Παλαιστίνιος πούλησε έργο του Μπάνκσι για 175 δολάρια!

Παλαιστίνιος πούλησε έργο του Μπάνκσι για 175 δολάρια!

Εξαπατημένος δηλώνει ο Ραμπέα Νταρντούνα, που αγνοούσε ότι πάνω στην βομβαρδισμένη εξώπορτα του σπιτιού του-την οποία πούλησε- είχε δημιουργήσει ένα έργο τέχνης ο «βασιλιάς» της street art!

Παλαιστίνιος πούλησε έργο του Μπάνκσι για 175 δολάρια!
«Το φυσάει και δεν κρυώνει», ο Παλαιστίνιος, Ραμπέα Νταρντούνα, που πούλησε άθελά του ένα αυθεντικό έργο του «βασιλιά» της street art, Μπάνσκι, μόνο για 175 δολάρια. Πού να φανταζόταν όμως, ότι ο διάσημος καλλιτέχνης είχε δημιουργήσει ένα έργο τέχνης επάνω στη μισοκατεστραμμένη πόρτα του σπιτιού του;

Ο Νταρνούνα πούλησε τη βομβαδισμένη εξώπορτα του σπιτιού του, σε έναν τοπικό καλλιτέχνη χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι το έργο που είχε φιλοτεχνήσει κάποιος πάνω της ανήκε στον διάσημο Μπάνκσι κι ενδεχομένως να κόστιζε μία μικρή περιουσία. Σήμερα, ο Ραμπέα Νταρντούνα, πατέρας έξι παιδιών από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δηλώνει εξαπατημένος. «Δεν είχα ιδέα ποια ήταν η αξία του έργου ή ποιός είναι αυτός ο Μπάνκσι. Αν το ήξερα, δεν θα είχα πουλήσει ποτέ τόσο φθηνά την πόρτα», είπε απογοητευμένος ο Νταρντούνα στο Reuters.

Ο Νταρντούνα λέει ότι κάλεσε στο τηλέφωνο τον αγοραστή αλλά δεν έλαβε απάντηση. «Πρώτα θέλω να μου επιστραφεί και μετά να εξετάσω τις προσφορές. Την επόμενη φορά θα το πουλήσω ως ένα έργο του Μπάνκσι κι όχι ως μία παλιά πόρτα», λέει δείχνοντας το κατεστραμμένο από τον περσινό πόλεμο σπίτι του κι εξηγώντας ότι έχει ανάγκη τα χρήματα για το ενοίκιο και για την οικογένειά του.

Κλείσιμο
Ο ντόπιος, ο οποίος το αγόρασε, είναι ένας καλλιτέχνης γκραφίτι και δημοσιογράφος, ο Μπελάλ Χαλίντ, και δηλώνει ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει την πόρτα αλλά ούτε και να την πουλήσει "προς το παρόν". «Θα εξετάσω προσφορές για να εκτεθεί σε αίθουσες τέχνης του εξωτερικού και να ακουστεί έτσι ο πόνος των κατοίκων της Γάζας και τα μαρτύρια του πολέμου», λέει. Και συνέχισε: «Όταν ξεκίνησα ως καλλιτέχνης του γκραφίτι, ήταν όνειρό μου να αποκτήσω ένα έργο τέχνης του Μπάνκσι».

Ο Χαλίντ είπε στον Νταρντούνα ότι το έργο στην πόρτα του ήταν του Μπάνκσι αλλά εκείνος δεν φάνηκε να κατάλαβε.

Ο Μπάνκσι, ο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου από το Μπρίστολ, επισκέφθηκε φέτος τη Λωρίδα της Γάζας και φιλοτέχνησε μία ελληνίδα θεά που κρατάει με τα χέρια της το κεφάλι της στη συγκεκριμένη πόρτα--ένα από τα πολλά έργα που φιλοτέχνησε στην περιοχή. Το πραγματικό όνομα του Μπάνκσι είναι πιθανώς Ρόμπερτ Μπανκς, αλλά οι εικασίες γύρω από την ταυτότητά του είναι πολλές. Εις βάρος του εκκρεμούν πολλά εντάλματα σύλληψης με την κατηγορία του βανδαλισμού.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι τα σχέδιά του έχουν απροκάλυπτη πολιτική άποψη, που στρέφεται εναντίον του καπιταλισμού, του καταναλωτισμού και του ρατσισμού.

Πέρα από το γκραφίτι, ο Μπάνκσι έχει εκδώσει βιβλία και έχει εκθέσει έργα του σε αίθουσες τέχνης της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, η Αντζελίνα Ζολί έχει αποκτήσει κάποιο από αυτά. Το ταλέντο του, ωστόσο, δεν εξαντλείται εκεί: το 2010 γύρισε την ταινία "Μπάνκσι: Η Τέχνη στο Δρόμο" με πρωταγωνιστές τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του δρόμου παγκοσμίως. Σε αυτήν εμφανίζεται και ο ίδιος, φορώντας πάντα την κουκούλα του. Η ταινία διεκδίκησε μέχρι και Όσκαρ εκείνη την κινηματογραφική χρονιά.

Τα έργα του Μπάνκσι συνήθως πωλούνται τουλάχιστον 500.000 δολάρια. Μία τοιχογραφία που είχε φιλοτεχνήσει σε κατάστημα του Λονδίνου το 2013 πουλήθηκε σε ιδιωτική δημοπρασία έναντι 1,1 εκατ δολαρίων.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης