Έφυγε από τη ζωή η σκηνοθέτις Λίλα Κουρκουλάκου

Έφυγε από τη ζωή η σκηνοθέτις Λίλα Κουρκουλάκου

Καθιερώθηκε με την ταινία «Το νησί της Σιωπής», η οποία έγινε η αφορμή για να κλείσει οριστικά το λεπροκομείο της Σπιναλόγκας

Έφυγε από τη ζωή η σκηνοθέτις Λίλα Κουρκουλάκου
Έφυγε από τη ζωή η σκηνοθέτις Λίλα Κουρκουλάκου. Υπήρξε πρωτοπόρος στον κινηματογράφο και καθιερώθηκε με την ταινία «Το νησί της Σιωπής» το 1958. Η ταινία έγινε η αφορμή για να κλείσει οριστικά το λεπροκομείο της Σπιναλόγκας και συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας. Έτσι η Λίλα Κουρκουλάκου έγινε η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις που συμμετείχε σε διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου.

Η ιστορία της ταινίας «Το Νησί της Σιωπής» αφορούσε τον αγώνα ενός ζευγαριού νέων γιατρών για την αντιμετώπιση της λέπρας στο νησί. Το δράμα μεγαλώνει με τη μόλυνση του άντρα. Παράλληλα μεγαλώνει και η ελπίδα για την εξεύρεση του νέου φαρμάκου που θα απαλύνει τον πόνο τόσων ανθρώπινων έγκλειστων ψυχών

Ακόλουθησε το 1962, η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Κουρκουλάκου με τίτλο «Κομήτης Χάλεϋ, η νύχτα της κολάσεως». Η ταινία συμμετείχε σε Φεστιβάλ της Ισπανίας και του Σαν Φρανσίσκο. Το 1964 σκηνοθέτησε το πρώτο πολιτικό ιστορικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Κλείσιμο
Η Λίλα Κουρκουλάκου διετέλεσε (1961 – 1966) σύμβουλος κινηματογραφίας του υπουργού, Ν. Μάρτη στο Υπουργείο Βιομηχανίας και ήταν μέλος της εδικής επιτροπής, που επεξεργάστηκε το πρώτο νομοσχέδιο περί Κινηματογράφου. Επίσης, ήταν τακτικό μέλος του Γνωμοδοτικού Κινηματογραφικού Συμβουλίου και της Κρατικής Επιτροπής που Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε σήμερα - Τετάρτη 29 Απριλίου - στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Δείτε απόσπασμα από την ταινία «Το νησί της σιωπής»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης