Έκθεση με σοβιετικές αφίσες και ένα εκμαγείο του Λένιν

Έκθεση με σοβιετικές αφίσες και ένα εκμαγείο του Λένιν

Η έκθεση έχει στηθεί στο φουαγιέ της αίθουσας συνεδρίων του ΚΚΕ

Έκθεση με σοβιετικές αφίσες και ένα εκμαγείο του Λένιν
Μια σειρά σοβιετικές αφίσες αλλά και ένα εκμαγείο του Λένιν που πρόσφατα προσφέρθηκε στο Αρχείο του ΚΚΕ από τον σπουδαίο ζωγράφο και διακεκριμένο αρχιτέκτονα, Δημήτρη Ταλαγάνη, κοσμούν την έκθεση που έχει στηθεί στο φουαγιέ της αίθουσας συνεδρίων του ΚΚΕ, με αφορμή τη διεθνιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.



Κλείσιμο
Οι επισκέπτες περιδιαβαίνουν μπροστά από ταμπλό με ανατυπωμένες αφίσες, που χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης, την περίοδο 1918 - 1920 με τα πρώτα της συνθήματα: «Όλη η εξουσία στα σοβιέτ. Η γη στους αγρότες», «Με το όπλο νικήσαμε τον εχθρό, με τη δουλειά θα κερδίσουμε το ψωμί. Σύντροφοι, όλοι στη δουλειά», «Τα σοβιέτ κι ο εξηλεκτρισμός είναι η βάση του νέου κόσμου», «Οι λαοί όλου του κόσμου χαιρετούν τον κόκκινο στρατό» κ.ά.



Από εκείνα τα πρώτα χρόνια, από την περίοδο του εμφυλίου, υπάρχει και μία από τις αφίσες του Β. Μαγιακόφσκι από την εποχή που εργάστηκε στον προπαγανδιστικό μηχανισμό του Ρώσικου Τηλεγραφικού Πρακτορείου (γνωστό ως ΡΟΣΤΑ). Εκεί έφτιαχναν με τηλεγραφική ταχύτητα ενημερωτικές και προπαγανδιστικές αφίσες που έμειναν γνωστές ως «παράθυρα του ΡΟΣΤΑ». Η συγκεκριμένη αφίσα του Β. Μαγιακόφσκι, αναγράφει: «Η λόγχη του κοκκινοφρουρού έδωσε τη δυνατότητα να υψωθεί η σημαία του Οκτώβρη. Μόνο η λόγχη του κοκκινοφρουρού προστάτεψε αυτό το λάβαρο, εδραίωσε υπέρ μας την Οκτωβριανή Επανάσταση. Μόνο με τη βοήθεια των κοκκινοφρουρών το λάβαρο αυτό θα το φτάσουμε μέχρι την απελευθέρωση όλου του κόσμου. Έτσι προσπάθησε ο καθένας να εργάζεσαι για την ενίσχυση του στρατού, τιμώντας τον Οκτώβρη».



Προχωρώντας, οι επισκέπτες βλέπουν ακόμα αφίσες για τους αγρότες και τη σοδειά, κόντρα στην τάξη των εκμεταλλευτών κουλάκων, για το σταχανοφικό κίνημα, αλλά και αφίσες από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, του μεγάλου πατριωτικού πολέμου για τη Σοβιετική Ένωση.



Ιδιαίτερη θέση έχουν και οι αφίσες για τις γυναίκες: «Γυναίκα εργάτρια ο σοσιαλισμός σε απελευθέρωσε από την εξουσία της κουζίνας και της χύτρας», λέει μία από αυτές και απεικονίζει μια συνεταιριστική τραπεζαρία, ένα συνεταιριστικό αναγνωστήριο και ένα παιδικό σπίτι, ενώ δίπλα, μια από τις πιο γνωστές σοβιετικές αφίσες καλεί: «Απελευθερωμένη γυναίκα οικοδόμησε τον σοσιαλισμό»!



Υπάρχουν ακόμα αφίσες για τους 22ους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1980 στη Μόσχα, για τα εξαίρετα μπαλέτα της Μόσχας, για την Υγεία και την Πρόνοια, για τη φροντίδα των παιδιών και άλλες πλευρές της ζωής στη Σοβιετική Ένωση.

Το εκμαγείο

Το κύριο έκθεμα που δεσπόζει στα δεξιά του φουαγιέ είναι το εκμαγείο του Λένιν. Πρόκειται για μάσκα θανάτου του Βλαντιμίρ Ίλιτς που παραχωρήθηκε πρόσφατα στο Αρχείο του ΚΚΕ από το διακεκριμένο αρχιτέκτονα και ζωγράφο, Δημήτρη Ταλαγάνη.

Στις 21 Γενάρη του 1924, ο Σεργκέι Μέρκουροφ κλήθηκε στο Γκόρκι, όπου ο Βλαντιμίρ Λένιν είχε μόλις πεθάνει, μετά το τελευταίο θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο. Αρχικά έριξε τρεις μάσκες στο πρόσωπο του Λένιν. Η πρώτη μάσκα πήγε στο Κεντρικό Μουσείο Λένιν, η δεύτερη στο μουσείο «Γκόρκι» και η τρίτη στο μουσείο του γλύπτη.



Ο γλύπτης μετά από αυτές έκανε άλλες 11 (σύνολο 14) μάσκες από το ίδιο εκμαγείο. Από τα έργα αυτά προέκυψε και η συγκεκριμένη μάσκα που παραχωρήθηκε στο ΚΚΕ.

Ο Δ. Ταλαγάνης κέρδισε αυτή τη μάσκα θανάτου όταν ήταν φοιτητής στη Μόσχα. Το 1970 συμμετείχε ως φοιτητής στο μεγάλο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Νέο Μουσείο του Λένιν και απέσπασε το πρώτο βραβείο. Ο δάσκαλός του, μεγάλος αρχιτέκτονας Κονσταντίν Μέλινκωφ, του χάρισε το αντίγραφο του νεκρικού εκμαγείου του Λένιν σε επιβράβευση της μεγάλης επιτυχίας του. Να σημειωθεί ότι ο Κονσταντίν Μέλνικωφ ήταν και ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την Κρυστάλλινη Σαρκοφάγο για το Μαυσωλείο του Λένιν.

Ο Δ. Ταλαγάνης συναντήθηκε πρόσφατα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και παραχώρησε το εκμαγείο για το Αρχείο του ΚΚΕ.



Μαζί, παρέδωσε στο Κόμμα και ένα λάβαρο που επίσης εκτίθεται στο φουαγιέ του Περισσού πάνω από το εκμαγείο και γράφει: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε. Κάτω από τη σημαία του μαρξισμού - λενινισμού και την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Προχωράμε μπροστά προς τη νίκη του κομμουνισμού». Το συγκεκριμένο λάβαρο είναι του ΚΚΣΕ, κατασκευασμένο μετά το 1956 (15 Ενωσιακές Δημοκρατίες), από βελούδινο ύφασμα με κεντημένη γραφή και φέρει το κρατικό έμβλημα της ΕΣΣΔ.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι το εντυπωσιακό βάθρο στο οποίο βρίσκεται η νεκρική μάσκα του Λένιν φιλοτεχνήθηκε από τον ίδιο Δ. Ταλαγάνη και κατασκευάστηκε με τη βοήθεια του Γιάννη Κούρτη.


Πηγή: www.902.gr



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης