Αυστρία: Θεατρικό έργο με... αρχαιοελληνική έμπνευση αποδομεί τον Ντόναλντ Τραμπ

Αυστρία: Θεατρικό έργο με... αρχαιοελληνική έμπνευση αποδομεί τον Ντόναλντ Τραμπ

Η πολυβραβευμένη συγγραφέας Ελφρίντε Γέλινεκ παρουσιάζει τη Μις Πίγκι ως μια μεταμοντέρνα εκδοχή του Τειρεσία, δίνοντας ένα προφητικό παράδειγμα για το μέλλον του κόσμου

Αυστρία: Θεατρικό έργο με... αρχαιοελληνική έμπνευση αποδομεί τον Ντόναλντ Τραμπ
Αναφορές στην αρχαία τραγωδία αλλά και σε μορφές της Βίβλου περιέχει το πρόσφατο θεατρικό έργο της βραβευμένης με Νόμπελ Αυστριακής λογοτέχνη Ελφρίντε Γέλινεκ, με απώτερο σκοπό να αποδομήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το έργο ονομάζεται «Auf dem Königsweg» (Στον Βασιλικό Δρόμο, σε ελεύθερη απόδοση). Αφηγητής είναι η τυφλή Μις Πίγκι (χαρακτήρας από το Muppet Show) από τα μάτια της οποίας τρέχει αίμα, όπως ακριβώς έτρεχε το αίμα από τα μάτια του βασιλιά Οιδίποδα.

Η Γιέλινεκ δανείζεται την φιγούρα της Μις Πίγκι για τον ρόλο του Μάντη σαν μια μεταμοντέρνα εκδοχή του Τειρεσία, δίνοντας ένα προφητικό παράδειγμα για το μέλλον του κόσμου, από το οποίο μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του προέδρου των ΗΠΑ. Στο έργο παρατίθενται κορυφαίες μορφές της Βίβλου (από τους εβραίους πατριάρχες Αβραάμ και Ισαάκ έως τον ίδιο τον Ιησού) καθώς και τον φιλο-ναζιστή φιλόσοφο Μάρτιν Χάιντεγκερ. Ως «Πολίτη-βασιλιά» (The Burgher King) η Γέλινεκ περιγράφει σαρκαστικά τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ρίχνει παιχνιδιάρικα στον κάδο απορριμμάτων που βρίσκεται στην κορυφή μίας κυβέρνησης φαστ-φουντ.

Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο θέατρο Martin E. Segal στη Νέα Υόρκη. Ζώντας στη Νέα Υόρκη και στο Τορόντο, ο Σέρβος σκηνοθέτης Stefan Džeparoski θα κάνει εκεί την πρώτη «ανάγνωση» ενώ η κανονική πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στο Αμβούργο.
Η Ελφρίντε Γέλινεκ είναι πολυβραβευμένη συγγραφέας στη χώρα της, την Αυστρία, η οποία έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό όταν το 2004 της απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της.
Βασικά θέματα στο μυθιστορηματικό και θεατρικό έργο της είναι η γυναικεία σεξουαλικότητα, η κακοποίηση της ίδιας της συγγραφέα (κυρίως από την εξαιρετικά αυταρχική μητέρα της) και ο πόλεμος των φύλων γενικά, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με πολιτικά θέματα.
Κλείσιμο
Το βιβλίο της «η Δασκάλα του Πιάνου» ("Die Klavierspielerin"), το οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν αυτοβιογραφικό, γυρίστηκε ταινία από τον συμπατριώτη της Μίχαελ Χάινεκε με πρωταγωνίστρια την Γαλλίδα Ιζαμπέλ Υπέρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης