Έκθεση της συλλογής του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου για τον μινιμαλισμό

Έκθεση της συλλογής του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου για τον μινιμαλισμό

Μια ευκαιρία για το αθηναϊκό κοινό να μάθει περισσότερα για το μεγάλο κίνημα του μινιμαλισμού σε επιμέλεια του Mark Godfrey

Έκθεση της συλλογής του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου για τον μινιμαλισμό

Η Συλλογή Γιώργου Οικονόμου συνεχίζει την εκθεσιακή της δραστηριότητα, και εγκαινιάζει την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, μεγάλη έκθεση με τίτλο Opening the Box: Unpacking Minimalism.


Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Mark Godfrey στο χώρο της Συλλογής Οικονόμου στην Αθήνα είναι μια ιστορική παράθεση σημαντικών καλλιτεχνών που έχουν συσχετιστεί με τον μινιμαλισμό.

Με αφορμή δέκα έργα από τη Συλλογή Οικονόμου ο επιμελητής προσπαθεί να αποδώσει ένα διαφοροποιημένο αφήγημα για το Μινιμαλισμό, παραθέτοντας διαφορετικές απόψεις, τοποθεσίες και χρονικές περιόδους. Στο ισόγειο,τρία έργα περιστοιχίζουν ένα καταπληκτικό έργο του Donald Judd του 1978, ένα ανοιχτό “κανάλι” φτιαγμένο από στιλπνό αλουμίνιο και αποτελούμενο από έξι ανοιχτές μονάδες.
Κλείσιμο

Το έργο αυτό συνδιαλέγεται με ένα από τα πρώτα ανάγλυφα του Judd από το 1961, ένα πίνακα της Agnes Martin του 1966 και μια σανίδα του 1998 του John McCracken. Εισερχόμενοι στο σκοτεινό χώρο του δευτέρου ορόφου, οι θεατές βρίσκονται αντιμέτωποι με το έργο του Dan Flavin’s monument 4 for those who have been killed in ambush (to P. K. who reminded me about death), 1966, το πάνω μέρος του οποίου στρέφεται προς τη μεριά τους .

Πρόκειται για ένα σπάνιο έργο του Flavin, φτιαγμένο εξ’ολοκλήρου από κόκκινες φωσφορίζουσες λάμπες, το οποίο αναφέρεται ευθέως στη βία του πολέμου του Βιετνάμ. Αν αυτό το έργο προτάσσει τη σχέση του Μινιμαλισμού με την ιστορική στιγμή, τα άλλα δύο έργα στον ίδιο όροφο κοιτάζουν αντίστοιχα στο παρελθόν και στο μέλλον.

Το έργο Suprematist Composition κατασκευασμένο το 1921 από τον Nikolai Suetin δείχνει μια σειρά από διαφορετικές εκδοχές στη διαγώνια σύνθεση του Flavin σε μια άλλη ιστορική συγκυρία, ενώ το έργο της Isa Genzken Gelbes Ellipsoid (Yellow Ellipsoid), 1976, αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της υποδοχής του Μινιμαλισμού στη Γερμανία τη δεκαετία του 1970: μια ξύλινη φόρμα που έχει δημιουργηθεί με τη χρήση του υπολογιστή, θυμίζει ακόντιο ή λόγχη, αλλά κείται απευθείας στο πάτωμα.

 Στον λουσμένο με φως πάνω όροφο, έργα από μεταγενέστερη γενιά καλλιτεχνών αποκαλύπτουν πως χρησιμοποίησαν το φορμαλιστικό λεξιλόγιο του Μινιμαλισμού προς μια νέα πορεία.

 Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 22 Οκτωβρίου 2015 έως τον Απρίλιο του 2016 . Η Συλλογή ΓιώργουΟικονόμου βρίσκεται στη Λεωφ. Κηφισίας 80, Μαρούσι 15125, Αθήνα. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10 πμ έως 6 μμ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης