«Desire»: Μία έκθεση αφιέρωμενη στην πόλη της Αθήνας για καλό σκοπό

«Desire»: Μία έκθεση αφιέρωμενη στην πόλη της Αθήνας για καλό σκοπό

Οι επισκέπτες μπορούν να προσφέρουν φάρμακα ή να βοηθήσουν τις δράσεις των «Γιατρών του Κόσμου» - Τα «κλικ» που ξεχωρίζουν

«Desire»: Μία έκθεση αφιέρωμενη στην πόλη της Αθήνας για καλό σκοπό
Μια έκθεση με θέμα τη μικρογραφία του σύγχρονου αστικού τοπίου, με ατμοσφαιρικά πορτρέτα μιας πόλης γεμάτης αντιθέσεις, αποτυπωμένης σε έγχρωμο και ασπρόμαυρο ηλεκτρονικό «καμβά», ξεκινά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Η ετήσια έκθεση της Φωτογραφικής Ομάδας METAPolis με τον τίτλο «Desire», αποτελεί ελπιδοφόρο καλωσόρισμα του καλοκαιριού και είναι αφιερωμένη στους «Γιατρούς του Κόσμου». Οι επισκέπτες μπορούν να προσφέρουν ένα κουτί αντιβίωση (για ενήλικες ή παιδιά), ένα κουτί παυσίπονα ή να βοηθήσουν τις δράσεις των Γιατρών.

                        Το Θησείο, όπως το αποτύπωσε ο Ευάγγελος Σταυρόπουλος

Κλείσιμο



Με μότο «Η φτώχεια έχει πολλά πρόσωπα”, η  έκθεση “Desire” του METAPolis δεν αποτελεί μια απλή έκθεση φωτογραφίας, αλλά μια υπενθύμιση ότι η επιθυμία είναι ο πόθος για ζωή και κινητοποιεί το άτομο να προχωρήσει σύμφωνα με τις πλατωνικές προσταγές ανάλογα με τις επιθυμίες του και με τις ψυχικές του διαθέσεις.  
    
Desire σε τρία επίπεδα

Η Έκθεσης Φωτογραφίας “Desire”, αποτελεί μία μελέτη 135 μελών της ομάδας Metapolis, πάνω στην επιθυμία. Μία έννοια που εμπεριέχει τόσο τον πόθο, όσο και την ανάγκη και το συναίσθημα και ισορροπεί την σκοτεινή και φωτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης. Στην φύση του ανθρώπου ενυπάρχει η επιθυμία για πλούτο, δόξα, υλικά αγαθά, ευτυχία, έρωτα, αλλά και για τα απλά, τα καθημερινά, την επιθυμία να ανήκεις, να μοιράζεσαι στιγμές, συναισθήματα, όνειρα. Τα μέλη της φωτογραφικής παρέας του METAPolis, μοιράζονται με το κοινό τις επιθυμίες τους, σκέψεις, εικόνες, στιγμές, φωτογραφικά κλικ μέσα από ένα ταξίδι γνώσης και ζωής στην πόλη, στην περιήγηση, στην ίδια την ψυχή.

Η Έκθεση “Desire”, φιλοξενείται στις «Δεξαμενές Καθαρισμού» και είναι διαμορφωμένη σε τρία επίπεδα.

Το ισόγειο χωρισμένο στα δύο, αποτελεί μία μελέτη στο τεχνητό και φυσικό φωτισμό. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται αρχικά, το «Πορτρέτο της πόλης», με εικόνες από μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις, από τα μέλη του METApolis που μόλις ξεκίνησαν  τα πρώτα τους βήματα στην φωτογραφία. Επιθυμίες που αποτυπώνονται σε βλέμματα, κινήσεις και υπονοούμενα.

Στη δεύτερη ενότητα, στον ίδιο όροφο, οι δημιουργοί αποτελούν τη νέα δυναμική του METApolis και έχοντας προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο αποκτούν "φωτογραφικές εμμονές". Παρουσιάζουν, λοιπόν, μια μικρογραφία του σύγχρονου αστικού τοπίου, σε μια φθαρμένη υλικότητα που μεταβάλλεται κάθε στιγμή σε κάτι νέο. Ο χρόνος, η φθορά, η μοναξιά, η εγκατάλειψη, μια επιθυμία που παραιτήθηκε, είτε από απόγνωση, είτε από λήθη.

Στο τρίτο επίπεδο η ομάδα που αποκαλούμε "οι Παλιοί", παρουσιάζουν την δικιά τους προσωπική αναζήτηση μέσα από μια σειρά αυτοπορτρέτων. Πέρα από την έννοια του "Εγωκεντρικού selfie", υπάρχουν οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν επιθυμίες, ευχές, όνειρα και εφιάλτες. Εδώ, οι συνεχείς αυτοπεριορισμοί προέρχονται από μια επιθυμία για εικόνες που συναρμολογούν τις ανθρώπινες σχέσεις, την αγάπη, την οικογένεια, την φιλία. Εικόνες που ταυτόχρονα παρουσιάζουν το αληθές και το ψευδές, το αυθόρμητο και το προσχεδιασμένο, το δεδομένο και το απροσδόκητο.


Τα  «κλικ» που ξεχώρισαν
 

           Η νυχτερινή Αθήνα μέσα από τη ματιά του Ευάγγελου Σταυρόπουλου



Ανάμεσα στα καρέ που ξεχώρισαν είναι η “ζωντανή” νυχτερινή λήψη της Αθηνών – Λαμίας του Ευάγγελου Σταυρόπουλου που δένει αρμονικά τα κόκκινα φανάρια των αυτοκινήτων με φόντο του ουρανού   


                                  Δείγμα δουλειάς του Ευάγγελου Σταυρόπουλου στο Facebook

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αν και ερασιτέχνης, έχει επιδείξει δουλειά επαγγελματία με εντυπωσιακές λήψεις που προβάλλει μέσα από τη σελίδα του στο Facebook.  
Αίσθηση έχουν προκαλέσει ακόμα οι φωτογραφίες του Βαγγέλη Λάιου και της Μαριάννας Παπαδάκη.
 
                              Ο φωτογράφος Ευάγγελος Σταυρόπουλος


Η ομάδα Metapolis

Η METApolis, ιδρύθηκε το 2009, αναζητά τη δική της μετεξέλιξη της πόλης, αλλά και κάθε κομμάτι που δημιουργεί την ίδια και την αντανάκλασή της, την METApolis. Ο εισαγωγικός Κύκλος Φωτογραφίας αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν τη φωτογραφία και πειραματίζονται ως παρέα, ανακαλύπτοντας τη χαρά της δημιουργίας. Οι Προχωρημένοι Κύκλοι Φωτογραφίας αποτελούνται από καλλιτέχνες, αιώνια ερασιτέχνες, που συνεχίζουν τα τελευταία χρόνια μαζί ως ομάδα να ανακαλύπτουν πτυχές της φωτογραφίας υπό την καθοδήγηση των Δασκάλων τους. Η METApolis, ένα παιχνίδι ανάμεσα στο χρονικό «μετά» (post) και στο «ομοαναφορικό μετά» (meta), είναι ένα ταξίδι ανάμεσα στα διαφορετικά «κλικ» που παγιδεύουν στιγμές … αναμνήσεις (παρελθόν), ψευδαισθήσεις (παρόν), όνειρα (μέλλον) σε παράλληλους χρόνους.
 

                Έργα των Βαγγέλη Λάιου και της Μαριάννας Παπαδάκη





INFO:
Εγκαίνια: Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 στις  «Δεξαμενές Καθαρισμού»
Διάρκεια : 25/05/2016 – 29/05/2016
Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή: 16.00 – 23.00 | Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 23:00,
Είσοδος Ελεύθερη
Επιμέλεια Έκθεσης: Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κώστας Κουρτίδη, Θοδωρής Βερονίκης
Desire - Παράλληλες παρουσιάσεις «Δεξαμενές Καθαρισμού»:
Σάββατο 28 Μαίου 2016 21.00 – 23.00
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης