«Πλούσια» η πολιτιστική ατζέντα: Τιμητική συναυλία για την Μαρία Κάλλας και Έκθεση «Νίκος Καζαντζάκης» στον Πειραιά

«Πλούσια» η πολιτιστική ατζέντα: Τιμητική συναυλία για την Μαρία Κάλλας και Έκθεση «Νίκος Καζαντζάκης» στον Πειραιά

Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα

«Πλούσια» η πολιτιστική ατζέντα: Τιμητική συναυλία για την Μαρία Κάλλας και Έκθεση «Νίκος Καζαντζάκης» στον Πειραιά
«Πλούσια» η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου, με την ερχόμενη εβδομάδα να κυλά επίσης, μέσα στη μουσική, τις θεατρικές παραστάσεις, τον χορό και το σινεμά!

Δείτε αναλυτικά όλο  το πρόγραμμα

Μουσική 
Κλείσιμο
Ανδριάνα Μπάμπαλη - Quarderinas Quartet «BedRoomArtSessions» στο Μαρούσι
Τέσσερις φίλες υποκινούμενες από τη μόνιμη πια οικονομική κρίση, αλλά και εμπνεόμενες από το κίνημα των BedroomArtists, μαζεύτηκαν στα σπίτια τους, προβάρουν, τραγουδούν και ηχογραφούν αγαπημένα κλασσικά τραγούδια (από Henry Mancini και A.C. Jobim, ως Μ. Χιώτη και Ν. Καρβέλα) υπό την καθοδήγηση και ενορχήστρωση του Άκη Κατσουπάκη. Παίζουν και ερμηνεύουν οι Ανδριάνα Μπάμπαλη (κιθάρα, τραγούδι), Βασιλική Μαζαράκη (βιολί), Εύη Μάζη (πιάνο, φλάουτο, τραγούδι), Αντωνία Τσολάκη (Κοντραμπάσο, τραγούδι). Στο Babel Πυρήνας Τέχνης (Βασιλίσσης Σοφίας 87, Μαρούσι). Τηλ.: 2155252982. Ώρα: 10 μμ. Εισιτ.: 12 ευρώ (με μπύρα ή κρασί).
 
 
Εικαστικά 
Ομαδική έκθεση Ουκρανών καλλιτεχνών στο Estudio Gallery
Εγκαινιάζεται η έκθεση των Ουκρανών καλλιτεχνών Svitlana Leontieva, Galyna Popinova και Anton Tytov με τίτλο «The Energy of Ukrainian Art». Η έκθεση θα δείξει την ουκρανική τέχνη στην ποικιλομορφία της: ζωγραφική έναντι γλυπτικής, ρεαλισμός έναντι ιμπρεσιονισμού. Στο Estudio Gallery (Κυριαζή 22Α, Κηφισιά). Τηλ.: 2108086611. Ώρα εγκαινίων: 7 μμ. Είσοδος ελεύθερη.
 
Θέατρο
 
«Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου στο Cartel
Με το έργο «Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη ανοίγει η φετινή αυλαία του CARTEL Τεχνοχώρος. Στον ρόλο του Άρη ο Τάσος Σωτηράκης. Το έργο βασίζεται στη ζωή και τους αγώνες ενός από τα ηγετικά πρόσωπα της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, του Άρη Βελουχιώτη, που ταυτίστηκε με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στη γερμανοϊταλική κατοχή. Στον Τεχνοχώρο Cartel (Αγίας Αννης και Μικέλη 4, Βοτανικός). Τηλ.: 693 989 8258. Ώρα: 9 μμ. Εισιτ.: 5-12 ευρώ.
 
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 14/10
 
Θέατρο
 
«Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη στο Εθνικό Θέατρο
Με αφορμή έναν απαγορευμένο έρωτα, το έργο καταγράφει τη σημερινή πραγματικότητα και ανατέμνει έναν κόσμο εδραιωμένο στο ψέμα, το χρήμα, τη χυδαιότητα και το έγκλημα. Το «Στέλλα κοιμήσου» γράφτηκε με τη δημιουργική συμμετοχή των ηθοποιών της παράστασης κατά τη διάρκεια των προβών. Κάθε παράσταση είναι ξεχωριστή, καθώς ο διάλογος διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό ζωντανά στη σκηνή, με βάση ένα συγκεκριμένο σενάριο. Συγγραφή - Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης. Παίζουν οι: Αντώνης Ιορδάνου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Μάγια Κώνστα, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος, Στάθης Σταμουλακάτος, Έλλη Τρίγγου. Στο Εθνικό Θέατρο - Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Ομόνοια). Τηλ.: 210 5288170-171, 210 7234567. Ώρα: 7 μμ. Εισιτ.: 10-15 ευρώ.
 
 
Μουσική 
 
«Ο μαγικός αυλός» του Μότσαρτ σε απευθείας μετάδοση από τη Met στο Μέγαρο Μουσικής
Το αριστουργηματικό έργο του Μότσαρτ «Ο μαγικός αυλός» διευθύνει ο επίτιμος μαέστρος της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, Τζέιμς Λίβαϊν, σε σκηνοθεσία της βραβευμένης Τζούλι Τέιμορ. Η Νοτιοαφρικανή Γκόλντα Σουλτς κάνει το ντεμπούτο της στη Met ως Παμίνα, Βασίλισσα της Νύχτας ερμηνεύει η Αμερικανίδα Κάθρυν Λουέκ, Ταμίνο ο Τσαρλς Καστρονόβο και Παπαγκένο ο Μάρκους Βέρμπα. Είναι η πρώτη φορά που ολόκληρη η γερμανική όπερα μεταδίδεται στη σειρά Live in HD. Στο Μέγαρο Μουσικής (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 19:55. Εισιτ.: 15-25 ευρώ.
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 15/10
 
 
Ντοκιμαντέρ
 
KinderDocs στο Μουσείο Μπενάκη
Το KinderDocs, τo φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με βραβευμένες ταινίες φτιαγμένες για παιδιά και νέους, αλλά και δασκάλους, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείες, θείους, νονούς, νονές και φίλους, επιστρέφει. Το KinderDocs κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Οι προβολές γίνονται Τετάρτη ώρα 10:00 (για σχολεία) και Κυριακή ώρα 12:00 (για όλους) στο Μουσείο Μπενάκη, (Πειραιώς 138). Τηλ.: 210 3453111. Εισιτ.: 3-6 ευρώ.
 
Θέατρο
 
«Προσεχώς απόδραση» στο El Convento Del Arte
H ομάδα του «Βρες τον Δολοφόνο», μετά το περυσινό sold-out Re-union μετά θάνατον, επιστρέφει με ένα ολοκαίνουργιο, ανατρεπτικό, ξεκαρδιστικό δείπνο μυστηρίου. Αυτή τη φορά, δεν έχετε να εξιχνιάσετε κάποιον φόνο, αλλά να βοηθήσετε τον ήρωά μας να δραπετεύσει. Η υπόθεση: Βρισκόμαστε στη φυλακή του Κούκου, μία φυλακή υψίστης ασφαλείας. Ο Γιάννης Ποντίκης είναι καταδικασμένος σε ισόβια, κατηγορούμενος άδικα για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ στην πολυεθνική όπου εργαζόταν. Στη διάθεσή του έχει έγγραφα και στοιχεία που αποδεικνύουν τη δική του αθωότητα, αλλά για να το κάνει αυτό πρέπει πρώτα να αποδράσει. Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης. Ερμηνεύουν οι Θανάσης Ζερίτης, Μάνος Κανναβός, Αλεξάνδρα Ούστα, Χρήστος Πίτσας, Γιάννης Σαρακατσάνης, Σωσώ Χατζημανώλη. Στο El Convento Del Arte (Βιργινίας Μπενάκη 7, Μεταξουργείο). Τηλ.: 210 5200602. Ώρα: 7 μμ. Εισιτ.: 16 ευρώ με κρασί/μπύρα ή αναψυκτικό, 26 ευρώ με δείπνο.
 
«Ο παπαγάλλος μου» της Σοφίας Τρικούπη στο Θέατρο Σφενδόνη

Η παράσταση είναι βασισμένη στο σπάνιο κείμενο - αντίκα της Σοφίας Τρικούπη: Ο Παπαγάλλος μου (1903). Ένα θησαύρισμα εκ βαθέων για τον χαμό ενός αγαπημένου πλάσματος, όπου αναμειγνύονται καλειδοσκοπικά εικόνες της πολιτικής ζωής του 19ου αιώνα. Σκηνοθεσία: Άννα Κοκκίνου. Παίζουν οι Άννα Κοκκίνου, Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, Στέλιος Θεοδώρου - Γκλίναβος, Αλκίνοος Δωρής. Στο Θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4, Μακρυγιάννη). Τηλ.: 2155158968. Ώρα: 9 μμ. Εισιτ.: 10-16 ευρώ.
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 16/10
 
Διάλεξη
 
«Θεές και υφάσματα στο σύνταγμα της Λυκόσουρας» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Στα πλαίσια των ομιλιών που οργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα δοθεί διάλεξη με θέμα: «Θεές και υφάσματα στο σύνταγμα της Λυκόσουρας». Θα μιλήσει η Ίρις Τζαχίλη, καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το λατρευτικό σύνταγμα της Λυκόσουρας βρισκόταν μέσα στον ναό των Μεγάλων θεαινών, της Δήμητρας και της Δέσποινας, στη Λυκόσουρα Αρκαδίας και ήταν έργο του Μεσσήνιου γλύπτη Δαμοφώντα. Στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Τοσίτσα 1). Ώρα: 7. Είσοδος ελεύθερη.
 
Συναυλία 
 
«Μαρία Κάλλας»: Μέσα από τα μάτια της αδελφής της

Μια τιμητική συναυλία αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας. Στο κοινό η αδελφή της, Τζάκυ παρακολουθεί τη συναυλία και θυμάται τη ζωή της Μαρίας. Νοσταλγεί το παρελθόν και πόσο θα ήθελε να το επανορθώσει… Στο πλαίσιο της έκθεσης «Μαρία Κάλλας: Ο μύθος ζει». Μάγδα Μαυρογιάννη κείμενο-αφήγηση. Βασιλική Καραγιάννη, σοπράνο. Διονύσης Σούρμπης, βαρύτονος. Δημήτρης Γιάκας, πιάνο. Στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασ.Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Κολωνάκι). Ώρα: 9 μμ. Τηλ.: 210 3611206. Εισιτ.: 10-20 ευρώ.

Έκθεση 

Έκθεση "Νίκος Καζαντζάκης - 60 χρόνια μνήμης..." στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Έκθεση εργογραφικών και βιογραφικών στοιχείων του Νίκου Καζαντζάκη σε εικαστικές επιφάνειες που αναπλάθουν την αισθητική αντίληψη ενός μουσείου αφιερωμένου στον συγγραφέα που εξακολουθεί να διαβάζεται σε όλο τον κόσμο. Παρουσιάζονται σημαντικές πτυχές της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη καθώς και αρχειακές μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν (Ελένη Καζαντζάκη, Έλλη Αλεξίου, Μελίνα Μερκούρη κ.ά.). Σχεδιασμός έκθεσης: Δημήτρης Καλοκύρης/ Παραγωγή: Μουσείο Καζαντζάκη. Η έκθεση λειτουργεί τις ώρες παραστάσεων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 34). Τηλ. 2104143310, 2104143320. Είσοδος ελεύθερη.
 
ΤΡΙΤΗ 17/10
 
Λογοτεχνία 


Ο Γιο Νέσμπο στη Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων
Ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας στον κόσμο, ο Γιο Νέσμπο, έρχεται στην Ελλάδα για να συζητήσει με τους δημοσιογράφους Μαριλένα Αστραπέλλου και Γιώργο Νάστο. Η συζήτηση θα αναμεταδοθεί ζωντανά. Στη Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων (Λεωφόρος Συγγρού 107-109). Τηλ.: 2130178000. Ώρα: 7 μμ. Είσοδος ελεύθερη.


Θέατρο

"Ρόζα Εσκενάζυ - Η βασίλισσα του ρεμπέτικου" του Π. Μέντη στην Αθηναΐδα
Για δεύτερη χρονιά παίζεται το έργο για τη "βασίλισσα" του ρεμπέτικου τραγουδιού, τη "Ρόζα τη ναζιάρα με τα σγουρά μαλλιά" που ήξερε πώς να ξεσηκώνει τα πλήθη. Στην παράσταση ακούγονται μεγάλες επιτυχίες της, που μας «ταξιδεύουν» από την Κωνσταντινούπολη του 1883 μέχρι την Αθήνα του 1980. Το έργο υπογράφει ο Παναγιώτης Μέντης, τη σκηνοθεσία ο Αντώνης Λουδάρος. Στην παράσταση ακούγονται οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Θανάσης Κουρλαμπάς, Φάνης Μουρατίδης, Θοδωρής Μπουζικάκος, Παύλος Ορκόπουλος, Γιάννης Στάνκογλου.
Με τη Νεφέλη Ορφανού. Στον Πολυχώρο Αθηναΐδα (Καστοριάς 34, Βοτανικός). Τηλ.: 210 3480080. Ώρα: 9.15 μμ. Εισιτ.: 10-15 ευρώ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/10

Εικαστικά 

#Neapolis Athina: και τώρα και τότε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας της και ως συνέχεια της δράσης της για τη διάσωση της Νεάπολης ως Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας, παρουσιάζει στους χώρους της, σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC), σειρά εκδηλώσεων όπου το ρομαντικό παρελθόν συνυπάρχει με το δημιουργικά ανήσυχο παρόν της περιοχής. Το αφιέρωμα ξεκινά με την διπλή έκθεση #NeapolisAthina: και τώρα και τότε, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Λουΐζας Καραπιδάκη. Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που παραχώρησαν κρατικά και ιδιωτικά αρχεία και ιδρύματα, αναδεικνύεται το παρελθόν της Νεάπολης, ενώ με την ομαδική εικαστική έκθεση 31 σύγχρονων καλλιτεχνών που κατοικούν ή έχουν σχέση με την περιοχή το πολιτιστικό παρόν της. Στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Τηλ.: 210 3680900. Είσοδος ελεύθερη.

Θέατρο 

"Καλιγούλας" του Αλμπέρ Καμύ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

O Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας οδηγείται στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλλας. Η βία, οι συγκρούσεις, οι πλεκτάνες, οι διαξιφισμοί με τους Πατρίκιους συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό, που ο ίδιος επί της ουσίας δημιουργεί, προκειμένου να προκαλέσει τον θάνατό του. Η παράσταση αποτυπώνει επί σκηνής τη δραματική πορεία του Καλιγούλα προς το θάνατο ως μια πράξη "αυτοθυσίας" κι όχι παραφροσύνης. Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη Knutsen. Παίζουν οι Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου/Στέλα Φυρογένη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Afolayan, Κώστας Νικούλι, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Χάρης Εμμανουήλ, Γιώργος Νάκος, Δημήτρης Λιόλιος, Στράτος Σωπύλης, Κώστας Λάσκος, Αναστασία Γεωργοπούλου. Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 34). Τηλ.: 210 4143310, 210 4143320. Ώρα: 8.30 μμ. Εισιτ.: 8-23 ευρώ.

ΠΕΜΠΤΗ 19/10

Θέατρο 

"Τρεις ψηλές γυναίκες" του Έντουαρντ Άλμπυ στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
Στις "Τρεις ψηλές γυναίκες" ο Άλμπι περνάει από το θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων, όπως ο ίδιος το ανέπτυσσε σε προηγούμενα έργα του ("Ευαίσθητη ισορροπία", "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ"), στην αντιμετώπιση ενός πολύ σημαντικού προβλήματος της εποχής: την αυτογνωσία. Πρόκειται για ένα έργο με πολύ χιούμορ, μα που ταυτόχρονα είναι σκληρό και γεμάτο αλήθειες. Πρωτοπαίχθηκε στην Ελλάδα το 1995 από το θίασο Ελένης Χατζηαργύρη, Ζωής Λάσκαρη και Κατερίνας Μαραγκού σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. Στην ίδια με εκείνη μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ, ο σκηνοθέτης Αρης Τρουπάκης εξερευνά τον Άλμπι και τα ζητήματα που θέτει μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Παίζουν οι Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Νεφέλη Κουρή. Στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας - Σκηνή Α (Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη). Τηλ.: 210 8838727. Ώρα: 8 μμ. Εισιτ.: 10-18 ευρώ.

"Μαύρο χιόνι - Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη" στο Θέατρο 'Αλφα Ιδέα

Το θέατρο Άλφα Ιδέα σε συνεργασία με την Goodheart Productions παρουσιάζει μόνο για τέσσερις βραδιές την παράσταση που συζητήθηκε όσο λίγες την περσινή σεζόν, το "Μαύρο Χιόνι-το ημερολόγιο ενός μακαρίτη" σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου. Μια παράσταση βασισμένη στο αυτοβιογραφικό, απαράμιλλου χιούμορ θεατρικό μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, που έγραφε παράλληλα με το Μαιτρ και Μαργαρίτα και άφησε λόγω του θανάτου του ημιτελές (1936-1939). Ερμηνεύουν οι Εύα Αγγελοπούλου, Γιάννη Γιαννούλη, Τάσο Δημητρόπουλο, Δημήτρη Δρόσο, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, Γιάννη Στεφόπουλο και Κώστα Φιλίππογλου. Στο Θέατρο Άλφα Ιδέα (Πατησίων 37). Τηλ.: 210 5238742, 210 5221444. Ώρα: 9 μμ. Εισιτ.: 5-15 ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης