Φεστιβάλ Επιδαύρου 2017: «Εδώ ειν’ αλώνι για χορό!»

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2017: «Εδώ ειν’ αλώνι για χορό!»

Το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2017 ολοκληρώνεται με ένα αφιέρωμα στη μουσικοχορευτική παράδοση του Μοριά

Φεστιβάλ Επιδαύρου 2017: «Εδώ ειν’ αλώνι για χορό!»
Το Φεστιβάλ Επιδαύρου τιμά την πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση του Μοριά, ως διαχρονική κιβωτό της ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης, με μια μεγάλη γιορτή με 300 λαϊκούς μουσικούς και χορευτές. Πρόκειται για ένα τιμητικό-γιορταστικό αφιέρωμα, με σημείο αναφοράς την «πάτριον όρχησιν των συρτών» και τον «καλαματιανό του Αριστοφάνη», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 21.00, ολοκληρώνοντας τις φετινές παραστάσεις του Φεστιβάλ.
 
Η ορχήστρα του αρχαίου Θεάτρου θα υποδεχτεί το μεγάλο Αλώνι-Χοροστάσι του Χρόνου, με μόνο σκηνικό το δέντρο της ζωής, την ελιά, ένα παραδοσιακό πατάρι για τους οργανοπαίκτες και μια μεγάλη τάβλα για τους συμποσιαστές. Τα τραγούδια και οι χοροί συνθέτουν τον άξονα της παράστασης σε τρείς ενότητες: ιστορική μνήμη, κύκλος της ζωής και κύκλος του χρόνου με σημείο αναφοράς τα καλοκαιρινά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου.
 
Το αφιέρωμα θα κορυφωθεί με όλες τις ομάδες (συνολικά 300 λαϊκοί μουσικοί και χορευτές) σ' έναν εντυπωσιακό τελετουργικό «τσακώνικο» χορό (στην τσακώνικη διάλεκτο, που διασώζει τον αρχαίο «παιωνικό» ρυθμό) και θα κλείσει μ' έναν πάνδημο συρτό-καλαματιανό («στα βήματα του Τρυγαίου»). Την έρευνα και καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης υπογράφει ο Λάμπρος Λιάβας και τη σκηνική επιμέλεια η Σοφία Σπυράτου.
 
Κλείσιμο
Συμμετέχουν οι Σύλλογοι: Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας, Λαογραφική Εστία Τρίπολης, Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης, Λύκειον των Ελληνίδων 'Αργους, Εργαστήρι Ελληνικού Χορού Ναυπλίου, Φίλοι της Παράδοσης Λυγουριού-Επιδαύρου, Λαογραφική Στέγη Κορίνθου και Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας. Οι μουσικοί που παίρνουν μέρος είναι οι Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο, φλογέρα), Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί, τραγούδι), Μανώλης Κόττορος (βιολί), Θωμάς Κωνσταντίνου (λαγούτο), Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι), Βαγγέλης Καρίπης & Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), Γιώργος Καρούντζος (πίπιζα), Θανάσης Καρούντζος (νταούλι). Τραγουδούν οι Αννέτα Γεωργουλοπούλου, Παπα-Νικόλας Ντάβος, Χρυσάνθη Τράκου και η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης