Ο Θανάσης Βέγγος... είναι εδώ και παντός καιρού

Ο Θανάσης Βέγγος... είναι εδώ και παντός καιρού

«Ένας άνθρωπος παντός καιρού» ονομάζεται η τιμητική προβολή στη μνήμη του Θανάση Βέγγου, του Έλληνα κωμικού που έφυγε από την ζωή στις 3 Μαΐου τέσσερα χρόνια πριν

Ο Θανάσης Βέγγος... είναι εδώ και παντός καιρού
Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Θανάση Βέγγο συμπληρώνονται την Κυριακή 3 Μαΐου. Στη μνήμη του προβάλλεται την ίδια ημέρα, το ντοκιμαντέρ «Ένας άνθρωπος παντός καιρού» (2004) του Γιάννη Σολδάτου, στον κινηματογράφο Αλκυονίδα.
Μια ταινία-αφιέρωμα στον «καλό μας άνθρωπο», με σπάνιες μαρτυρίες του ίδιου του ηθοποιού, φίλων, συγγενών και συνεργατών του, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάννη Σολδάτου.

Μέσα από σπάνιες μαρτυρίες του ίδιου του ηθοποιού, φίλων, συγγενών και συνεργατών του, παρακολουθούμε την πορεία του θρυλικού ηθοποιού, μέχρι να καθιερωθεί στη συνείδηση του Έλληνα, ως «ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα της σύγχρονης νεοελληνικής Ιστορίας που γνωρίζει την πάγκοινη αποδοχή, αναγνώριση, εκτίμηση και συμπάθεια». Σε μια σπάνια εμφάνιση ο γιος του, Βασίλης Βέγγος, περιγράφει άγνωστες πτυχές από την καθημερινότητα του πατέρα του.

Ο ίδιος ο Θανάσης Βέγγος, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, μιλώντας στον σκηνοθέτη Τάκη Παπαγιαννίδη, το 1971, για το περιοδικό «Σύγχρονος Κινηματογράφος» είχε σκιαγραφήσει το πορτρέτο του λέγοντας ανάμεσα σε άλλα, τα εξής: «Λοιπόν, εγώ, ο Θανάσης Βέγγος, είμαι ενστικτώδης άνθρωπος... Δουλεύω με το ένστιχτο, δεν έχω κανένα ταλέντο, κανένα ταλέντο. Μόνο αυτή τη φάτσα, που, κοίταξέ την καλά και διάβασε. Εδώ είν’ αποτυπωμένη όλ’ η μιζέρια, όλ’ η δυστυχία, όλος ο πόνος του ασήμαντου Έλληνα. Κάποιο βράδυ με πλησιάζει εξ’ απ' το σινεμά ένας γέρος. "Καλέ μου άνθρωπε'", μου λέει, '"είμαι συνταξιούχος και βλέπω με τη γυναίκα μου τις ταινίες σου. Σ' ευχαριστώ. Μόλις βγαίνω απ' το σινεμά έχω ξαλαφρώσει για τρεις μέρες". Αυτό το καλέ μου άνθρωπε έγινε σήμα κατατεθέν του Θανάση. Έτσι, αγαπητέ, φτιάχτηκε σιγά-σιγά ο Θανάσης» .
Κλείσιμο

Η ταινία «Ένας άνθρωπος παντός καιρού», προβάλεται στον κινηματογράφο Αλκυονίδα Newstar Αrt Cinema (Ιουλιανού 42) στις 12 το μεσημέρι και με ελεύθερη είσοδο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης