Εθνικό Θέατρο - Πειραματική Σχολή: Το πρόγραμμα παραστάσεων για το 2016-2017

Εθνικό Θέατρο - Πειραματική Σχολή: Το πρόγραμμα παραστάσεων για το 2016-2017

Περιλαμβάνει τέσσερις νέες παραγωγές, συνεργασίες με θέατρα του εξωτερικού, αλλά και ένα φεστιβάλ με θέμα τον «έρωτα στα χρόνια των μνημονίων»

Εθνικό Θέατρο - Πειραματική Σχολή: Το πρόγραμμα παραστάσεων για το 2016-2017
Το πρόγραμμά της για τη φετινή σεζόν παρουσίασε η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις νέες παραγωγές, συνεργασίες με θέατρα του εξωτερικού, αλλά και ένα φεστιβάλ με θέμα τον «έρωτα στα χρόνια των μνημονίων». 

Το φετινό ρεπερτόριό «ισορροπεί ανάμεσα στη νέα γενιά δημιουργών με εναλλακτική γραφή και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου με τους οποίους αισθανόμαστε συγγενείς» επισήμαναν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές της Πειραματικής Σκηνής, Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης.

Όπως εξηγούν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές της, η Πειραματική Σκηνή δοκιμάζει φέτος καινούργιους κώδικες, με στόχο να αφήσει το δικό της στίγμα και να δώσει «ορμή, σκέψη και περιεχόμενο στο Εθνικό Θέατρο». 

Κλείσιμο
Η Πειραματική Σκηνή ανακαινίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 160.000 ευρώ, εργασίες που περιλαμβάνουν αποξήλωση του δαπέδου, απομάκρυνση της περιστρεφόμενης σκηνής, ενώ οι κερκίδες των θεατών θα τοποθετούνται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε παράστασης.

Οι παραστάσεις αναλυτικά:

Όσον αφορά το ρεπερτόριο, η σεζόν ξεκινά στις 11 Νοεμβρίου με το «Πεδίο βολής (Αγριόπαπιες)» της ομάδας influx (Κορίνα Βασιλειάδου, Χάρης Πεχλιβανίδης) και του Πρόδρομου Τσινικόρη. 

Πρόκειται για έργο που με αφορμή το αριστουργηματικό έργο του Ερρίκου Ίψεν, «Αγριόπαπια», επιχειρεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την έννοια της ταυτότητας, της υιοθέτησης και της ερμηνείας «ρόλων», τόσο στο θέατρο, όσο και στην καθημερινή ζωή. 

Στη συνέχεια θα ανεβεί «Ο γενικός γραμματέας» του Ηλία Καπετανάκη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη (26/1- 26/2),  μια παράσταση που πειραματίζεται με στοιχεία της σλάπστικ κωμωδίας που διαπερνούν το είδος από τον Καπετανάκη και τους αδερφούς Μαρξ μέχρι τον Γκόγκολ και το θέατρο του παραλόγου. Η χρήση της μουσικής στην παράσταση επιχειρεί να αναδείξει ακόμη περισσότερο τη σάτιρα, καθιστώντας το γκροτέσκο ως πυρήνα του παραστασιακού γεγονότος.

Τη σκυτάλη θα πάρει «Το γελοίο σκότος» του Βόλφραμ Λοτς (9 /3- 9/4), σε σκηνοθεσία Κατερίνας Γιαννοπούλου. 

Το έργο, που βασίζεται σε δύο γνωστά και δοκιμασμένα έργα, την «Καρδιά του Σκότους» του Τζόζεφ Κόνραντ και το «Αποκάλυψη Τώρα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, εξερευνά την αντίληψη των Ευρωπαίων σχετικά με το «ξένο», ασκεί κριτική στον οικονομικό και στρατιωτικό επεκτατισμό και συνδυάζει την παρωδία με την υπαρξιακή αγωνία του μυθιστορήματος. 

Τέταρτη και τελευταία παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής γι’ αυτήν τη σεζόν είναι «Οι Τυραννόσαυροι ΡΕΞ», ένα έργο που όπως λέει η δημιουργός του Λένα Κιτσοπούλου «δεν έχει γραφτεί ακόμα, αλλά θα δημιουργηθεί μέσα από τις πρόβες».

Το περιγράφει πάντως σαν μια «βαρετή ιστορία ανθρωπιάς υπό εξαφάνιση» και ήρωες μια «ομάδα ανθρώπων, μία κοινωνία τεράτων που προσπαθούν να επιβιώσουν αποφεύγοντας την κατά μέτωπο σύγκρουση με την πραγματικότητα» (11/5-11/6).

Όλες οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν για 25 ημέρες.

Τα φεστιβάλ

Η Πειραματική Σκηνή θα φιλοξενήσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς και δύο φεστιβάλ: το «Europoly» και τα «7 χρόνια φαγούρα - Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων».

Το «Europoly» είναι ένα ευρωπαϊκό, θεατρικό και κινηματογραφικό εγχείρημα του Ινστιτούτου Γκέτε σε συνεργασία με το Kammerspiele του Μονάχου, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Sirenos - International Theatre Festival του Βίλνιους, το Teatro Maria Matos της Λισαβόνας και το Tiger Fringe Festival του Δουβλίνου.

Στο πλαίσιό του θα παρουσιαστούν τρία νέα θεατρικά έργα από την Πορτογαλία, την Ελλάδα και τη Γερμανία, τα οποία αφηγούνται ιστορίες ανθρώπων που βιώνουν την κρίση.

Το δεύτερο, «7 χρόνια φαγούρα - Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων», προέκυψε έπειτα από την απόρριψη της αρχικής ιδέας για ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στα 50 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από τη Χούντα.

Έτσι, τέσσερις ομάδες θα καταθέσουν την άποψή τους για το «πώς διαμορφώνεται ο έρωτας τον καιρό των μνημονίων», μέσα από τρεις παραστάσεις και μία όπερα: «Το Μεγάλο Κρεβάτι», «The Sleepers», «Lolita Reversed», «Όπερα για δύο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης