Πού θα «τσικνίσουμε» σήμερα;

Πού θα «τσικνίσουμε» σήμερα;

Τα κρέατα μπαίνουν στα κάρβουνα, το κρασί ρέει άφθονο και μουσικές δίνουν ρυθμό στη σημερινή γιορτή!


Πού θα «τσικνίσουμε» σήμερα;
Η μυρωδιά των φρεσκοψημένων κρετάτων σημαίνουν την έλευση της πιο «γευστικής» ημέρας του Τριωδίου, της Τσικνοπέμπτης
. Όπως προστάζει το έθιμο,
τα κρέατα μπαίνουν στα κάρβουνα, το κρασί ρέει άφθονο και μουσικές δίνουν ρυθμό στη σημερινή γιορτή.

Κλείσιμο


Τσικνοπέμπτη στο Μουσείο της Ακρόπολης

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017, από τις 8 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα, το εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό για μια ξεχωριστή βραδιά Τσικνοπέμπτης με πλούσιο μπουφέ από λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκιες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικά γλυκά.
Τηλεφωνικές κρατήσεις πραγματοποιούνται στο 210 9000915 τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Την βραδιά αυτή θα συνοδεύσει μουσικά το τρίο τζαζ του εστιατορίου του Μουσείου με ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στο κλίμα των ημερών. Θα ακουστούν θέματα Brasilian latin καθώς και γνωστά τζαζ latin μουσικά κομμάτια.

Γλέντι στο Δήμο Δάφνης - Υμηττού
Με σύνθημα «Θα φάμε και θα πιούμε και θα χορέψουμε από την καθημερινότητα μας να δραπετεύσουμε» ο δήμος Δάφνης-Υμηττού διοργανώνει γλέντι στις 16 Φεβρουαρίου το απόγευμα της τσικνοπέμπτης στις 19:00 στην πλατεία δημαρχείου.

Ο δήμος θα παρέχει κρασί-σουβλάκι και φυσικά ζωντανή μουσική της οποίας θα συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο δάσκαλος παραδοσιακών χορών κ. Δημήτρης Μαρκαντώνης.

Καλεί τους δημότες της πόλης  αλλά και επισκέπτες να συμμετάσχουν στην εορταστική εκδήλωση της τσικνοπέμπτης.


Ναξιώτικα εδέσματα στο Γαλάτσι

Με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου από τις 11 το πρωί έως αργά το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο του Κλειστού Ολυμπιακού Γυμναστηρίου, ο Δήμος Γαλατσίου, σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, «σας προσκαλούν σε ένα ξέφρενο γλέντι με ναξιώτικα παραδοσιακά εδέσματα, παραδοσιακούς χορούς και μουσική με το συγκρότημα της Ελένης Λεγάκη«.

Και για τους λάτρεις των λατινοαμερικάνικων ρυθμών, αποκριάτικο λάτιν πάρτυ το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο «Θάνος Κωτσόπουλος» του Δήμου Γαλατσίου.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων

Στις 11:30 το πρωί, ξεκίνησε στο Γηροκομείο Αθηνών συναυλία - αφιέρωμα στην παλιά Αθήνα, με τραγούδια των Σουγιούλ, Χατζηαποστόλου, Αττίκ, και άλλων δημιουργών, με τους Δ. Τσολάκη, Ν. Γεωργανή, Κ. Παπαδόπουλο και Γ. Χαλκιά.

Στις 12 το μεσημέρι, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του δήμου Αθηναίων, θα δώσει συναυλία στη Βαρβάκειο αγορά, μαζί με τη Δώρα Λουίζου και τον Μανώλη Σκουλά, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ηλία Άγγελου.

Στις 2 μετά το μεσημέρι, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, δίνει το αποκριάτικο ραντεβού της στην πλατεία Κολωνακίου.

Το βράδυ στις 7, στον πεζόδρομο της οδού Μεθώνης, στα Εξάρχεια, το συγκρότημα «The Swingin’ Cats» έχει ετοιμάσει ένα μουσικό ταξίδι στην ξεγνοιασιά παλιών και αθώων εποχών.




Αποκριάτικο ξεφάντωμα στην Πάτρα

Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης έχει ιδιαίτερο παραδοσιακό αποκριάτικο χρώμα και στην Πάτρα, την πρωτεύουσα του Καρναβαλιού πάντα παίρνει ξεχωριστές διαστάσεις.

Μια βόλτα από το πρωί στην πόλη και εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι η μέρα αυτή είναι διαφορετική.

Επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων, θα είναι η Άνω Πόλη, στην Γερμανού ωστόσο οι δράσεις θα επεκταθούν και στην Κάτω Πόλη μέχρι το Μώλο της Αγίου Νικολάου δίνοντας χρώμα και στο ιστορικό κέντρο.

Οι εκδηλώσεις θα κινηθούν σε δυο άξονες και αφορούν στο δρώμενο «Ο Γάμος της Γιαννούλας» και στην συναυλία και περαντζάδα μελών και φίλων του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη». Οι δυο παράλληλες εκδηλώσεις επιχειρούν να αναδείξουν παραδοσιακές πτυχές της Αποκριάς ταξιδεύοντάς μας σε έθιμα και συνήθειες αλλοτινών εποχών.

Το κυρίαρχο δρώμενο θα είναι «Ο Γάμος της Γιαννούλας» και η αναβίωση των λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία. Παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές, ξέφρενο κέφι και αυθεντική σατιρική διάθεση συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας.

Το δεύτερο μεγάλο δρώμενο είναι η συναυλία των μελών και φίλων του Συλλόγου Λευκαδίων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη», που θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου στο ύψος της οδού Κανακάρη.

Καντάδες και αξέχαστα παλαιά, παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια θα ζωντανέψουν από τις φωνές, τις κιθάρες και το ακορντεόν αφήνοντας τη γλυκιά, πινελιά τους και ενεργοποιώντας μνήμες του παρελθόντος.


Αστείρευτο κέφι στη Θεσσαλονίκη

Με μπουλούκια και το παραδοσιακό τσίκνισμα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ανοίγει δυναμικά τον αποκριάτικο κύκλο, δίνοντας το σύνθημα σε όλους, μικρούς και μεγάλους, να στροβιλιστούν στους ρυθμούς της Αποκριάς.

Tο σύνθημα δίνεται σήμερα στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) στη Νεάπολη. Εκεί, και στις 6.30 μ.μ., θα καταλήξει το μπουλούκι μεταμφιεσμένων, που λίγο νωρίτερα θα έχει ξεχυθεί στους δρόμους με τη συνοδεία χάλκινων μουσικών οργάνων. Εκεί θα βρίσκεται και ο Σύλλογος Πολιτισμού και Παράδοσης Κυμίνων, που θα παρουσιάσει το έθιμο των Γενίτσαρων και της Μπούλας, όπως επίσης και οι Κουδουνοφόροι από την Ανθή Σερρών.

Η δημοτική ενότητα Τριανδρίας σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων και συλλόγους της περιοχής σχεδιάζει αποκριάτικη παρέλαση μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών στις 4:30 το απόγευμα, με αφετηρία τη συμβολή των οδών Γυμναστηρίου κι Ελευθερίας. Θα ακολουθήσει πάρτι στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας με ταχυδακτυλουργούς, ξυλοπόδαρους, μουσικοκινητικά παιχνίδια και το παραδοσιακό γαϊτανάκι. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στον δήμο Καλαμαριάς, σήμερα Τσικνοπέμπτη, με επίκεντρο την πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Δημαρχείου) από τις 7 το βράδυ, θα ξεκινήσει το αποκριάτικο πάρτι με πρωταγωνιστές τη μουσική, τους εορταστικούς ρυθμούς και την παράδοση. Τα κάρβουνα θα ανάψουν από νωρίς το απόγευμα και η τσίκνα από τα ψημένα κρεατικά θα απλωθεί σε όλη την περιοχή. Κρασί και λουκούμια θα συμπληρώνουν το μενού της βραδιάς. Το πρόγραμμα θα πλαισιώνεται με παραδοσιακά δρώμενα, τραγούδια και χορούς. 

Στην εξέδρα που έχει στηθεί, θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα, όπως το γαϊτανάκι, το μπουρανί Θεσσαλίας, οι Φανοί Κοζάνης, το έθιμο του Μπέη και τα αποκριάτικα τραγούδια της Μυτιλήνης (Γλεντιστάδες).

Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη η αυλαία θα ανοίξει την Τσικνοπέμπτη με αποκριάτικο γλέντι στο μπαλκονάκι του “Πέτρινου” πολιτιστικού κέντρου Πυλαίας με μουσική, χορό και άφθονο δωρεάν κρασί. Η ώρα άφιξης των μασκαράδων έχει οριστεί στις 7:30 το βράδυ.

Τσικνοπέμπτη στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Νάουσα η Τσικνοπέμπτη έχει ψήσιμο στους δρόμους και λαϊκό γλέντι. Τα πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον ουρανό και μουσικά συγκροτήματα θα αναλάβουν τη διασκέδαση μικρών και μεγάλων.

Στο Κιλκίς, η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται στο Πάρκο Κήπος, με μουσικά τσικνίσματα, ποντιακό και λαϊκό πρόγραμμα.

Στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής την Τσικνοπέμπτη θα στηθεί ένα λαϊκό γλέντι στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλυβών με παραδοσιακή μουσική, κρασί και φαγητό για όλους.


Παραδοσιακά έθιμα στην Κρήτη
Με ένα μεγάλο πάρτι στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα,  16 Φεβρουαρίου, θα συνεχιστούν οι εκδηλώσεις της «Καστρινής Αποκριάς 2017».  Το πάρτι της Τσικνοπέμπτης θα στηθεί στην Πλατεία Καλλεργών (Δημαρχείο) με ώρα έναρξης στις 20:00. Ομάδες χορού και dj δίνουν το ρυθμό στην καρδιά της πόλης.

Αναβιώνει ο Κρητικός Γάμος στο Τσαλικάκι
Η αναβίωση του  παραδοσιακού εθίμου του Κρητικού γάμου, με συνοδεία λύρας και πλήθους καλεσμένων στις γειτονιές της Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι, θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Το «μυστήριο» του Γάμου θα τελεστεί  στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας στις 5 το απόγευμα και οι διοργανωτές προσκαλούν μικρούς και μεγάλους  σε ένα ξέφρενο γλέντι με πολλά ευτράπελα και παραδοσιακά εδέσματα.

Στο Αρκαλοχώρι

Στο Αρκαλοχώρι οι ψησταριές θα στηθούν στους δρόμους ενώ κέφι, διάθεση και κρασί θα περιμένουν δημότες και επισκέπτες την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στο Αρκαλοχώρι. Μικροί και μεγάλοι θα ξεφαντώσουν με μουσική, χορό και θεατρικά δρώμενα











 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης