Ο οργανισμός ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου «σπέρνει» τέχνη στην Ελλάδα

Ο οργανισμός ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου «σπέρνει» τέχνη στην Ελλάδα

Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ συνεχίζει σταθερά να φέρνει το σύγχρονο πολιτισμό σε επαφή με το ευρύ κοινό -Το πρόγραμμά του για το 2015 διευρύνεται και σε δράσεις εκτός Αθήνας και σε μια σειρά υποτροφιών, χορηγιών και συνεργασιών, καθώς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά αλλά και εκπαιδευτικούς - Δείτε το πρόγραμμα

Ο οργανισμός ΝΕΟΝ του Δημήτρη Δασκαλόπουλου «σπέρνει» τέχνη στην Ελλάδα
Πιστεύοντας αδιαπραγμάτευτα στη δυνατότητα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει, ο ΝΕΟΝ συνεχίζει τους θεσμούς που έχει ορίσει στον τομέα της εκπαίδευσης, των νέων παραγωγών αλλά και στο διάλογο για την πόλη. Ιδρύθηκε το 2013 από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο και αποτελεί τον πιο ενεργό φορέα στον σύγχρονο πολιτισμό και συγκεκριμένα στα εικαστικά. 

Καλύπτοντας τεράστια κενά που έχει αφήσει η πολιτεία, με ένα πνεύμα δράσεων που λαμβάνουν χώρα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, ξεκινώντας από την τέχνη στον δημόσιο χώρο, ο οργανισμός ΝΕΟΝ συστάθηκε στο αθηναϊκό κοινό με πολλές δράσεις που αγάπησαν οι πολίτες – highlights ίσως η συνεργασία του με την Whitechapel στην έκθεση A Thousand Doors στην Γεννάδειο βιβλιοθήκη και η παρουσίαση του εξαίρετου καλλιτέχνη Tino Sehgal στην αρχαία Ρωμαϊκή αγορά. 

Φέτος συνεχίζει εξαπλώνοντας τις δραστηριότητες του και εκτός Αθηνών. Ενεργοποιώντας πόλη, περιφέρεια και αστικό τοπίο, η τέχνη γίνεται... καθημερινή υπόθεση και υπόθεση όλων.

Κλείσιμο
Η συνεργασία με την Whitechapel συνεχίζεται όπως και πέρσι. Ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει, στους κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, έργα για δημόσιο χώρο µε τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, υπό την επιμέλεια της Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery. Στην έκθεση θα συμμετάσχουν 15 ξένοι καλλιτέχνες με δανειζόμενα έργα από συλλογές καθώς και 5 νέες παραγωγές από τους Έλληνες καλλιτέχνες Αθανάσιο Αργιανά, Ελένη Καμμά, Διονύση Καβαλλιεράτο, Αλίκη Παλάσκα και Κώστα Σαχπάζη. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλο πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει εικαστικές και εκπαιδευτικές δράσεις.
 
Αθήνα | Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή | Έκθεση στους κήπους της Σχολής σε συνεργασία µε τη Whitechapel Gallery
26 Μαΐου – 26 Ιουλίου 2015


Νέα συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και το κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει την έκθεση ‘Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’ σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και τη Διευθύντρια Μαρία Μαραγκού, σε συνεπιμέλεια Δημήτρη Παλαιοκρασσά. Η έκθεση, μετά τη λήξη της στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, θα φιλοξενηθεί από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η επιλογή των έργων διεθνών και Ελλήνων καλλιτεχνών είναι εμπνευσμένη από το έργο του μεγάλου Κρητικού στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη και ιδιαίτερα από την Ασκητική του. Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με το Μουσείο Καζαντζάκη και θα παρουσιάσει στην έκθεση το χειρόγραφο της Ασκητικής, δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία για τον επισκέπτη.

Ρέθυμνο – Θεσσαλονίκη | Έκθεση με δύο σταθμούς
Ρέθυμνο | 2 Μαΐου – 27 Σεπτεμβρίου 2015 | Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης | Αρχαιολογικός Χώρος Ρεθύμνου | Ενετικό Φρούριο Φορτέτζα (εντός του Τζαμιού Καρά Μουσά Πασά).
Θεσσαλονίκη | Νοέμβριος 2015 – Φεβρουάριος 2016 | Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης – τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης | και σε οθωμανικά μνημεία της πόλης.



Community Projects 2015 | Περιφέρεια Αττικής

Το Community Project είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε ο ΝΕΟΝ το 2014, με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων τέχνης σε γειτονιές της Αθήνας, τα οποία βασίζονται στη συμμετοχή των κατοίκων, ομάδων και καλλιτεχνών. Τα Community Projects αποτελούν ένα ζωντανό πεδίο καλλιτεχνικής δράσης, στο οποίο οι καλλιτέχνες αναδεικνύουν μαζί µε τους πολίτες τα θέματα που απασχολούν τις συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες. Για το 2015, ο ΝΕΟΝ θα υλοποιήσει δύο community projects: το πρώτο θα είναι το PATISSION AREA: URBAN DETAILS II, ένα σύνολο δράσεων οι οποίες εξελίσσονται κλιμακωτά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στην ευρύτερη περιοχή της οδού Πατησίων, σε επιμέλεια και οργάνωση του Λουκά Μπαρτατίλα σε συνεργασία με την Ουρανία Μαυρίκη. Το δεύτερο το AIGALEO CITY 2, ένα community project στο οποίο προστίθενται νέα projects και πολλαπλές δράσεις στο δημόσιο χώρο του Αιγάλεω, τα οποία θα υλοποιηθούν από διαφορετικές ομάδες της Αθήνας, σε υπαίθριους και κλειστούς χώρους. Το Αιγάλεω Σίτι υλοποιείται από τη locus athens υπό την επιμέλεια των Μαρία-Θάλεια Καρρά & Όλγα Χατζηδάκη.


Ανάθεση για τη δημιουργία εφήμερης δημόσιας εγκατάστασης

Για το 2015, ο ΝΕΟΝ συνεργάζεται με την καλλιτέχνη Μαρία Λοϊζίδου και την επιμελήτρια Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, και προτείνει τη δημιουργία μίας in situ εφήμερης δημόσιας εγκατάστασης. Μέσω της εγκατάστασης αυτής εξετάζεται η μνήμη, το ίχνος, η σωματικότητα, το θραύσμα και ο τελετουργικός ρόλος  της τέχνης σε σχέση με το χώρο. Η εικαστική εγκατάσταση έχει μελετηθεί σε διάλογο με αρχαιολόγους και έχει κατατεθεί προς τελική έγκριση.


Φεστιβάλ Αθηνών 

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, ο οργανισμός συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Αθηνών, με την έκθεση Renaissance Stories. Η έκθεση, σε επιμέλεια του Δημήτρη Παλαιοκρασσά, θα παρουσιάσει νέες παραγωγές έργων από πέντε σύγχρονους έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι θα δημιουργήσουν έργα αποκλειστικά για το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2015, αντλώντας έμπνευση από μια ιστορική εγκατάσταση του Βλάσση Κανιάρη του 1974. Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Δήμητρα Βάμιαλη, Κώστας Ιωαννίδης, Μάρω Μιχαλακάκου, Σάββας Χριστοδουλίδης και Αλέξανδρος Ψυχούλης. 

Αθήνα | Έκθεση Renaissance Stories | Πειραιώς 260
4 Ιουνίου – 24 Ιουλίου 2015


Μουσείο Κυκλαδικής 

Ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει έκθεση του Mario Merz σε επιμέλεια του Paolo Colombo, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με το Fondazione Merz και τη γκαλερί Bernier-Eliades. Η έκθεση παρουσιάζει έργα του ιταλού καλλιτέχνη του κινήματος Arte Povera σε σχέση με την μαθηματική ακολουθία Fibonacci που ο ίδιος ο καλλιτέχνης εισήγαγε στο έργο του το 1970. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη έκθεση του έργου του Mario Merz σε μουσειακό χώρο στην Ελλάδα. Το παράλληλο πρόγραμμα θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με την ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ, με ιδιαίτερη έμφαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και σε συνεργασία με το συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη. Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας σειράς εκθέσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΕΟΝ, με σκοπό την παρουσίαση κάθε διετία μιας συνεργασίας–διαλόγου μεταξύ ενός διεθνούς εικαστικού καλλιτέχνη και ενός διεθνώς αναγνωρισμένου επιστήμονα θετικών επιστημών. Η αλληλόδραση αυτή θα επικεντρώνεται στη διαδικασία κατανόησης αλλά και τη χρήση των θετικών επιστημών με απρόσμενους τρόπους στο πλαίσιο της πρακτικής τους.

Αθήνα | Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | Έκθεση Mario Merz
22 Οκτωβρίου 2015 –  31 Ιανουαρίου 2016



Πέραν των εκθεσιακών δραστηριοτήτων όμως, και την προσφορά σύγχρονου πολιτισμού στα κοινά της Ελλάδας, ο ΝΕΟΝ εντείνει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, καλύπτοντας ένα ακόμα μεγάλο κενό στην εκπαίδευση αυτό της εικαστικής επιμόρφωσης και της αξιοποίησης της τέχνης ως εργαλείο εκπαίδευσης. 

Πρώτον, συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό Τέχνη;»  σε συνδιαµόρφωση µε το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, όπου το 2014 στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν συμμετάσχει περίπου 2.100 μαθητές από σχολεία περιοχών της Αττικής όπως Αρτέμιδα, Παλαιό Φάληρο, Μαραθώνας, Ίλιον, Ηλιούπολη, Ελευσίνα, Αγία Βαρβάρα, Ασπρόπυργος, Πειραιάς, Πετρούπολη, Λυκόβρυση, Νίκαια, Χαλκηδόνα, Νέα Σμύρνη και Αιγάλεω. Έως το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, θα υλοποιηθούν 80 ακόμα εκπαιδευτικά προγράμματα όπου αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν περίπου 700 μαθητές. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στα σχολεία που έχουν δηλώσει επιθυμία να το φιλοξενήσουν, αλλά και στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγράμματος του ΝΕΟΝ με επίκεντρο την έκθεση που θα παρουσιαστεί στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών.

Το «Είναι αυτό Τέχνη;» είναι το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του είδους του που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΝΕΟΝ που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε µε τη συνεργασία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Στόχο έχει να φέρει σε επαφή τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου µε τις μορφές και τους δημιουργούς της σύγχρονης τέχνης. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικούς καλλιτέχνες που έχουν επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που βλέπουμε και ορίζουμε την τέχνη σήμερα, τους Marcel Duchamp, Joseph Beuys, Louise Bourgeois, Andy Warhol, Gerhard Richter, Martin Kippenberger, William Kentridge, Marina Abramović, ο Έλληνας καλλιτέχνης Γιάννης Κουνέλλης, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και ο Mario Merz. 



Πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιμελητών και Βραβείο Επιμελητή Τέχνης | Συνεργασία µε τη Whitechapel Gallery

Τα δύο προγράμματα υλοποιούνται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία µε τη Whitechapel Gallery του Λονδίνου, ενώ μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 70 έλληνες και ξένοι επιμελητές Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε νέους επιμελητές που έχουν έδρα την Ελλάδα και την Αγγλία, µε σκοπό να τους φέρουν σε επαφή µε συναδέλφους τους από άλλες χώρες και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες. Στην Ελλάδα η συμμετοχή γίνεται µε διαδικασία Ανοιχτής Πρόσκλησης – Open Call. 

Από την Αγγλία συμμετέχουν οι φοιτητές των πανεπιστημίων London Metropolitan University, The Courtauld Institute, Royal College of Art και Goldsmiths University. Το βραβείο επιμελητή τέχνης αποδίδεται κάθε χρόνο στην καλύτερη επιµελητική πρόταση για την εικονική επιμέλεια της Συλλογής ∆.Δασκαλόπουλου. 


Adopt a Studio | Συνεργασία µε την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Ο ΝΕΟΝ, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, υλοποιεί το πρόγραμμα “Adopt a Studio”. Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίζεται κάθε χρόνο ένα εργαστήριο της ΑΣΚΤ µε το ποσό των €10.000 ετησίως για την ενίσχυση της δράσης του. Για το 2015, θα υποστηριχθεί το εργαστήριο του κ. καθηγητή της ΑΣΚΤ κ. Νίκου Ναυρίδη.


Educate the Educator | Συνεργασία µε ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ - ΣΕΒ

Απολογισμός 2014
Ο ΝΕΟΝ συνεχίζει τη συνεργασία του με το ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ (Ινστιτούτο Βιομηχανικής & Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης και Κατάρτισης – ΣΕΒ) στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη». Κατά το 2014, περισσότεροι από 600 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο εκπαιδεύσεων που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, και Βόλο. 


ΝΕΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού υλοποιώντας κοινές δράσεις με στόχο την έκθεση του σύγχρονου πολιτισμικού γίγνεσθαι στο ευρύ κοινό

NEON και Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Ο ΝΕΟΝ συνεχίζει να στηρίζει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, συμβάλλοντας στη λειτουργία και τη βιωσιμότητά του, με σκοπό την ανάδειξη και κατανόηση της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού. Με τη χρηματοδότηση του ΝΕΟΝ, υλοποιούνται ήδη τα παρακάτω προγράμματα:

Εμπλουτισμός της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ

Από το 2012, ο ΝΕΟΝ στηρίζει σταθερά το ΕΜΣΤ µε δύο ετήσια προγράμματα που έχουν σκοπό τον εμπλουτισμό της μόνιμης συλλογής του Μουσείου προσφέροντας 50.000 ευρώ ετησίως για αγορά έργων επιλογής του Μουσείου από τη διεθνή έκθεση Frieze Art Fair. Το 2014 αγοράστηκαν τα έργα SPRD 13, 2012, SPRD 15, 2012, SPRD II - 5, 2013, SPRD II - 6, 2013 του βραζιλιάνου καλλιτέχνη Iran Do Espirito Santo καθώς και το The Prestige of Terror, 2010 των Adam Broomberg & Oliver Chanarin. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τρία χρόνια και ολοκληρώνεται το 2015. Παράλληλα, κάθε χρόνο δωρίζεται ένα νέο έργο επιλογής του Μουσείου, µε τη συνεργασία των οργανισμών Outset και International Production Fund. 
Η διεύθυνση και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣΤ έχει ενημερωθεί για τη σταθερή πρόθεση του Οργανισμού να υλοποιηθούν τα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί:

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Το παρακάτω πρόγραμμα του ΝΕΟΝ έχει ήδη ανακοινωθεί το 2014 και αποτελεί δέσμευση του Οργανισμού η οποία θα υλοποιηθεί με την έναρξη λειτουργίας του νέου κτιρίου. 

Annual Commission Series στη Στέγη του ΕΜΣΤ 
Ετήσιος θεσμός που αφορά στην ανάθεση σε διεθνείς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ένα έργο που θα εκτίθεται στη στέγη του ΕΜΣΤ, με επιµελητεία του ΕΜΣΤ. 
Εμβληματικές Εγκαταστάσεις στο ΕΜΣΤ 
Οργάνωση και χρηματοδότηση περιοδικών εμβληματικών εγκαταστάσεων από διεθνή μουσεία και τη Συλλογή ∆.∆ασκαλόπουλου, ανά τακτά χρονικά διαστήµατα στο ΕΜΣΤ. 


ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ

Ο ΝΕΟΝ χρηματοδοτεί θέση ‘ΝΕΟΝ Επιμελητής Εκθέσεων’ καθώς και θέση ‘ΝΕΟΝ Επιμελητής Εκπαίδευσης’. Η επιλογή του προσώπου γίνεται από το ΕΜΣΤ. Η διάρκεια θα είναι διετής µε δυνατότητα ανανέωσης.
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΝΕΟΝ “Mentor a Curator”: Ένας επιμελητής του ΕΜΣΤ θα εκπαιδεύεται για ένα χρόνο σε μουσείο του εξωτερικού µε δαπάνες του ΝΕΟΝ. Ο επιμελητής θα ορίζεται από το ΕΜΣΤ.
Εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης του ΕΜΣΤ. Η δωρεά ανέρχεται σε €30.000 ετησίως.  Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής.
Συνδιαµόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο ΕΜΣΤ για τα σχολεία. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής. Η δωρεά θα ανέρχεται σε €20.000 ετησίως.




ΝΕΟΝ και OUTSET.Ελλάδος 


Ο ΝΕΟΝ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά χρηματοδοτεί τη δραστηριότητα της Outset.Ελλάδoς, παράρτημα του διεθνούς φορέα πολιτισμού Outset Contemporary Art Fund Αγγλίας, µε στόχο τη στήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών, νέων παραγωγών και νέων πρωτοβουλιών τέχνης τόσο εντός Ελλάδος όσο και στο εξωτερικό. 

Για το 2015 στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες:

‘AGRIMIKÁ - Why look at animals?’, της Μαρίας Παπαδημητρίου, συμμετοχή στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας, Ελληνικό Περίπτερο, 9 Μαΐου – 22 Νοεμβρίου 2015

Το Radio Athènes, ανεξάρτητο μη κυβερνητικό οργανισμό για τη σύγχρονη τέχνη. Το Radio Athènes θα συνεχίσει το έργο και θα επεκτείνει το δίκτυο και το πρόγραμμα που έχουν ήδη αναπτυχθεί μέσα από τις δραστηριότητες των γκαλερί Nice and Fit, Βερολίνο, Helena Papadopoulos και MelasPapadopoulos στην Αθήνα από το 2004. Για το 2015 το Radio Athènes παρουσιάζει τους καλλιτέχνες Fischli & David Weiss, Kirsty Bell, Κώστας Σαχπάζης καθώς και μία σειρά από ομιλίες
www.radioathenes.org  


Το State of Concept, γκαλερί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Αθήνα, με σκοπό την προώθηση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στην Ελλάδα, τη λειτουργία του οποίου ο ΝΕΟΝ στηρίζει σταθερά από την ίδρυση του. Για το 2015 το State of Concept φιλοξενεί τους καλλιτέχνες Hera Buyuktaşcıyan, Mihuț Boșcu Kafchin, Laure Prouvost, Μαργαρίτα Μποφίλιου 
 
www.stateofconcept.org 

Έκθεση ‘Genuine Fake’ στο Σαχτούρειο Γυμνάσιο Ύδρας, στο πλαίσιο του θεσμού Hydra School Projects, που συμπληρώνει 15 χρόνια παρουσίας. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες οι Cyril Duval, Gerd Rohling, Verouska, Ανδρέας Λώλης, Δημήτρης Αντωνίτσης. Διάρκεια έκθεσης: 26 Ιουνίου – τέλος Σεπτεμβρίου 2015



NEON ∆HMIOYΡΓΙΑ

Ο ΝΕΟΝ στηρίζει σύγχρονους δημιουργούς, εξασφαλίζοντας την πρόσβασή τους στη γνώση, την έρευνα, την παραγωγή

Πρόγραμμα υποτροφιών | 
Ανακοίνωση Προγράμματος: 15 Ιανουαρίου 2015 – Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 30 Απριλίου 2015

Οι υποτροφίες του ΝΕΟΝ απευθύνονται σε νέους δημιουργούς και σπουδαστές και αφορούν σε: 

Μεταπτυχιακές Σπουδές Εξωτερικού (Master) α) στην Ιστορία της Τέχνης, β) στις Επιµελητικές Σπουδές (Curatorial Studies) και γ) στην εκπόνηση MFA (Master of Fine Arts). Θα δοθούν τέσσερις (4) υποτροφίες €10.000 η κάθε µία. Η μία (1) εκ των τεσσάρων υποτροφιών αφορά σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΜFA στο Πανεπιστήμιο του Ruskin School of Art (University of Oxford).
Ολοκλήρωση Σπουδών Διδακτορικού Επιπέδου α) στην Ιστορία της Τέχνης / Φιλοσοφία της Τέχνης και β) στις Επιµελητικές Σπουδές. Θα δοθούν δύο (2) υποτροφίες των €10.000 η κάθε µία, για ταξίδια και επιτόπια έρευνα.

Πρόγραμμα επιχορηγήσεων | Ανακοίνωση Προγράμματος: 15 Ιανουαρίου 2015 - Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 31 Μαρτίου 2015

Μέσω του προγράμματος επιχορηγήσεων, ο ΝΕΟΝ στηρίζει σταθερά τη σύγχρονη ελληνική εικαστική δημιουργία τόσο στην Αθήνα και την περιφέρεια, όσο και στο εξωτερικό. Κατά το 2014 υλοποιήθηκαν δράσεις με τη χορηγική στήριξη του ΝΕΟΝ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Άμφισσα, την Πάτρα, την Άνδρο, τη Ρώμη, την Πράγα, το Μάαστριχτ, το Κάθερες (Ισπανία) και τη Γλασκώβη.
Οι επιχορηγήσεις του ΝΕΟΝ απευθύνονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς μη κερδοσκοπικούς φορείς και οργανισμούς ή/και φορείς τέχνης και αφορούν την υλοποίηση και παραγωγή σχεδίων για:
Εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης, ατομικές ή ομαδικές, ελλήνων καλλιτεχνών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Θα δοθούν επτά (7) χορηγίες €5.000 η κάθε µία.

Παραγωγή Performance και Dance Production. Θα δοθούν τέσσερις (4) χορηγίες των €8.000 η κάθε µία.

Εκδόσεις Σύγχρονης Τέχνης: Μονογραφίες καλλιτεχνών, κινημάτων, κατάλογοι εκθέσεων, μελέτες και catalogues raisonnés. Οι αιτήσεις θα πρέπει να προέρχονται είτε από ιδρύματα είτε από οργανισμούς. Θα δοθούν έξι (6) χορηγίες ύψους €3.000 η κάθε µία.


Πληροφορίες για τα προγράμματα αυτά έχουν ήδη επικοινωνηθεί στο website του Οργανισμού neon.org.gr καθώς και στη σελίδα του ΝΕΟΝ στο Facebook:  facebook.com/NEONGREECE.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης