Σοφία Τσίπα: Σήμερα η παρουσίαση της ποιητικής της συλλογής

Σοφία Τσίπα: Σήμερα η παρουσίαση της ποιητικής της συλλογής

Πρώτη ποιητική απόπειρα από την γλυκιά δημοσιογράφο του Σκάι - Στο πάνελ Κοσιώνη, Δανίκας, Χειλάκης - Στις 21:30 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Σοφία Τσίπα: Σήμερα η παρουσίαση της ποιητικής της συλλογής
Με συντονίστρια την Σία Κοσιώνη, η συμπαθής νεαρή δημοσιογράφος του Σκάι, Σοφία Τσίπα, παρουσιάζει σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουνίου, την ποιητική της συλλογή με τίτλο «Χασμωδία», η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Momentum. Την εκδήλωση φιλοξενεί το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αθήνα), στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Π. Καβάφης» και θα αρχίσει στις 21:30. Για την ποίηση της Σοφίας Τσίπα θα μιλήσει η κα Ντίνα Αδαμοπούλου, διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου στο Μουσείο Ύδρας και οι δημοσιογράφοι Μαρία Κατσουνάκη και Δημήτρης Δανίκας. Ποιήματα από τη συλλογή «Χασμωδία» θα διαβάσει ο ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης.

Ένα δείγμα της στιχουργικής τέχνης της Σοφίας Τσίπα, η οποία επιλέγει την μορφή της ομοιοκαταληξίας, είναι το ακόλουθο απόσπασμα από το ποίημα με τίτλο «Κύκλοι»:

Κάθε μικρή ζωή κλείνει μέσα της μυριάδες ιστορίες,
Κάποιες αφήνουν μέλι πίσω, κάποιες αβαρίες.
Κλείσιμο
Κύκλοι ολοστρόγγυλοι, ζωηροί, γενναίοι
Κι άλλοι δεν έκλεισαν ποτέ, μισό φεγγάρι που στη θάλασσα επιπλέει...
Αυτοί οι μισοί αφήνουν τα σημάδια
Τενεκεδάκια πεταμένα, χτυπημένα, άδεια.
Μισοφέγγαρα. Τίποτα δεν τα ολοκληρώνει.
Σαν ανθισμένη αμυγδαλιά χωρίς φλαβόνη.

Γιατί «χασμωδία»;
Εξηγώντας τον τίτλο της συλλογής -η οποία αποτελεί και την πρώτη της απόπειρα στην τέχνη της ποίησης- η Σοφία Τσίπα αναφέρει ότι «Ο τίτλος 'Χασμωδία' λειτουργεί μεταφορικά και δισυπόστατα. Διότι από τη μία, η ζωή η ίδια είναι χασμωδία αφού τα χάσματα, τα κενά που δημιουργούν όσα μοιραία ανακόπτουν την πορεία της, είναι αναπόφευκτα, όσο κι αν αδυνατούμε να συμβιβαστούμε με αυτά. Από την άλλη, οι ζωές μας τα τελευταία χρόνια είναι χασμωδία εις το τετράγωνο: Σύγχυση, ασυνεννοησία πολιτική, κοινωνική, οικονομική. Η λέξη χασμωδία ωστόσο εμπεριέχει και το συνθετικό 'ωδή'. Το οποίο, αν το απομονώσουμε, δηλώνει ρυθμό, τραγούδι, μελωδία. Βάζοντας όμως το 'χάσμα' μπροστά, ανακόπτουμε το ρυθμό, το τραγούδι, τη μελωδία. Όπως και η ζωή, η οποία συχνάκις κάνει διακοπές και χάσματα. Ρίχνει 'χιόνια' στην οθόνη την ώρα του τραγουδιού μας».

Ποια είναι η Σοφία Τσίπα
H Σοφία Τσίπα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών με καθηγητές τους: Μ. Πλωρίτη, Σ. Ευαγγελάτο, Ν. Βαγενά, Γ. Μπαμπινιώτη, Κ. Γεωργουσόπουλο, Γ. Μιχαηλίδη, Λ. Κονιόρδου, Λ. Τασοπούλου, Μ. Στεφανίδη και πολλούς άλλους. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του τμήματος Θεατρικών Σπουδών με τίτλο: «Παγκόσμιο θέατρο θεωρία και πράξη», με πτυχιακή εργασία στη σκηνοθεσία θεάτρου. Παρακολούθησε έναν κύκλο σπουδών σκηνοθεσίας κινηματογράφου στο New York college με καθηγητές τον Παντελή Βούλγαρη και άλλους. Εργάστηκε στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου ως βοηθός σκηνοθέτη και σύμβουλος δραματολογίου. Από το 2008 εργάζεται στην τηλεόραση του Σκάι ως δημοσιογράφος στο δελτίο ειδήσεων και σε ενημερωτικές εκπομπές. Παρουσίασε επί τρία χρόνια την ψυχαγωγική εκπομπή «Ο κόσμος Ανάποδα» στην τηλεόραση του Σκάι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης