Η έκθεση με θέμα την κόμμωση των Καρυάτιδων «ταξιδεύει» στην Ουάσιγκτον

Η έκθεση με θέμα την κόμμωση των Καρυάτιδων «ταξιδεύει» στην Ουάσιγκτον

Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Φέρφιλντ, στο Κονέκτικατ των Η.Π.Α Κάθριν Σουάμπ, μελετώντας τα περίτεχνα χτενίσματα των Καρυάτιδων του Ερεχθείου, εμπνεύστηκε ένα πρωτότυπο πείραμα!

Η έκθεση με θέμα την κόμμωση των Καρυάτιδων «ταξιδεύει» στην Ουάσιγκτον
Τι σχέση θα μπορούσε να έχει μία αρχαιολογική έρευνα με ένα σίδερο για μπούκλες; Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Φέρφιλντ, στο Κονέκτικατ των Η.Π.Α και ειδικός στην ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη και αρχαιολογία, Κάθριν Σουάμπ, συνέδεσε τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου με την τέχνη της κομμωτικής.

Μελετώντας τα περίτεχνα χτενίσματα των Καρυάτιδων, η Σουάμπ εμπνεύστηκε ένα πρωτότυπο πείραμα. Το 2009, προσπάθησε να δοκιμάσει το χτένισμα των Καρυάτιδων σε έξι φοιτήτριες από το πανεπιστήμιο του Φέρφιλντ, οι οποίες προθυμοποιήθηκαν να γίνουν τα μοντέλα της. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν οι φοιτήτριες να έχουν μακριά και πυκνά μαλλιά.

Κλείσιμο
Στη συνέχεια, η Σουάμπ απαθανάτισε όλα τα στάδια του πειράματος: τα κορίτσια πριν και μετά την μεταμόρφωση των μαλλιών τους. Οι φωτογραφίες παρουσιάζονται στην έκθεση «The Caryatid Hairstyling Project» η οποία "ταξίδεψε" στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσινγκτον, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 26 Ιουνίου. Οι φωτογραφίες των φοιτητριών αντιπαραβάλλονται με εκείνες των Καρυάτιδων του Ερεχθείου, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται και ένα video, που καταγράφει βήμα προς βήμα το πείραμα.

«Αν και είναι πολύ απλά, μοιάζουν περίπλοκα», ανέφερε η Σουάμπ σχετικά με τα χτενίσματα των Καρυάτιδων.

Για τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες. Η πειστικότερη υποστηρίζει ότι αποτελούσαν το υπέργειο μνημείο του τάφου του Κέκροπα και ότι ήταν οι χοηφόροι που απέδιδαν τιμές στον ένδοξο νεκρό, όπως μας πληροφορεί το Μουσείο της Ακρόπολης. Το κυρίως οικοδόμημα και τη βόρεια πρόσταση του Ερεχθείου περιέτρεχε μια συνεχής ιωνική ζωφόρος διακοσμημένη με μορφές θεών, ηρώων και θνητών σε σκηνές που συνδέονταν με τις πανάρχαιες λατρείες του Ερεχθείου. Οι μορφές ήταν ξεχωριστά δουλεμένες σε παριανό μάρμαρο και προσαρμοσμένες σε πλάκες από γκρίζο ελευσινιακό λίθο.

Η δεύτερη από δυτικά Κόρη αφαιρέθηκε από τον Λόρδο Έλγιν το 1801 και σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης