Εγχειρίδιο εγκληματολογίας για τον αστυνομικό και τον δικαστικό συντάκτη

Εγχειρίδιο εγκληματολογίας για τον αστυνομικό και τον δικαστικό συντάκτη

Ένα πολύτιμο “όπλο” στην μάχη του αστυνομικού και δικαστικού συντάκτη για την αποκάλυψη και την καταγραφή της αλήθειας

Εγχειρίδιο εγκληματολογίας για τον αστυνομικό και τον δικαστικό συντάκτη
Το τέταρτο βιβλίο της Φιλολόγου και Δρ. Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ, κυρίας Αγγελικής Καρδαρά, με τίτλο Εγχειρίδιο εγκληματολογίας για τον αστυνομικό και τον δικαστικό συντάκτη παρουσιάστηκε εχθές το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.



Κλείσιμο
Το εν λόγω βιβλίο που αποσκοπεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη διδασκαλία της δημοσιογραφίας της χώρας μας φέρνοντας πιο κοντά την επιστήμη της εγκληματολογίας με τη διδασκαλία του αστυνομικού και δικαστικού ρεπορτάζ παρουσιάστηκε από τον ομότιμο καθηγητή εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριο Γιάννη Πανούση, τον καθηγητή Εγκληματολογίας Χρήστο Τσουραμάνη την δημοσιογράφο του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Ρομίνα Ξύδα και τον δημοσιογράφο και πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνο Σόμπολο ο οποίος κρατούσε και το ρόλο του συντονιστή της εκδήλωσης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η κυρία Σπυριδούλα Φατούρου, η κόρη της οποίας το καλοκαίρι του 2013 δέχτηκε δολοφονική επίθεση από τον ίδιο της τον πατέρα.    

                           
Η συγγραφέας Αγγελική Καρδαρά

Ο αστυνομικός ρεπόρτερ της χώρας μας, ενδύεται συχνά με πολλές, άχρηστες και κυρίως επικίνδυνες ιδιότητες. Άλλοτε υποδύεται τον δικαστή παραβιάζοντας το τεκμήριο της αθωότητας, άλλοτε τον αστυνομικό οδηγώντας με την πένα του σε κοινωνικά κρατητήρια ζωές και υπολήψεις, άλλοτε την Αγκάθα Κρίστι συγγράφωντας ανατριχιαστικές ιστορίες με παχυλούς τίτλους του στυλ : “Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι” κι άλλοτε την φτηνή κουτσομπόλα της διπλανής πόρτας με άχρηστες πληροφορίες και γελοίες ατάκες του τύπου: “Μα πως έκανε το έγκλημα... Ήταν καλό παιδί!”. Οι αιτίες ενός εγκλήματος, η συστηματική έρευνα, η αντικειμενική ενημέρωση του κοινού, η αποστασιοποίηση από το δράμα, ο σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα τόσο του θύτη όσο και θύματος, συνθέτουν ενότητες που σπανίως απασχολούν τον αστυνομικό συντάκτη παρότι αποτελούν τα βασικά κεφάλαια της αποστολής του. 


Ο Γιάννης Πανούσης, ο Χρήστος Τσουραμάνης, η Ρομίνα Ξύδα, η Αγγελική Καρδαρά και ο Πάνος Σόμπολος



Η Αγγελική Καρδαρά, με το εξαιρετικό εγχειρίδιο εγκληματολογίας για τον αστυνομικό και τον δικαστικό συντάκτη προσπαθεί να σπάσει το απόστημα του “πολυτεχνίτη” αστυνομικού ρεπόρτερ παροτρύνοντας ταυτόχρονα τις νέες γενιές δημοσιογράφων να εγκαινιάσουν μία καινούρια εποχή στον τρόπο παρουσίασης της εγκληματικότητας και του εγκλήματος στο ευρύ κοινό. Υπογραμμίζει ότι τα λάθη είναι ανεπίτρεπτα, οι παρανοήσεις επικίνδυνες και η ώθηση του αναγνωστικού και τηλεοπτικού κοινού σε συναισθήματα μίσους και εκδίκησης, τουλάχιστον εγκληματικές, τόσο για την απονομή της δικαιοσύνης όσο και για τον στιγματισμό του φερόμενου ως δράστη. Η συγγραφέας παρουσιάζει τη βασική νομική και εγκληματολογική ορολογία που οφείλει να χρησιμοποιεί ο δημοσιογράφος, παραθέτει άρθρα του Ποινικού Κώδικα προκειμένου ο συντάκτης να γνωρίζει τι ορίζει ο Κώδικας για κάθε μορφή εγκληματικότητας και ποια είναι η μέγιστη ποινή που προβλέπεται, ανοίγει τους φακέλους ειδικών θεμάτων εγκληματολογικού ενδιαφέροντος, όπως η γυναικεία εγκληματικότητα και το ηλεκτρονικό έγκλημα, ενώ αναπτύσσει μεταξύ άλλων υποθέσεις μεγάλου εγκληματολογικού ενδιαφέροντος που έχουν απασχολήσει εκτενώς τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ.

Η δημοσιογράφος του Πρώτου Θέματος, Ρομίνα Ξύδα, η συγγραφέας του βιβλίου Αγγελική Καρδαρά και η Σπυριδούλα Φατούρου, η μητέρα της νεαρής Άσπας που το 2013 δέχτηκε δολοφονική επίθεση από τον ίδιο της τον πατέρα


Η γέφυρα που κατασκεύασε με τις γνώσεις, την εμπειρία και την πένα της ανάμεσα στην εγκληματολογία και την δημοσιογραφία αποτελεί αναμφίβολα ένα σημείο στο οποίο οφείλουν να ανεβούν όλοι όσοι έχουν ή ευελπιστούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του αστυνομικού ρεπόρτερ. Είναι ο τόπος που θα δώσει στο αστυνομικό ρεπορτάζ την πραγματική αξία και υπόσταση που του αναλογεί, πετώντας ταυτόχρονα στο κενό ιδεοληψίες, λάθη και φτηνούς κιτρινισμούς. Είναι τα αποσιωπητικά, η συνέχιση και ο αγώνας απέναντι σε εκείνο που φοβόταν περισσότερο από κάθε τι άλλο ο Chris Mullin: Την συνεχώς αυξανόμενη φτηνή δημοσιογραφία...






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης