΙΑ” συνεχίζεται τo Φωτογραφικό Project FEELINGS που διοργανώνει αυτή τη σεζόν ο Πολυχώρος VAULT, μετά το περσινό SEVEN (που βασιζότανε στα 7 θανάσιμα αμαρτήματα). Η έκθεση θα έχει διάρκεια 8 ημέρες, από την Δευτέρα 8 έως την Τρίτη 16 Ιανουαρίου. Πρόκειται για ένα Project από 8 εκθέσεις φωτογραφίας εμπνευσμένες από τον Κύκλο των Συναισθημάτων, που περιλαμβάνει τα 8 βασικά συναισθήματα που καθορίζουν τη ζωή και την πορεία των ανθρώπων. 

Οι 8 βασικές οικογένειες συναισθημάτων είναι:
Χαρά (ευτυχία, ανακούφιση, απόλαυση, ικανοποίηση, ευεξία, ευαρέσκεια, διασκέδαση, καμάρι, αισθητική απόλαυση, ενθουσιασμός, τέρψη, ηδονή, ευφορία, κέφι, έκσταση και στην ακραία μορφή της μανία)

Θλίψη (λύπη, ακεφιά, κατήφεια, μελαγχολία, αυτολύπηση, μοναξιά, καημός, απελπισία και σε παθολογικό βαθμό σοβαρή κατάθλιψη)

Αγάπη (εμπιστοσύνη, αποδοχή, φιλικότητα, τρυφερότητα, ευγένεια, ταίριασμα, αφοσίωση, λατρεία, ξεμυάλισμα, έρωτας)

Αηδία (αποστροφή, περιφρόνηση, δυσφορία, απέχθεια, σιχασιά, φρίκη, βδελυγμία)



Φόβος (άγχος, αναστάτωση, νευρικότητα, έγνοια, κατάπληξη, τρόμος, ανησυχία, δέος, φρίκη, σκιάξιμο, τρομάρα και στις ψυχοπαθολογικές του μορφές φοβία και πανικός)

Θυμός (λύσσα, οργή, πικρία, αγανάκτηση, απόγνωση, αναβρασμός, ενόχληση, εκνευρισμός, εχθρότητα και ίσως σε ακραίες καταστάσεις παθολογικό μίσος και βία).

Έκπληξη (σοκ, κατάπληξη, θαυμασμός, απορία)

Ντροπή (ενοχή, αμηχανία, απογοήτευση, τύψεις, ταπείνωση, εξευτελισμός, καταισχύνη, συστολή και μετάνοια).

Το Project έχει διάρκεια 8 μήνες, από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Κάθε μήνα θα παρουσιάζεται για 8 ημέρες στον Πολυχώρο VAULT μία έκθεση φωτογραφίας, εμπνευσμένη από κάποιο από τα 8 συναισθήματα. Τον Ιανουάριο η Αηδία, τον Φεβρουάριο ο Φόβος, τον Μάρτιο ο θυμός, τον Απρίλιο η Έκπληξη και το Μάιο η Ντροπή. Ήδη παρουσιάστηκαν τον Οκτώβριο η Χαρά, τον Νοέμβριο η θλίψη και τον Δεκέμβριο η Αγάπη, Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα γίνονται στις 8 κάθε μήνα, με ώρα έναρξης 8:00 το βράδυ.

Info: Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS, Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια). Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889 (τηλεφωνικό κέντρο 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00)


Σταματία, το γένος Αργυροπούλου 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για 2 ολόκληρα χρόνια (2014-2016), η «Σταματία, το γένος Αργυροπούλου» επιστρέφει για πολύ λίγες παραστάσεις στο Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ (Πειραιώς 115, Αθήνα). Σταματία, το γένος Αργυροπούλου. Γεννημένη στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, κόρη ανώτερου υπάλληλου του Υπουργείου Εμπορίου. Διαπαιδαγωγημένη με τα χρηστά ήθη της εποχής και αρραβωνιασμένη με λοχαγό του Εθνικού Στρατού. Ζει στην αυλή του σπιτιού της, αδυνατώντας να παρακολουθήσει και κυρίως να αποδεχτεί τη ζωή που προχωράει δίπλα της. Επιμένει πεισματικά να βλέπει τα πάντα μέσα από τα δικά της παραμορφωτικά γυαλιά, καταλήγοντας άλλοτε τραγική κι άλλοτε κωμική φιγούρα, μέσα στα γεγονότα που διαδραματίζονται δίπλα της και αφορούν άμεσα τόσο την ίδια, όσο και τους δικούς της ανθρώπους. Προσκολλημένη σε αυτό που η ίδια θεωρεί εθνικά, ηθικά και θρησκευτικά σωστό, καταλήγει να έρθει σε ρήξη με το περιβάλλον της και να κάνει την αναδρομή της ζωής της, απομένοντας μόνη. Συντελεστές της παράστασης: Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού. Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζει η ηθοποιός: Ελένη Ουζουνίδου

Info: Δευτέρα 8/1, 15/1, 22/1, 29/1. Στις 20:00. Εισιτήρια προπωλούνται: viva.gr, 11876, Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία.





η συνήθεια που έγινε λατρεία 

Οι θρυλικοί 2002GR πιστοί στο ραντεβού με το κοινό τους -και- φέτος, με δεκάδες επιτυχίες στις αποσκευές τους και ανεξάντλητο ενθουσιασμό επιστρέφουν για τέταρτη συνεχόμενη φορά στο Κύτταρο για να γιορτάσουν τα 44 χρόνια δημιουργίας και ζωντανών εμφανίσεων. Το Σαββατο 6 Ιανουαρίου, ο Ηλίας Ασβεστόπουλος και οι 2002GR, από τις πλέον επιδραστικές μπάντες της ελληνικής σκηνής που πρώτη πάντρεψε ιδανικά την ποπ με το ροκ, χαρίζοντας μας αξέχαστες επιτυχίες όπως: «Τι να σου προσφέρω» «Άννα» «Μαγική Αυλή» «Δεν είσαι έρωτας»
«Ο σιδερένιος άνθρωπος»,«Ίσως να 'ναι αύριο αργά» «Είπες Πως» και τόσες άλλες,
σας καλούν σε μια συναυλία – Γιορτή στη μια και μοναδική φετινή τους εμφάνιση στην Αθήνα.Μαζί τους, δύο σπουδαίες νέες ερμηνεύτριες που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα,
η «Marianthi» και η «Christina Golia» θα μας παρουσιάσουν αποσπάσματα
από τις πρόσφατες δισκογραφικές τους δουλειές


Info: Κύτταρο, Ηπείρου 48 & Αχαρνών.  Εισιτήρια προπωλούνται: viva.gr, 11876, Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία

3 drummer +1 μουσικός: 3 sessions

Η δράση 3+1, είναι η νέα σειρά συναυλιών που θα πραγματοποιείται στο Ρομάντσο. Τρεις ντράμερ της αθηναϊκής σκηνής θα καλούνται κάθε φορά να αναμείξουν τον ήχο τους με τρεις εγχώριους μουσικούς, με στόχο το συνδυασμό διαφορετικών ειδών, τον πειραματισμό και τον επαναπροσδιορισμό των μουσικών τους ταυτοτήτων. Ο κάθε ένας μουσικός θα συναντάει τους τρεις ντράμερ για ένα μισάωρο session γεμάτο αναπάντεχους συνδυασμούς και ταιριάσματα.
Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, στο τρίτο 3+1, οι Δημήτρης Τσαμπουνάρης, Κωσταντής Μιχαήλ και Στέφανος Χυτήρης συναντούν τους Σοφία Σαρρή, Στράτος Μπιχάκης και Bonebrokk για να παρουσιάσουν το μουσικό τους αποτέλεσμα στη σκηνή του Ρομάντσο.

Info: Ρομάντσο – Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα/ Τ 216 7003325 / www.romantso.gr. Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, Είσοδος: 7 ευρώ Ώρα Προσέλευσης: 21.00


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης