Έλενα Θωμοπούλου: «Το θέατρο είναι ένα μαγικό ταξίδι»

Έλενα Θωμοπούλου: «Το θέατρο είναι ένα μαγικό ταξίδι»

Η Έλενα Θωμοπούλου, υποδύεται την Εστέλ στην παράσταση «Κεκλεισμένων των θυρώ» και μιλάει στο protothema.gr για τον ρόλο της, το ταξίδι της υποκριτικής και το σπουδαιότερο μάθημα που έχει πάρει μέσα από το θέατρο

Έλενα Θωμοπούλου: «Το θέατρο είναι ένα μαγικό ταξίδι»
To έργο «Κεκλεισμένων των Θυρών» (Huis Clos) του Ζαν Πωλ Σαρτρ, σταθμός του υπαρξιστικού θεάτρου, παρουσιάζεται στο Θέατρο ΠΚ. Πρόκειται για μια σύγχρονη προσέγγιση του έργου, που όμως διατηρεί τη διαχρονικότητα της φιλοσοφίας του Σαρτρ αναδεικνύοντας τα νοήματα του κειμένου και τους υπαινιγμούς του συγγραφέα.

Οι τρεις βασικοί χαρακτήρες του έργου (Γκαρσέν, Ινές, Εστέλ) συναντιούνται μετά θάνατον, άγνωστοι μεταξύ τους, εγκλωβισμένοι σε έναν χώρο απροσδιόριστο. Η Έλενα Θωμοπούλου, υποδύεται την Εστέλ και μιλάει στο protothema.gr για τον ρόλο της στην παράσταση, για το ταξίδι της υποκριτικής και το σπουδαιότερο μάθημα που έχει πάρει μέσα από το θέατρο.

Κλείσιμο

«Υποδύομαι την Εστέλ που οδηγείται λόγω των πράξεών της στην κόλαση. Οι λόγοι που την οδηγούν σε αδιέξοδο, πηγάζουν από το φόβο να αγαπήσει τον ίδιο τον εαυτό της. Όσο καλύτερα νιώθεις με τον εαυτό σου, τόσο λιγότερο αισθάνεσαι την ανάγκη να επιδεικνύεσαι. Επειδή φοβάται να αποδεχτεί τον εαυτό της, βυθίζεται σε κοινωνικά στερεότυπα, ιδανικά και “πρέπει” με αποτέλεσμα να εναντιώνεται στην ίδια της την ύπαρξη»
, λέει η Έλενα Θωμοπούλου στο protothema,gr.

To έργο θίγει το θέμα των προσωπικών επιλογών και το κατά πόσο ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να πλάθει την πραγματικότητά του.
«Ό,τι είμαι, είμαι δικό μου δημιούργημα. Αυτό το νόημα έχουν για εμένα τα λόγια του Σαρτρ», τονίζει η ηθοποιός. Και προσθέτει: «Είμαστε όλοι μας διαφορετικοί και μοναδικοί. Αυτοί οι τρεις χαρακτήρες του έργου είναι οι φωνές και οι σκέψεις πολλών ανθρώπων που μάχονται ή αποδέχονται τα κοινωνικά στερεότυπα. Η ουσία είναι πώς την αντιμετωπίζουμε και πώς τοποθετούμαστε απέναντι σε αυτή. Εμείς επιλέγουμε την κόλαση ή τον παράδεισο που θέλουμε να ζήσουμε!».

Τι είναι κόλαση για εκείνη; «Η κόλαση για μένα είναι η απώλεια των ανθρώπων που αγαπάω», απαντά η Έλενα Θωμοπούλου.

Τι θα έκανε για να κατακτήσει τον προσωπικό της παράδεισο; «Αν αγαπάς τον εαυτό σου, τότε αγαπάς και τους άλλους. Αν μισείς τον εαυτό σου, τότε μισείς και τους άλλους. Γιατί οι σχέσεις σου με τους άλλους είναι απλά η απεικόνιση του εαυτού σου. Πιστεύω ότι ο παράδεισος είναι μέσα μας και ξεκινάει από εμάς τους ίδιους και τις επιλογές μας», λέει.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση της με την υποκριτική; «Το θέατρο είναι ένα μαγικό ταξίδι που ανακαλύπτω συνεχώς καινούργιους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς. Ο κυριότερος λόγος που αποφάσισα να γίνω ηθοποιός είναι η ανάγκη να μοιραστώ όσο περισσότερο φως και ενέργεια μπορώ με τους θεατές. Πήγα στο Λονδίνο για σπουδές υποκριτικής και σκηνοθεσίας. Ηταν μια πολύ όμορφη εμπειρία να ζω σε μια άλλη χώρα, να διευρύνω τους ορίζοντες μου στις τέχνες και να γνωρίσω ανθρώπους από άλλες χώρες με διαφορετικές κουλτούρες», λέει η Έλενα Θωμοπούλου.

Ξεχωρίζει καποιους ρόλους που έχει ενσαρκώσει; «Όλοι οι ρόλοι που έχω ενσαρκώσει μου έχουν προκύψει από συνεργασίες με σκηνοθέτες που σέβομαι και θαυμάζω!  Ειλικρίνα όλοι οι ρόλοι που έχω υποδυθεί όπως της Παναγίας, της θεάς Αφροδίτης ή της Εβραίας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Θεωρώ όμως ότι ο ρόλος της Εστέλ είναι από τους πιο πολύπλοκους και έντονους ρόλους που έχω κληθεί να παίξω!», απαντά.

Η Έλενα είναι μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή και όμορφη γυναίκα και ενώ θα περίμενε κανείς να τη δει σε κάποια ρομαντική κομεντί, εκείνη παίζει σε έργο του Σαρτρ. Προσέχει ώστε η ομορφιά της να μην τη δεσμεύσει στο θέατρο; «Από την αρχαιότητα η ομορφιά ήταν κάτι που κατακτούσε την προσοχή των άλλων ανθρώπων, όταν όμως συνδυάζονταν με την προσωπικότητα κατακτούσε και τον σεβασμό. Επιλέγω ρόλους που με πηγαίνουν σε καινούργια μονοπάτια σκέψης», απαντά.

                               Η Έλενα Θωμοπούλου στο ιταλικό «Elle»

Όσο για τη φωτογράφιση που είχε κάνει για το ιταλικό περιοδικό Elle, τόνισε: «Είχα παρουσιάσει ένα φεστιβάλ για ηθοποιούς από τον ιταλικό κινηματογράφο που αγαπώ ιδιαίτερα και με αφορμή αυτού του γεγονότος έγινε η πρόταση για μια φωτογράφιση με μεσογειακή ατμόσφαιρα.». 

Τι ρόλους ονειρεύεται να παίξει; «Ζω την ζωή μου όπως την έχω ονειρευτεί και είμαι ευγνώμων καθημερινά. Εχω βάλει στόχο να υποδυθώ ρόλους στο θέατρο που αγαπώ όπως η Δεσποινίς Τζούλια, η Οφηλία, η Αντιγόνη, η Λαίδη Μάκβεθ. Στον κινηματογράφο θα ήθελα να δουλέψω με σκηνοθέτες και ηθοποιούς από διάφορες εθνικότητες για να διευρύνω περισσότερο τους ορίζοντες και τις εμπειρίες μου», λέει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης