Νεφς Αμάρι: H κρητική παράδοση συναντά τους Gadjo Dilo

Νεφς Αμάρι: H κρητική παράδοση συναντά τους Gadjo Dilo

Η «καρδιά» της Κρήτης τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου «χτυπά» στο γραφικό χωριό του Ρεθύμνου 

Νεφς Αμάρι: H κρητική παράδοση συναντά τους Gadjo Dilo
Η Κρήτη τα καλοκαίρια είναι συνυφασμένη με την παραδοσιακή μουσική και τα πανηγύρια.

Κάθε χωριό, μεγάλο ή μικρό, ξαναζωντανεύει με τους κατοίκους να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου ντόπιοι και επισκέπτες να περάσουν ακόμη ένα αξέχαστο καλοκαίρι. 

Παραδοσιακά στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζουν οι εκδηλώσεις του χωριού Νεφς Αμάρι, που βρίσκεται στην «καρδιά» της Κρήτης, στο νομό Ρεθύμνου. 

Κλείσιμο
Άνθρωποι ξεχωριστοί, με πολύ όρεξη και πάθος, ετοιμάζουν κάθε χρόνο τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο χωριό!

Αποκορύφωμα, το πανηγύρι της 25ης Αυγούστου, ημέρα εορτασμού του Αγίου Τίτου. 

Φέτος το πρόγραμμα των πενθήμερων εκδηλώσεων κρύβει εκπλήξεις, καθώς συνδυάζει την κρητική παράδοση με την σύγχρονη μουσική. 

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή 21 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα, όπου θα πραγματοποιηθεί φιλανθρωπικό Bazzar. 

Την Δευτέρα 22 Αυγούστου η ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά. Στις 9 το βράδυ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση «Σ΄ενα κήπο μαγικό, παραμύθια θα σας πω», από τον «Θεατρικό Περίπλους»

Την Τρίτη 23 Αυγούστου στις 18:00 θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένοι αγώνες δόμου «Αμάρια», ενώ στις 22:00 θα προβληθεί η ταινία «Business στα Βαλκάνια». 

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου οι Gadjo Dilo θα χαρίσουν μοναδικές στιγμές σε όσους βρεθούν στο Νεφς Αμάρι.


Οι Gadjo Dilo έχουν κατορθώσει να συνδυάσουν την μουσική ιδιοφυΐα του θρυλικού κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt και την ελληνική μουσική σκηνή του '50 και '60. Με αφετηρία τους δύο αυτούς μουσικούς πολιτισμούς και με πειραματισμούς πάνω σε μεταγενέστερους ήχους της jazz διασκευάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κορυφαίων δημιουργών, δημιουργώντας το δικό τους μουσικό στυλ, το "Manouche De Grec".

 

Eπί σκηνής, το συγκρότημα μεταφέρει τη μαγεία της τσιγγάνικης jazz παράδοσης, δίνοντας ταυτόχρονα ένα έντονα “ελληνικό” στοιχείο, αναβιώνοντας μίαν άλλη εποχή, και παρασέρνοντας έτσι το κοινό να λικνιστεί και να σιγοτραγουδήσει παρέα τους. Δεν παραλείπουν, επίσης, να κάνουν ένα «πέρασμα» από τα αμερικανικά jazzstandards, και γαλλικά τραγούδια του μεσοπολέμου, όπως τραγούδια των Edith Piaf, Ella Fitgerald, Sinatra. 

 

Μετά την περσινή καλοκαιρινή τους περιοδείας σε Γερμανία, Κύπρο και Βαλκάνια, το συγκρότημα εργάζεται πυρετωδώς πάνω στην δεύτερη δισκογραφική του δουλειά που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι.


Άλλες μεγάλες στιγμές της καριέρας τους αποτελούν οι εμφανίσεις τους σε δύο από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Τζαζ των Βαλκανίων το 2013: στο Bansko International Jazz Festival 2013, στο οποίο εμφανίστηκαν ως headliner και στο Nisville International Jazz Festival 2013, όπου μοιράστηκαν την σκηνή με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως Ron Carter, Kyle Eastwood Band, Bobby Carcasses and Jazzanova.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την
Πέμπτη 25 Αυγούστου με το παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Τίτου, μαζί με τους Δημήτρη Στεφανάκη και Νικόλα Καράτζη. 


Το συγκρότημα του Δημήτρη Στεφανάκη και Νικόλα Καρατζη, έχει καταφέρει αδιαμφισβήτητα να μεταφέρει αυτούσια την κρητική παραδοσιακή μουσική και να τη παντρέψει στις τάσεις της νέας εποχής.

 



Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 



Νεφς Αμάρι

Το Αμάρι είναι παραδοσιακός ορεινός οικισμός της δημοτικής κοινότητας Σιβρίτου, του δήμου Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης. 

Από το χωριό έλαβε την ονομασία της κατά την βενετοκρατία ολόκληρη η ομώνυμη επαρχία. 


Για την ονομασία του Αμαρίου, υπάρχουν διάφορες εκδοχές: μια από αυτές αναφέρει πως η ονομασία οφείλεται σε Βυζαντινό ή Βενετό άρχοντα ονόματι Αμάρη ή Amari. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το Αμάρι προέρχεται από την λατινική λέξης amare που σημαίνει αγαπώ.

 Άλλες εκδοχές θέλουν την ονομασία να έχει αρχαιοελληνική προέλευση.

Το Αμάρι είναι κτισμένο σε απάνεμη τοποθεσία στους πρόποδες του βουνού Σάμιτος, σε υψόμετρο 460 μέτρων και απέχει 40 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, που αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, βρίσκεται ο Οψιγιάς, ο έτερος οικισμός της δημοτικής κοινότητας Σιβρίτου.

Η πρώτη αναφορά στο Αμάρι γίνεται σε επιγραφή του τοπικού ναού της Αγίας Άννας που φέρει την χρονολογία 1225. Παράλληλα, μνεία γίνεται και σε βενετικό έγγραφο του 1368.
                                                                                                                             

Κάντε like στην σελίδα στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα: 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης