Επαναφορά του Φόρου Δημοσίων Θεαμάτων στα εισιτήρια των κινηματογράφων

Επαναφορά του Φόρου Δημοσίων Θεαμάτων στα εισιτήρια των κινηματογράφων

H κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει τον Φόρο Δημοσίων Θεαμάτων που ίσχυε στα εισιτήρια των κινηματογράφων και τον οποίον η ίδια, κατήργησε μόλις τον Αύγουστο του 2015

 Επαναφορά του Φόρου Δημοσίων Θεαμάτων στα εισιτήρια των κινηματογράφων
Με βάση δημοσιεύματα στον Τύπο και στο διαδίκτυο η Κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει τον Φόρο Δημοσίων Θεαμάτων που ίσχυε στα εισιτήρια των κινηματογράφων και τον οποίον η ίδια κατήργησε μόλις τον Αύγουστο του 2015, αντιλαμβανόμενη το δίκαιο του αιτήματος των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται αίθουσες κινηματογράφου.

Στην απόφασή της αυτή η Κυβέρνηση οδηγήθηκε με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% που έκανε στα εισιτήρια των κινηματογράφων με βάση τον τελευταίο Νόμο 4334/2015.
Η αύξηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η έμμεση φορολογία στα εισιτήρια των κινηματογράφων να ανέλθει στο 37,76%, και να αποτελεί το μοναδικό προϊόν-υπηρεσία με συνολική φορολογική επιβάρυνση που ανέρχεται σε 37,76%, όταν για όλα τα υπόλοιπα η μέγιστη επιβάρυνση είναι 23%.

Σημειώνεται ότι το συνολικό αυτό ποσοστό έμμεσης φορολογίας  δημιουργεί και μία χαοτική, όσο και ανεξήγητη διαφορά με μία άλλη όμοια υπηρεσία-προϊόν ,το εισιτήριο του Θεάτρου στο οποίο ο ΦΠΑ ανέρχεται σε 6%. Άλλωστε και στα προαπαιτούμενα των Θεσμών (Αγγλικό κείμενο) προβλέπεται για τα theaters δηλ. για τους κινηματογράφους συντελεστής ΦΠΑ 6%.
Κλείσιμο
Συγκεκριμένα η ανάλυση της μικτής αξίας ενός κινηματογραφικού εισιτηρίου στην Αττική, πριν την κατάργηση του ΦΔΘ, είχε ως εξής :

Καθαρή τιμή εισιτηρίου                        5,80
Πλέον : Φόρος Δημοσίων Θεαμάτων (Φ.Δ.Θ.) 12%        0,70
Μερικό σύνολο                            6,50
Πλέον : ΦΠΑ 23%                            1,50
Τελικό σύνολο                             8,00

Όπως προκύπτει από την παραπάνω ανάλυση στην καθαρή τιμή του εισιτηρίου επιβάλλονταν 2 έμμεσοι φόροι, ο Φόρος Δημοσίων θεαμάτων (Φ.Δ.Θ.) ο οποίος ανέρχεται σε 12 % και ο ΦΠΑ που αυξήθηκε πρόσφατα από 13% σε 23%. Η συνολική επιβάρυνση ανερχόταν σε 37,76% επειδή ο ΦΠΑ επιβάλλεται και επί του Φ.Δ.Θ. , ήτοι ΦΔΘ 12% +ΦΠΑ 23% + ΦΠΑ επί ΦΔΘ 2,76% (23% χ 12%) = 37,76% !! ., την στιγμή που το μέγιστο ποσοστό έμμεσης φορολογίας για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνει το 23%.
 
Εάν επιμείνει η Κυβέρνηση στην επαναφορά του ΦΔΘ, τότε θα πρέπει ,- να μειώσει τον ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από 23% σε 6%, όπως ισχύει και στα θέατρα.

Οποιαδήποτε άλλη απόφαση της Κυβέρνησης η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής έμμεσης φορολογίας στα εισιτήρια των κινηματογράφων πέραν του 23% θα είναι αντισυνταγματική, παράνομη και εκτός κάθε λογικής, αλλά και θα δικαιώσει ταυτόχρονα όσους υποστηρίζουν ότι η Κυβέρνηση θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα που καρπώνονταν τα χρήματα αυτά στο όνομα της δήθεν προαγωγής της κινηματογραφικής τέχνης.  
Εάν τελικά δεν επικρατήσει η λογική και το δίκαιο τότε η επαναφορά του ΦΔΘ μαζί με τον ΦΠΑ 23% θα οδηγήσει σε κλείσιμο όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες, οι οποίες πλήττονται τα μέγιστα και από την πειρατεία του διαδικτύου, για την οποία επίσης η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει λάβει κανένα μέτρο. Το κλείσιμο δε των κινηματογραφικών αιθουσών θα επιφέρει κλείσιμο των εταιριών διανομής εταιριών και γενικά θα οδηγήσει σε αφανισμό ενός κλάδου της ελληνικής οικονομίας, αφού θα πληγεί ανεπανόρθωτα όλη η αλυσίδα του κινηματογραφικού θεάματος (παραγωγή, διανομή, αίθουσα). 

Η τελική δε συνέπεια θα είναι η Κυβέρνηση να έχει μηδενικά έσοδα τόσο από τον ΦΠΑ των κινηματογραφικών εισιτηρίων όσο και από τον ΦΔΘ.

Δεδομένου ότι ο κινηματογράφος εξακολουθεί ν’ αποτελεί  παγκοσμίως το μαζικότερο μέσο πολιτισμού και ψυχαγωγίας, θεωρούμε ότι η ελληνική κινηματογραφική αγορά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τομέας επενδύσεων και απασχόλησης,  η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και όχι ως τομέας εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων με προκλητικό και παράνομο τρόπο.

Το επιχείρημα δε των υποστηρικτών της επαναφοράς του ΦΔΘ, ότι πρέπει να επανέλθει ο ΦΔΘ επειδή δεν έχει καταργηθεί ο νόμος Γερουλάνου που καθόριζε τον τρόπο διανομής του ποσού του ΦΔΘ στους διάφορους φορείς είναι τουλάχιστον αστείο από τη στιγμή που έχει καταργηθεί ο ίδιος ο φόρος. Εάν αυτό είναι το πρόβλημα της Κυβέρνησης να καταργήσει το σχετικό άρθρο από τον νόμο του Γερουλάνου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης