«Θink – Γκραφίτι: αρχαία και νέα ίχνη στην πόλη»

«Θink – Γκραφίτι: αρχαία και νέα ίχνη στην πόλη»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την έννοια του γκραφίτι που συναντάται ακόμα και στα αρχαία χρόνια

«Θink – Γκραφίτι: αρχαία και νέα ίχνη στην πόλη»

Πόσο επίπονη είναι η διαδικασία απομάκρυνσης των γκραφίτι από ιστορικά κτίρια και μνημεία; Αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο ένα αρχαίο όνομα γραμμένο σε έναν τοίχο από ένα σύγχρονο ταγκ; Μπορεί το αρχαίο τοπίο να συνυπάρξει ή και να συνδιαλαγεί με το σύγχρονο γκραφίτι;

Στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που είναι αφιερωμένες στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα», η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων σε συνεργασία με την ομάδαST.A.CO. (Street Art Conservators) του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Θink - Γκραφίτι: αρχαία και νέα ίχνη στην πόλη» και με θέμα τη σχέση του γκραφίτι με τα μνημεία και το ιστορικό τοπίο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στις 19.30 στην αυλή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134 με ελεύθερη είσοδο.
 
«Το γκραφίτι, η πρακτική του γραψίματος στο δημόσιο χώρο, συνεχίζει την πορεία του στους τοίχους της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Χαράγματα στην αρχή και αργότερα, μπογιά, σπρέι και μαρκαδόροι, στένσιλ και πέιστ απ, αποτυπώνουν στον τοίχο ονόματα, συνθήματα, σκέψεις και πολύχρωμες τοιχογραφίες που συνθέτουν τον πολυδιάστατο καμβά των απρόσκλητων επεμβάσεων στο αστικό τοπίο. Από τα αρχαία ακιδογραφήματα μέχρι τα σημερινά ταγκς, τα γκραφίτι επεμβαίνουν ποικιλοτρόπως στο δημόσιο χώρο και πολύ συχνά συνυπάρχουν με αρχαιότητες και μνημεία. Η συνύπαρξη αυτή πότε μοιάζει λογική και αναμενόμενη, πότε επιθετική και ανεπιθύμητη και βεβαίως καλεί αρχαιολόγους, συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, αρχιτέκτονες και άλλους επιστήμονες να προβληματιστούν πάνω σε αυτήν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού.
Κλείσιμο

Πριν τη συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχουν αρχαιολόγοι, συντηρητές και καλλιτέχνες, θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ζωντανοί μες στο τσιμέντο» του Γιώργου Γκουνέζου, το ντοκιμαντέρ της JumpCat Team αφιερωμένο στους ST.A.CO. από τη σειρά «Ακαδημαϊκό Τέταρτο» του καναλιού της Βουλής, καθώς και οπτικό υλικό σχετικό με την παρουσία γκραφίτι σε μνημεία της πόλης.

Πηγή ΑΠΕ_ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης