Εθνικό Θέατρο Πράγας: Το σουρεαλιστικό παραμύθι του Υπέροχου Τσίρκου μέσα από τα μάτια του διευθυντή του

Εθνικό Θέατρο Πράγας: Το σουρεαλιστικό παραμύθι του Υπέροχου Τσίρκου μέσα από τα μάτια του διευθυντή του

Εμπνευσμένο, φαντασμαγορικό, ποιητικό: το Wоndеrful Сirсus, η εμβληματική παράσταση της Lаtеrnа Μаgikа, της ομάδας που άλλαξε το πρόσωπο του τσέχικου θεάτρου, έρχεται στο Ваdminton 

Εθνικό Θέατρο Πράγας: Το σουρεαλιστικό παραμύθι του Υπέροχου Τσίρκου μέσα από τα μάτια του διευθυντή του
Από τις 11 ως τις 16 Δεκεμβρίου, η σκηνή του Θεάτρου Ваdminton γίνεται μια πελώρια τέντα τσίρκου για να υποδεχτεί μια από τις πιο απολαυστικές παραστάσεις των τελευταίων δεκαετιών. Το Wоndеrful Сirсus (ή Kouzelný Cirkus στα τσέχικα) είναι ένα σουρεαλιστικό παραμύθι γεμάτο εκρηκτική φαντασία, που από το 1977 που πρωτοπαρουσιάστηκε συνεχίζει να μαγεύει χιλιάδες θεατές, τόσο στην Πράγα, όπου παίζεται αδιάκοπα εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια, όσο και σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, το έργο έχει συμπληρώσει περισσότερες από 6.000 παραστάσεις στην Τσεχία κι έχει ταξιδέψει σε πάνω από πενήντα πόλεις σε δεκαέξι χώρες, αποτελώντας μακράν την πιο δημοφιλή δημιουργία της Lаtеrnа Μаgikа.

Συνδυάζοντας χορό, Μαύρο Θέατρο, πανοραμικές κινηματογραφικές προβολές, παντομίμα και μαριονέτες, το Wоndеrful Сirсus αφηγείται την ιστορία δύο κλόουν, οι οποίοι ξεπηδούν μέσ’ από ένα αυγό και περιπλανώνται αναζητώντας την Ομορφιά και την αιώνια νεότητα. Ταυτόχρονα, καλούνται να αποφύγουν τις παγίδες που στήνει ο Γητευτής, ο πανούργος δημιουργός τους. Το ταξίδι των δύο κλόουν, άλλοτε μπουφόνικα αστείο κι άλλοτε τρυφερό και στοχαστικό, μετατρέπεται σε μια γλυκόπικρη αλληγορία για τον αγώνα του ανθρώπου να πραγματώσει τα ιδανικά του, έναν αγώνα που συγκινεί μικρούς και μεγάλους.

Η παράσταση έχει γοητεύσει αναρίθμητους θεατές. Το Wоndеrful Сirсus αποτελεί πνευματικό παιδί της Lаtеrnа Μаgikа, της ομάδας που ιδρύθηκε το 1958 και ανέτρεψε τα δεδομένα του τσέχικου θεάτρου, προτείνοντας ένα πολυμεσικό θέαμα που συνταιριάζει την οικογενειακή ψυχαγωγία με την ποίηση. Ο διευθυντής της μας συστήνει το θέατρο και μας μιλά για τουσ στόχους του που μένουν αναλλοίωτοι εδώ και δεκαετίες.

Κλείσιμο



Το θέατρο Λατέρνα Μάτζικα θεωρείται πολιτιστική κληρονομιά της Τσεχίας. Ποιο είναι το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της ιστορικότητας


Το θέατρο ξεκίνησε με την διεθνή έκθεση των Βρυξελλών το 1958. Εκεί παρουσιάστηκε πρώτη φορά για να προωθήσει την Τσέχικη κουλτούρα. Το σχεδίασαν οι σκηνογράφοι Alfréd Radok και Josef Svoboda, και αποφάσισαν να έχουν προβολές μαζί με live θέατρο. Έτσι γεννήθηκε ένας νέος τρόπος θέασης και έτσι λίγο αργότερα το θέατρο ανεξαρτητοποιήθηκε από το Εθνικό και έκτοτε είχε κι άλλες λαμπρές στιγμές όπως στο Μόντρεαλ και στην Οσάκα. Η καρδιά της Λατέρνα Μάτζικα είναι ο τρόπος με τον οποίο σμίγει χορό, προβολές φιλμ, το μαύρο θέατρο και φυσικά τις μαριονέτες της Τσεχίας.

Υπάρχουν μόνιμοι συνεργάτες στο σόου. 

Όλοι είναι μόνιμοι συνεργάτες. Για να μπορέσεις να είσαι σε αυτόν τον θίασο χρειάζεσαι πολλά ταλέντα και πάρα πολύ εκπαίδευση. Παντομίμα, χορός, ηθοποιία, γνώσεις για το σινεμά και αυτό παίρνει χρόνο οπότε έχουμε μια άρρηκτη σχέση με όλους τους καλλιτέχνες μας. 

Το σόου βασίζεται στο παραμύθι και τη μυθοπλασία. Πιστεύετε οτι το παραμύθι είναι πολιτιστική κληρονομία;
όλες οι κουλτούρες κουβαλούν μια ιστορία μέσα στους μύθους τους, που είναι πολιτιστική κληρονομιά φυσικά. Η ελληνική μυθολογία που είναι γνωστότερη από όλους είναι το καλύτερο παράδειγμα. Νομίζω η ψυχή ενός λαού φαίνεται από τους μύθους του.

Πως πιστεύετε ότι θα επωφεληθεί το ελληνικό κοινό από αυτήν την παράσταση;
Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους μια καλή εμπειρία, μια εξαιρετικής ποιότητας παράσταση που θα διασκεδάσει αλλά που θα θέσει και πολλά ερωτήματα. Στην ιστορία συναντάμε δύο κλόουν που ανακαλύπτουν ότι έχουν γεράσει κυνηγώντας ένα άπιαστο όνειρο. Αναρωτηθείτε- πόσοι άνθρωποι ζουν τις ζωές τους έτσι, ακόμα ψάχνοντας το άπιαστο, ενώ η ζωή περνάει; πιστεύω οτι οι άνθρωποι θα καταλάβουν το μήνυμα της παράστασης. Και το μήνυμα κάθε παράστασης για μένα είναι όχι μόνο οι καλές σκέψεις και η διασκέδαση αλλά να μας κάνει να σκεφτόμαστε. Το Wonderful Circus είναι ένα τέτοιο όχημα.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε με την μεταφορά του σόου εκτός Τσεχίας;

Όπως κάθε παραγωγή έχει τις κλασσικές δυσκολίες σε μεταφορές και συντονισμό κτλ. Η προσοχή στη λεπτομέρεια ώστε να μεταφερθεί σωστά σε διεθνές κοινό είναι επίσης βασικό.

Σας επηρέασε η οικονομική κρίση;
Φυσικά, πιστεύω όλους μας μας έχει επηρεάσει. Οι τέχνες φυσικά έχουν επηρεαστεί περισσότερο, γιατί εφόσον δεν λύνουν την οικονομική κρίση οι ιθύνοντες πάντα κόβουν πρώτα από εκεί. Δυστυχώς δεν βλέπουν οτι εμπλουτίζουν την ζωή των ανθρώπων, κάνουν τον κόσμο να ξεχνιέται, να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Και εμάς αυτός είναι ο στόχος μας.

Οι βασικές σας αρχές σε σχέση με την δουλειά σας είναι...;
Πειθαρχία, επαγγελματισμός, συνέπεια, ευγενική και προοδευτική κριτική, ειλικρίνεια και να έχω κοινούς στόχους με άλλους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης