Η μοιραία Κάρμεν στο Ηρώδειο

Η μοιραία Κάρμεν στο Ηρώδειο

Η δεύτερη μεγάλη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κάνει επίσημη πρώτη την Κυριακή στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών

Η μοιραία Κάρμεν στο Ηρώδειο
H μοιραία Κάρμεν, η ηρωίδα που έχουν αγαπήσει όλοι, εμπνέει τη δεύτερη μεγάλη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού.

Τη διάσημη ανατρεπτική και ρηξικέλευθη όπερα του Μπιζέ σκηνοθετεί ένας επίσης ριζοσπαστικός δημιουργός όπως ο Στήβεν Λάνγκριτζ σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και με δυο εντυπωσιακές ερμηνεύτριες στο ρόλο της Κάρμεν: τη Ρινάτ Σαχάμ και τη Ζεραλντίν Σωβέ.

Η Κάρμεν είναι από τις λίγες ηρωίδες και πρωταγωνίστριες όπερας που προασπίζεται την ερωτική ελευθερία της, αυτή η ανέστια τσιγγάνα που δεν υποτάχθηκε στα θέλγητρα των ανδρών και έχει δικαίωμα να επιλέγει η ίδια τους συντρόφους της-και όχι να την επιλέγουν. Αυτό καταδεικνύει και το θανάσιμο πάθος του ζηλιάρη Δον Χοσέ, του δεκανέα που τινάζει τις συμβάσεις στον αέρα εγκαταλείποντας την αρραβωνιαστικιά του προκειμένου να είναι κοντά της-και στο τέλος προδίδεται και αυτός. Άλλωστε η Κάρμεν είναι μια ηρωίδα που βαριέται γρήγορα και πολύ σύντομα θα τον παρατήσει για κάποιον άλλο-χωρίς ωστόσο να υπολογίζει ότι τα πάθη που εγείρει είναι επικίνδυνα.

Κλείσιμο


Η τσιγγάνα Κάρμεν όχι μόνο παίζει με τους άνδρες αλλά και καπνίζει, περιπαίζει τους γύρω της, χορεύει ούσα ταυτόχρονα αλέγρα και δραματική-όπως και η ίδια η όπερα του Μπιζέ. Δεν θα μπορούσε επομένως να τη σκηνοθετήσει παρά ένας σκηνοθέτης που έχει ζήσει οριακές καταστάσεις ακόμα και σκηνοθετώντας αφού κατάφερε να ανεβάσει έργα στις βρετανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας και εκμεταλλευόμενος τον ρεαλισμό της θρυλικής όπερας του Μπιζέ να μιλήσει για τα όρια, την επιβολή και την ελευθερία-κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Στήβεν Λάνγκριτζ. Κι αυτό διαπραγματεύεται σκηνοθετικά στο έργο: τη φυλακή που βρίσκεται έξω μας και μέσα μας. «Όρια και φτώχεια, ελευθερία και σκλαβιά. Δύσκολο να βρεθούν πιο επίκαιρα θέματα. Η Κάρμεν είναι μία ιστορία για το σήμερα», σημειώνει ο διάσημος σκηνοθέτης, παραγωγές του οποίου έχουν παρουσιαστεί στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου.

Ευτυχής συγκυρία επίσης που τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσει η Ισραηλινή μέτζο-σοπράνο Ρινάτ Σαχάμ η οποία ερμήνευσε για πρώτη φορά την Κάρμεν το 2004 στο φημισμένο βρετανικό Φεστιβάλ Όπερας του Γκάιντμπορν λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές από τους μουσικοκριτικούς.

Έκτοτε έχει παρουσιάσει το συγκεκριμένο ρόλο σε κάθε σημείο της υφηλίου σε Ρώμη, Κατάνια, Βερολίνο, Κολωνία, Αμβούργο, Βιέννη, Λισσαβόνα, Μινεσσότα, Μόντρεαλ, Τελ Αβίβ, Μαϊάμι, Νέα Υόρκη, Νέα Ζηλανδία, Νέα Ορλεάνη, Αγία Πετρούπολη, Μόσχα, Χονγκ Κονγκ, Σάο Πάολο, Σύδνεϋ, σε περιοδεία στην Ιαπωνία κ.ά. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μαέστρους όπως ο σερ Σάιμον Ρατλ, ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, ο Θόδωρος Κουρεντζής κ.α., ενώ έχει πρωταγωνιστήσει και σε παραγωγές στην Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, στο Σάλτσμπουργκ, στο Τεάτρο Λα Φενίτσε της Βενετίας, στις Βρυξέλλες, στην Στουτγάρδη κ.α. Στην δεύτερη διανομή η Γαλλίδα μέτζο-σοπράνο Ζεραλντίν Σωβέ, η οποία έκανε ιδιαίτερη αίσθηση το 2009 ερμηνεύοντας την Κάρμεν στη Αρένα της Βερόνας σε σκηνοθεσία του Φράνκο Τζεφιρέλλι και με τον Πλάθιντο Ντομίνγκο στο πόντιουμ.

Την αμέσως επόμενη χρονιά με τον γνωστό τενόρο, αυτή τη φορά, στο ρόλο του Δον Χοσέ εμφανίστηκαν με τεράστια επιτυχία στην Όπερα του Τόκιο. Το ντεμπούτο της στην Μετροπόλιταν Όπερα, όπου ερμήνευσε τον απαιτητικό ρόλο του Σέστο στη Μεγαλοψυχία του Τίτου του Μότσαρτ, αποθεώθηκε από τους New York Times, έχει επίσης ερμηνεύσει την Κάρμεν στην Εθνική Όπερα της Ουάσιγκτον.  Τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Λουκάς Καρυτινός. 

Ζωρζ Μπιζέ
Κάρμεν 
24, 26, 27, 29 Ιουλίου 2016 / Ώρα έναρξης: 21.00
ΩδείοΗρώδου Αττικού
Νέα παραγωγή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Προπώληση εισιτηρίων:

Ταμεία τoυ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα
Τρίτη με Κυριακή 09.00–21.00 & Δευτέρα 09.00-16.00
Τηλ. πωλήσεις 210 3662 100 - Ομαδικές Κρατήσεις 210 3711 342
&
Εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών, Πανεπιστημίου 39, 105 64 Αθήνα
Δευτέρα-Παρασκευή 09.00–17.00, Σάββατο 09.00–15.00 / Τηλ. 210 3272 000

Ηλεκτρονική προπώληση:  www.greekfestival.gr & www.nationalopera.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης