Ο Ξυδάκης «κατάργησε» τον Χατζάκη και το Διοικητικό Συμβούλιο από το Εθνικό

Ο Ξυδάκης «κατάργησε» τον Χατζάκη και το Διοικητικό Συμβούλιο από το Εθνικό

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, ανακαλείται ο διορισμός του καλλιτεχνικού διευθυντή και του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού θεάτρου - Οι λόγοι που επικαλείται ο Νίκος Ξυδάκης για την απομάκρυνση του Χατζάκη

Ο Ξυδάκης «κατάργησε» τον Χατζάκη και το Διοικητικό Συμβούλιο από το Εθνικό
Σαρωτικές είναι οι εξελίξεις στη δημόσια διαμάχη ανάμεσα στον Σωτήρη Χατζάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού,  Νίκο Ξυδάκη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος δήλωνε έτοιμος να προώθησει νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία θα ολοκληρώνεται η θητεία των διευθυντών των οργανισμών που εποπτεύει το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με νέα του απόφαση ανακαλεί τον διορισμό του Σωτήρη Χατζάκη και του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου.

Η υπουργική απόφαση δημοσιεύεται σήμερα στο ΦΕΚ/ΥΟΔΔ/264.

Κλείσιμο
Οι λόγοι που επικαλείται ο Νίκος Ξυδάκης για την άμεση απομάκρυνηση του Σωτήρη Χατζάκη αναγράφονται ως εξής στο ΦΕΚ:

 «α) Παρέλειψε, από την έναρξη της θητείας του (21.5.2013) μέχρι και την υπογραφή της παρούσης, την ανάρτηση περιλήψεων των συμβάσεων έργου που έχει συνάψει κατ' άρθρο 3 παρ. 13 περ. ε Ν. 2273/1994, ως εκπρόσωπος του Εθνικού Θεάτρου, με το καλλιτεχνικό και τεχνικό προσωπικό του θεάτρου, καθώς επίσης και με ειδικούς συνεργάτες για τις καλλιτεχνικές και λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού, στη διαδικτυακή εφαρμογή "Διαύγεια", όπως κατά νόμο επιβάλλεται.

β) Συνήψε, κατά το έτος 2014, τρεις συμβάσεις έργου με αντικείμενο τη σκηνοθεσία θεατρικών έργων με το Εθνικό Θέατρο κατά παράβαση της ρητής διάταξης του άρθρου 3 παρ. 16 εδ. β' του Ν. 2273/1994, η οποία προβλέπει ως μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό συμβάσεων μεταξύ του καλλιτεχνικού διευθυντή και του Εθνικού Θεάτρου τις δύο συμβάσεις ετησίως.

 γ) Συνήψε, κατά το έτος 2015 και στο πλαίσιο παραγωγών του Εθνικού Θεάτρου, τρεις συμβάσεις έργου ως καλλιτεχνικός διευθυντής, αρμόδιος για τη σύναψη συμβάσεων έργου εκ μέρους του Εθνικού Θεάτρου (άρθρο 3 παρ. 13 περ. ε του Ν.2273/1994) με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου Μετζικώφ - Παπαδάκη Ιωάννη, κατά παράβαση της ρητής διάταξης του άρθρου 3 παρ. 11 εδ. β' του Ν. 2273/1994 .

δ) Καθυστέρησε, χωρίς σπουδαίο λόγο, να υποβάλει αιτηθέντα στοιχεία στην εποπτεύουσα Αρχή, με συνέπεια να καθίσταται έτσι δυσχερής η άσκηση της προβλεπόμενης από τον νόμο αρμοδιότητας εποπτείας του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων επί του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και η εναρμονισμένη και συντονισμένη δράση για την επίτευξη των σκοπών δημοσίου συμφέροντος που καλείται να υπηρετήσει το Εθνικό Θέατρο».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί πλήρης και εξονυχιστικός διαχειριστικός έλεγχος στο Εθνικό Θέατρο. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι πεποίθηση της ηγεσίας του ΥΠΠΟ είναι «ότι ο έλεγχος στους εποπτευόμενους οργανισμούς πρέπει και θα είναι τακτικός και όχι περιστασιακός». Γι' αυτό και καλεί όλους τους εποπτευόμενους φορείς να τηρούν τους κανόνες διαφάνειας και τους υπενθυμίζει την αυτονόητη υποχρέωσή τους να αναρτούν στη «Διαύγεια» τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος. Προαναγγέλλει, τέλος, «πρωτοβουλία για αλλαγή και βελτίωση του νόμου που διέπει το Εθνικό Θέατρο, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που αφορούν τον αριθμό ανάθεσης κατ’ έτος συμβάσεων στα μέλη και στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου». 

Ο Σωτήρης Χατζάκης σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο protothema.gr και στην Ηλιάνα Φωκιανάκη είχε δηλώσει για την τροπολογία που προωθείται από την κυβέρνηση: «Σκεφτείτε ένα εφιαλτικό σενάριο: μετά από κάποιο διάστημα έρχεται μια άλλη κυβέρνηση και ύστερα μια επόμενη και η κάθε μία από αυτές εφαρμόζει αυτή την σφαγιαστική τακτική. Μπορεί έτσι να υπάρξει κράτος; Μπορούν να υπάρξουν στρατηγικές και πλάνα έτσι ώστε να ολοκληρώνεται το έργο των λειτουργών που είναι επιφορτισμένοι με δημόσια καθήκοντα; Αυτό είναι μια ακριβής αποτύπωση της φρίκης που μας εμπνέει ο Πύργος του Κάφκα. Και συνιστά μία απρόσμενη επάνοδο της σημερινής κυβέρνησης σε πρακτικές του παρελθόντος που έχουν αποδοκιμαστεί και καταδικαστεί, γιατί αποτελούν εκδήλωση του ασφυκτικού κομματικού εναγκαλισμού του κράτους».

Στην ίδια συνέντευξη  στο protothema.gr ο Σωτήρης Χατζάκης αποκάλυψε ότι υπέστη bullying στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού και όπως δήλωσε, εκτιμά ότι ο Νίκος Ξυδάκης έχει προσωπικό πρόβλημα μαζί του: «Ο κύριος Ξυδάκης ήταν αυτός που δημοσιοποιούσε διαρκώς στοιχεία της διένεξης αναγκάζοντάς με να απαντώ στα χονδροειδέστατα ψεύδη, στις συκοφαντίες και στη διασπορά φημών για να προστατεύσω την τιμή, την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική μου οντότητα. Όπως θα διαπιστώσετε από το χρονολόγιο αυτής της διαμάχης ποτέ δεν μίλησα πρώτος. Η συμπεριφορά του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού  εμπίπτει καθ' ολοκληρία στη σφαίρα του προσωπικού. Όπως ανέφερα, επειδή είμαστε μικρή χώρα θα μάθουμε ποιος τον πιέζει, γιατί βιάζεται τόσο και τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει»





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης