Η άγνωστη ζωή και η καριέρα του Ανδρέα Μπάρκουλη

Η άγνωστη ζωή και η καριέρα του Ανδρέα Μπάρκουλη

Από 14 ετών ερμήνευε Σαίξπηρ στον Πειραιά - Η λαμπρή πορεία του στο θέατρο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο - Μόνο το 1958 συμπρωταγωνίστησε σε εννέα ταινίες με Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη και Αλέκα Στρατηγού

Η άγνωστη ζωή και η καριέρα του Ανδρέα Μπάρκουλη
Για τον αξέχαστο Ανδρέα Μπάρκουλη που έφυγε από κοντά μας σήμερα, γράφτηκαν και, σίγουρα, θα γραφτούν πολλά. Θα προσπαθήσουμε εδώ, ν' αναφερθούμε σε σχετικά άγνωστες πτυχές της καλλιτεχνικής του πορείας.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κ. Μιχαηλίδη. Απέκτησε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως εξαιρετικό ταλέντο το 1956. Ωστόσο, ήδη από το 1950, εμφανιζόταν ερασιτεχνικά στο θέατρο.
Το ντεμπούτο με «Σαίξπηρ»
Ξεκίνησε μάλιστα την καριέρα του "παίζοντας" Σαίξπηρ (!) και συγκεκριμένα τον ρόλο του εμπόρου στο έργο "Ο Έμπορος της Βενετίας" και συνέχισε με τα "Ο Αυγερινός και η Πούλια", "Τοπικός Παράγων" κ.ά. Το 1955, συμμετείχε με τον θίασο Μουσούρη – Παπά, στα έργα "Αντιγόνη" του Σοφοκλή και "Ερωφίλη" του Γ. Χορτάτση, στο θέατρο "ΧΑΝ" Θεσσαλονίκης. Η πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση έγινε το 1956 στο έργο του Ζαν Ανούιγ "Κορυδαλλός", όπου ερμήνευσε τον ρόλο του "Καλόγερου".

Κλείσιμο
Από τότε, ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980, πρωταγωνίστησε σε περισσότερα από 80 θεατρικά έργα, πολλές φορές μάλιστα ως επικεφαλής θιάσου. Τη σεζόν 1956-1957, εμφανίστηκε στο θέατρο "Κοτοπούλη", στα έργα: "Σιμούν", "Ρέκβιεμ για Μια Μοναχή", "Λυσσασμένη Γάτα" κ.ά. Την επόμενη χρονιά, συνεργάστηκε με τον θίασο του μεγάλου Ντίνου Ηλιόπουλου ενώ το 1960, ως συνθιασάρχης με την Μαίρη Λαλοπούλου, πρωταγωνίστησε στο έργο "Τόπο στα Νιάτα".

Το 1961, ως θιασάρχης πλέον, πρωταγωνιστεί στα έργα "Τσάι και Συμπάθεια", "Ένα Καπέλο Γεμάτο Βροχή" κ.ά. Τα επόμενα χρόνια, συνεργάστηκε με όλα σχεδόν τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου: Δ. Παπαγιαννόπουλος, Μιράντα Μυράτ, Τ. Καρέζη, Α. Φιλιππίδης, Γ. Μιχαλακόπουλος, Γ. Μαυροπούλου, Γ. Φέρτης, Ξ. Καλογεροπούλου, Σ. Ξενίδης, Μ. Κοντού, Δ. Νικολαΐδης, Μ. Χρονοπούλου, Δ. Διαμαντόπουλος, Θ. Καρακατσάνης, Κ. Δανδουλάκη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κ. Γιουλάκη, Α. Λαδικού, Κ. Αναλυτή, Κ. Ρηγόπουλος, Λ. Παπαγιάννη κ.ά.

Για ένα μεγάλο διάστημα (1973-1983), απουσίασε από το θέατρο. Το 1967, σκηνοθέτησε το έργο "Το Μαγκανοπήγαδο" του Στέφανου Φωτιάδη και το 1970 το πασίγνωστο "Δέκα Μικροί Νέγροι" της Α. Κρίστι.
Αξιόλογη ήταν και η παρουσία του σε θεατρικά έργα στην τηλεόραση, μέσα από το θρυλικό "Θέατρο της Δευτέρας". Πρωταγωνίστησε επίσης σε πολλές τηλεοπτικές σειρές: "Οι Θησαυροί της Βέρμαχτ" (1972), "Ο Θωμάς κι ο Χατζηθωμάς" (1973), "Οι Έμποροι των Εθνών" (1973), "Οι Πρωταγωνιστές" (1981), "Αστέρια από Χώμα" (1983), "Το Δίλημμα" (1986), "Θρίλερ Λοιπόν" (1988), "Το Μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη" (1990), "Ο Πύργος των Μοσκώφ" (1993), "Αμαρτίαι Γονέων" (1993), "Το Γαλάζιο Διαμάντι" (1993) και "Σκορπιός" (1995).
Συμμετείχε όμως και σε θεατρικά έργα που "παίζονταν" από το ραδιόφωνο, στο οποίο είχε επίσης σημαντική πορεία. Μάλιστα, πρωταγωνίστησε και σε ραδιοφωνικά σίριαλ (εκπομπές συνεχείας), όπως: "Η Πρώτη μας Γνωριμία", "Ρεγγίνα Δεμάρκου" κ.ά.


1958: Γύρισε εννέα ταινίες!
Η καριέρα του βέβαια απογειώθηκε μέσα από τον κινηματογράφο, καθώς από το 1957, οπότε πρωτοεμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη, καθιερώθηκε ως ζεν πρεμιέ και απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα. Εμφανίστηκε συνολικά σε 115 περίπου ταινίες, ερμηνεύοντας ρόλους όλων των ειδών. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι το 1958, συμπρωταγωνίστησε σε 9 ταινίες με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, τη Χριστίνα Σύλβα, την, μετέπειτα, σύζυγό του Αλέκα Στρατηγού κ.ά. Πρώτη του εμφάνιση ήταν στην ταινία "Τρία Παιδιά Βολιώτικα" (1957) (μαζί με τον αξέχαστο Γιάννη Δαλιανίδη και την Τιτίκα Γαϊτάνου) σε σενάριο και σκηνοθεσία Δ. Αθανασιάδη και τελευταία, στην ταινία "Αλέξανδρος και Αϊσέ" (2001) σε σενάριο και σκηνοθεσία Δ. Κολλάτου.

Το 1973, όπως αναφέραμε, διέκοψε τη σταδιοδρομία του και για κάποια νομικά προβλήματα, υποχρεώθηκε να μεταναστεύσει στις Η.Π.Α., όπου έμεινε 6 χρόνια και έκανε καριέρα ως τραγουδιστής. Είχε ακουστεί τότε ότι συνελήφθη από τη χούντα για πολιτικούς λόγους όπως επίσης και μια άλλη φήμη για σχέση του με ναρκωτικά. Όπως είχε πει και ο ίδιος "Εγώ αυτά τα 3,17 γραμμάρια τα πλήρωσα ακριβά. Έφτασα εντελώς στον πάτο…".
 
Όσο για την περίφημη φράση "Κορίτσια ο Μπάρκουλης" εκτός από την εκδοχή που έδωσε ο ίδιος με το Γυμνάσιο Θηλέων στον Πειραιά, υπάρχει άλλη μία, που προκύπτει, επίσης, από τα λόγια του αξέχαστου ηθοποιού.
«Κορίτσια ο Μπάρκουλης...»
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Espresso", στις 29 Αυγούστου 2008, ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη φράση: "Την έλεγε ο παλιός καλός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Μίμης Στεφανάκος στο γήπεδο όταν ετοιμαζόταν να σουτάρει. Και μετά πέρασε στην εξέδρα και τον κόσμο". Αλλά και σε συνέντευξη του παλιού διεθνή ποδοσφαιριστή (και ηθοποιού!) στο PRO NEWS και τον Άγγελο Αρτελάρη (16/11/2015), αναφέρεται ότι τη φράση "Κορίτσια ο Μπάρκουλης...", την εμπνεύστηκε ο Μίμης Στεφανάκος για να "πικάρει" τη συνοδό του…
Οι αμέτρητες κατακτήσεις του
Ο αξέχαστος ηθοποιός μας, υπήρξε μεγάλος γυναικοκατακτητής.  Έκανε τρεις γάμους με την, κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερη του, Αλέκα Στρατηγού, το 1958, ωστόσο λίγο καιρό αργότερα, οδηγήθηκαν σε διαζύγιο. Η δεύτερη σύζυγος του, δεν προερχόταν από τον καλλιτεχνικό χώρο. Και αυτός ο γάμος του είχε άδοξο τέλος. Από τον τρίτο γάμο του με τη Μαρία (πολιτικό στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και θρησκευτικό το 2015) , απέκτησε ένα γιο, το Νίκο. Είχε ακόμα δύο παιδιά από σχέσεις εκτός γάμου.

Όσο για τις κατακτήσεις του; Μάλλον… αμέτρητες.
Η Ματούλα, για την οποία ο Ανδρέας Μπάρκουλης υπήρξε, όπως η ίδια έχει δηλώσει, ο πρώτος άνδρας της ζωής της στα 15 της (και γι' αυτό τον λόγο κλείστηκε στο Αναμορφωτήριο θηλέων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας…), η Καίτη Γκρέυ, η Μαίρη Χρονοπούλου, η Τζένη Καρέζη και πολλές άλλες.


Με τη Ζωή Λάσκαρη 



Εμφανίστηκε σε περισσότερες από εκατό ταινίες, παίζοντας κυρίως δεύτερους ρόλους σε δραματικές ταινίες, όπως «Κοινωνία ώρα Μηδέν» (1966) , «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Όλγα Αγάπη μου» (1968), αλλά και κωμωδίες, όπως «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα» (1958), «Διακοπές στην Αίγινα» (1958), «Η Μουσίτσα»(1959), «Μην είδατε τον Παναή» (1962), «Το Δόλωμα» (1964), «Τζένη Τζένη» (1965), «Ησαΐα μη Χορεύεις» (1969), «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» (1970) και η «Θεία μου η χίπισσα» (1970). Ο Ανδρέας Μπάρκουλης παντρεύτηκε τρεις φορές κι έχει αποκτήσει τρία παιδιά. 

Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη



Με τον γιο του Νίκο και τη σύζυγό του Μαίρη Μπάρκουλη 



Στο παρακάτω μικρό αφιέρωμα υπάρχουν αποσπάσματα από μερικές αξιόλογες ταινίες που έλαβε μέρος ο ηθοποιός. Περιλαμβάνει σκηνές από τα έργα "Κρίμα το μπόι σου", "Ένας άφραγκος Ωνάσης", "Τζένη Τζένη", "Βίβα Ρένα", "Μια τρελή τρελή σαραντάρα", "Ένας τρελός γλεντζές", "Μην είδατε τον Παναή", "Ησαΐα μη χορεύεις" και "Το στραβόξυλο".


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης