«Ο Εφιάλτης»: Το ντοκιμαντέρ που θα μας κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας!

«Ο Εφιάλτης»: Το ντοκιμαντέρ που θα μας κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας!

Άνθρωποι που γίνονται μάρτυρες εφιαλτικών οραμάτων μιλούν για τις βασανιστικές στιγμές που βίωνουν στο κρεβάτι τους! Δείτε το trailer!


«Ο Εφιάλτης»: Το ντοκιμαντέρ που θα μας κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας!
Με την τρομακτική πάθηση της υπνικής παράλυσης, καταπιάνεται ο σκηνοθέτης Rodney Ascher («Room 237») στο νέο του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Εφιάλτης».

Στον κινηματογραφικό φακό του Ascher μιλούν άνθρωποι που γίνονται τα βράδια μάρτυρες εφιαλτικών οραμάτων. Αισθάνονται ότι δεν μπορούν να κουνήσουν το σώμα τους, βλέπουν σκιές, ακούν ουρλιαχτά και είναι ανήμποροι να αντιδράσουν! «Άκουγα φωνές, ουρλιαχτά και κλάμματα», περιγράφει μία γυναίκα στο ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως ένα από τα πιο «τρομακτικά ντοκιμαντέρ όλων των εποχών».

Χιλιάδες άνθρωποι πάσχουν από αυτή την διαταραχή ύπνου, κατά την οποία το άτομο μένει προσωρινά παράλυτο πριν κοιμηθεί ή όταν ξυπνήσει, όπως μας πληροφορεί το trailer του ντοκιμαντέρ. 

Κλείσιμο
«Δεν είχα απολύτως κανέναν έλεγχο του σώματος μου. Δεν μπορούσα να κουνήσω τα χέρια μου ή τα ποδιά μου», ακούγεται να λέει μία ανδρική φωνή στο ντοκιμαντέρ «Εφιάλτης. Μία γυναίκα που πάσχει από την διαταραχή της υπνικής παράλυσης λέει με τρεμάνη φωνή: «Δεν μπορούσα να το αντιμετωπίσω. Ήταν τόσο δυνατό!».

Δείτε το trailer!


Τι είναι η υπνική παράλυση;
Φόβος, άγχος και στρες είναι τα συναισθήματα που κατακλύζουν τον άνθρωπο, όταν βιώνει την υπνική παράλυση. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η υπνική παράλυση μπορεί να συμβεί μόνο για μία φορά στη ζωή ενός ανθρώπου αλλά και πολλές φορές μέσα στην ίδια νύχτα. Ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα της διαταραχής, είναι η αίσθησης της πίεσης στο στήθος και της δυσκολίας στην αναπνοή. Τη στιγμή που ο άνθρωπος βιώνει αυτή την εφιαλτική εμπειρία, ο εγκέφαλος ξυπνάει εν μέρει, αλλά το σώμα εξακολουθεί να κοιμάται.

Πού οφείλεται η διαταραχή;
Ο ύπνος χωρίζεται σε δύο φάσεις. Τον ύπνο REM (Rapid Eye Movement) ή αλλιώς ταχεία κίνηση των ματιών (REM) και τον μη-REM ύπνο. Ο εγκέφαλος είναι πολύ δραστήριος στον ύπνο REM και τα περισσότερα όνειρα λαμβάνουν χώρα σε αυτό το στάδιο.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM το σώμα παραλύει, εκτός από την κίνηση των οφθαλμών και του διαφράγματος για την αναπνοή. Για να χαλαρώνουν οι μύες και να μην αντιδρά το σώμα σε ό,τι βλέπουμε στο όνειρό μας, παράγονται ορμόνες.

Η υπνική παράλυση, σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται σε μία ορμονική δυσλειτουργία κατά την οποία επιδρούν νωρίτερα ή αργότερα απ' ό,τι θα έπρεπε (οι ορμόνες) που φυσιολογικά παράγει ο οργανισμός στη διάρκεια του ύπνου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προσωρινή παράλυση η οποία δεν είναι απειλητική για την υγεία, αλλά δημιουργεί αισθήματα τρόμου και πανικού.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης