Μήνυμα για την ιθαγένεια παιδιών μεταναστών στην τελετή απονομής των ελληνικών «Όσκαρ»

Μήνυμα για την ιθαγένεια παιδιών μεταναστών στην τελετή απονομής των ελληνικών «Όσκαρ»

Ο μεγάλος νικητής Πάνος Κούτρας δεν παρέλαβε κανένα βραβείο λέγοντας ότι θα το κάνει όταν περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς

Μήνυμα για την ιθαγένεια παιδιών μεταναστών στην τελετή απονομής των ελληνικών «Όσκαρ»
Μήνυμα υπέρ του νόμου για την παροχή ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών έστειλε το βράδυ της Δευτέρας ο σκηνοθέτης και μεγάλος νικητής των έκτων βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Πάνος Κούτρας.

Μετά την ανακοίνωση ότι η ταινία του με τίτλο «Xenia« κατέκτησε το βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας και Σκηνοθεσίας, ο Πάνος Κούτρας, αρνήθηκε να παραλάβει τα βραβεία λέγοντας: «επειδή η ζωή είναι άνιση και άδικη, δε θα το πάρουμε αυτό το βραβείο, θα το αφήσουμε εδώ, με όλη την εκτίμηση στην ΕΑΚ, θα το πάρουμε όταν περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς».

Η ταινία που ακολουθεί το ταξίδι δυο αδερφών, δεύτερης γενιάς Αλβανών, που, όταν η Αλβανή μητέρα τους πεθαίνει, αναζητούν τον Έλλήνα πατέρα τους, απέσπασε τα περισσότερα βραβεία της βραδιάς-στον αριθμό έξι- στην χτεσινή απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Κλείσιμο
Η ταινία κέρδισε τα βραβεία της Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους, της Καλύτερης Σκηνοθεσίας και του Καλύτερου Σεναρίου (Πάνος Χ. Κούτρας και Παναγιώτης Ευαγγελίδης), Β΄ Ανδρικού Ρόλου (Άγγελος Παπαδημητρίου),  Μοντάζ (Γιώργος Λαμπρινός) και Βραβείο Ενδυματολογίας (Βασίλης Μπαρμπαρίγος).

Με τέσσερα βραβεία, έφυγε η ταινία «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ και με άλλα τέσσερα το «Μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη. Ο Γιάννης Βεσλεμές κατέκτησε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και το βραβείο Σκηνογραφίας.

Στο «Μικρό Ψάρι», ο Βαγγέλης Μουρίκης, πήρε το βραβείο του Α ανδρικού ρόλου και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος το βραβείο Μουσικής, αλλά απουσιάζαν από τη χτεσινή απονομή. Στην θέση τους ανέβηκε να παραλάβει τα βραβεία ο σκηνοθέτης της ταινίας, Γιάννης Οικονομίδης.

Το τιμητικό βραβείο πήγε στην Γαλλίδα ηθοποιό Φανί Αρντάν. «Δεν μου αρέσουν οι τιμές και τα αφιερώματα. Δεν μου αρέσουν και τα βραβεία. Αν βρίσκομαι σήμερα το βράδυ εδώ είναι γιατί αγαπώ την Ελλάδα. Πιστεύω ότι σας οφείλω ό,τι ονειρεύτηκα να γίνω. Νομίζω όταν βρέθηκα σε ηλικία να καταλαβαίνω ιστορίες, μιλήσατε στην καρδιά μου. Μου μάθατε ότι δεν υπάρχει νικητής, ούτε ηττημένος. Και σήμερα μου αρέσει η ιδέα ότι όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι η χώρα που όλα είναι εφικτά. Είναι η χώρα της ελευθερίας, των πιθανοτήτων. Ολοι σάς κοιτούν και αυτό είναι υπέροχο».

Ο παραγωγός Κώστα Λαμπρόπουλος ανέβηκε στην σκηνή μαζί με τον Θοδωρή Αθερίδη και την Σμαράγδα Καρύδη για να παραλάβει το βραβείο κοινού ΟΤΕ για την ταινία «Από έρωτα» η οποία ξεπέρασε τα 100.000 εισιτήρια σε μια πολύ δύσκολη εποχή για το σινεμά στην Ελλάδα.

Το Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους παρουσίασε η Ζέτα Μακρυπούλια στη Στέλλα Κυριακοπούλου για τη «Βόλτα». Το Βραβείο Ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στην «Οικογενειακή υπόθεση» των Ρέας Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ.

Την τελετή παρουσίασε ο Οδυσσέας Παπασπηλιωτόπουλος

Όλα τα βραβεία:

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

«Xenia» - Ελένη Κοσσυφίδου, Πάνος Χ. Κούτρας και Αλεξάνδρα Μπουσίου.

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Πάνος Χ. Κούτρας -  «Xenia»

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Γιάννης Βεσλεμές - «Νορβηγία»

Βραβείο Σεναρίου

 «Xenia» (Πάνος Χ. Κούτρας και Παναγιώτης Ευαγγελίδης)

Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου

Βαγγέλης Μουρίκης -  «Το Μικρό ψάρι»

Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου

Μαρία Καλλιμάνη -  «Στο Σπίτι»

Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου

 Άγγελος Παπαδημητρίου - «Xenia»

Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου

Βίκυ Παπαδοπούλου - «Το Μικρό ψάρι»

Βραβείο Φωτογραφίας

«Για Πάντα» (Κωστής Γκίκας)

Βραβείο Μοντάζ

«Xenia» (Γιώργος Λαμπρινός)

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

«Το Μικρό ψάρι» (Μπάμπης Παπαδόπουλος).

Βραβείο Σκηνογραφίας

«Νορβηγία» (Γιάννης Βεσλεμές)

Βραβείο Ενδυματολογίας

 «Xenia» (Βασίλης Μπαρμπαρίγος)

Βραβείο Ήχου

«Το Μικρό ψάρι» (Ντίνος Κίττου, William Ed. Franck και Κώστας Φυλακτίδης)

Βραβείο Μακιγιάζ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης