«Οι μεγάλοι εξόριστοι» τον Μάιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Οι μεγάλοι εξόριστοι» τον Μάιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Συνθέσεις δημιουργών που υπέστησαν διώξεις λόγω της πολιτικής τους ιδεολογίας ή της φυλετικής τους καταγωγής από το ναζιστικό καθεστώς  θα ακουστούν στο Μέγαρο Μουσικής

«Οι μεγάλοι εξόριστοι» τον Μάιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Σπουδαία έργα δημιουργών που υπέστησαν διώξεις λόγω της πολιτικής τους ιδεολογίας ή της φυλετικής τους καταγωγής από το ναζιστικό καθεστώς και αναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο της εξορίας, θα παρουσιάσει την Τρίτη 12 Μαΐου (ώρα 8:30) το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Διευθύνει ο  διακεκριμένος μαέστρος, συνθέτης και ακαδημαϊκός Θόδωρος Αντωνίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργίες των Κουρτ Βάιλ, Πάουλ Ντεσσάου, Χανς Άισλερ, Ερνστ Κρένεκ και Πάουλ Χίντεμιτ. Συμμετέχουν η σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη, οι τενόροι Χρήστος Κεχρής και Γιώργος Κυριαζής, καθώς και οι βαρύτονοι Βαγγέλης Μανιάτης και Σωτήρης Τριάντης. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Σειράς Σύγχρονη μουσική δημιουργία.

«Οι μεγάλοι εξόριστοι»

Η μεγάλη οικονομική κρίση στη Γερμανία μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου προκάλεσε τη ραγδαία άνοδο του ναζισμού. Η φασιστική, εθνικιστική ιδεολογία, απειλή για την ελεύθερη πνευματική δημιουργία, ανάγκασε καλλιτέχνες και επιστήμονες σε άτακτη φυγή. Οι δημιουργοί αυτοί, προσαρμοζόμενοι στις νέες συνθήκες της ζωής τους, μπόρεσαν να αναπτύξουν ελεύθερα τη σκέψη τους και την τέχνη τους. Ανάμεσά τους, σημαντικοί σύγχρονοι συνθέτες, όπως οι Κουρτ Βάιλ, Πάουλ Ντεσσάου, Χανς Άισλερ, Ερνστ Κρένεκ και Πάουλ Χίντεμιτ.
Κλείσιμο

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, η υψίφωνος Άρτεμις Μπόγρη θα ερμηνεύσει τα Άγνωστα τραγούδια για σοπράνο και πιάνο (1925-44) του Κουρτ Βάιλ. Θα τη συνοδεύσει η πιανίστα Βίκυ Στυλιανού, η οποία θα παρουσιάσει στη συνέχεια –πλαισιωμένη από τη βιολονίστα  Στέλλα Τσάνη– τον Εβραϊκό χορό για βιολί και πιάνο (1940) του Πάουλ Ντεσσάου.

 Η πρώτη ενότητα του προγράμματος θα ολοκληρωθεί με το έργο Nonet αρ. 1 για ενόργανο σύνολο (1939), μια από τις λίγες συνθέσεις μουσικής δωματίου που έγραψε ο Χανς Άισλερ, η οποία όμως κατέχει εξέχουσα θέση στο σύγχρονο ρεπερτόριο.

Το δεύτερο μέρος θα αρχίσει με τα Πέντε κομμάτια για τρομπόνι και πιάνο (1967) του Ερνστ Κρένεκ (1900-1991), τα οποία φέρουν έντονα το στίγμα του Μοντερνισμού. Παίζουν ο Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου (τρομπόνι) και η Βίκυ Στυλιανού (πιάνο).

Ο επίλογος της βραδιάς ανήκει στον Πάουλ Χίντεμιτ (1895-1963)    και στο μονόπρακτο μουσικό σκετς για σολίστ και ενόργανο σύνολο Μπρος και πίσω [Hin und Zurück], έργο 45a (1927). Πρόκειται για μια σάτιρα στη σοβαρή όπερα σε λιμπρέτο του Μαρτσέλλους Σίφερ. Η όπερα-μινιατούρα του Χίντεμιτ έχει διάρκεια μόλις 12 λεπτά και ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μουσικό Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν το 1927 μαζί με άλλα σύντομα λυρικά έργα των Μιγιώ, Βάιλ και Τοχ.

Στη συναυλία του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής στο Μέγαρο τους ρόλους ερμηνεύουν η σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη, οι τενόροι Χρήστος Κεχρής και Γιώργος Κυριαζής και οι βαρύτονοι Βαγγέλης Μανιάτης και Σωτήρης Τριάντης.

Τιμές εισιτηρίων: 12 € (Β΄ Ζώνη), 20 € (Α΄ Ζώνη)

Ειδικές τιμές: 5 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8 € (Πολύτεκνοι, 65+)

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης