Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου πάνε Αμερική

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου πάνε Αμερική

Θα παρουσιαστούν σε 12 μεγάλα πανεπιστήμια της Αμερικής

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου πάνε Αμερική
Σε δώδεκα μεγάλα πανεπιστήμια των Ή.Π.Α θα παρουσιαστούν οι «Ελέυθεροι Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε συνέντευξη τύπου που έγινε χτες (18/3) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στη συνέντευξη τύπου εκτός από τον ίδιο τον συνθέτη συμμετείχαν ο Γιώργος Νταλάρας, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Κωστής Κωνσταντάρας και ο εκπρόσωπος της αρχιεπισκοπής Αθηνών Κωστής Δήμτσας.

Ο Γιάννης Μακρόπουλος, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό αποκτά και το γεγονός ότι οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» θα παιχτούν λίγες μέρες πριν από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Ο συνθέτης τόνισε πως σήμερα είμαστε πολιορκημένοι από την έλλειψη φαντασίας ενώ τόνισε το διαχρονικό μήνυμα του έργου καθώς η χώρα εξακολουθεί να βάλετε από παντού.

Αναφερόμενος στο Γιώργο Νταλάρα είπε χαρακτηριστικά πως από την αρχή ήταν να τραγουδήσει μαζί με τον Ξυλούρη, πολλοί λόγοι δεν επέτρεψαν αυτή τη συνεργασία.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος σημείωσε πως η δική του γενιά μεγάλωσε με τις μεγάλες ιδέες και τα μεγάλα έργα και πως οι νέες γενιές οφείλουν να έρχονται σε επαφή με το παρελθόν. Αναφερόμενος στον Γιάννη Μαρκόπουλο δήλωσε πως «Ποτέ δεν είναι αργά να σμίγουν οι οικογένειες» και πως «Το μεγάλο και το σπουδαίο δεν είναι τυχαίο, είναι θέμα επιλογής».
Κλείσιμο

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ανέφερε πως τον ρόλο της αφηγήτριας τον έχει ερμηνεύσει αρχικά η Ειρήνη Παππά, αργότερα η Άννα Συνοδινού και η Λυδία Κονιόρδου, με αποτέλεσμα γι’ αυτήν ο πήχης να βρίσκεται πολύ ψηλά. Το έργο είναι πολύ επίκαιρο καθώς προβάλλει το ελληνικό μεγαλείο, την αντίσταση ακόμα και τους πειρασμούς (η άνοιξη, ο έρωτας) που όμως οι άνθρωποι κατάφεραν να καταπολεμήσουν και με αυτοθυσία να κερδίσουν και πάλι την «πνευματική ελευθερία». Αυτή είναι μια αρετή που πρέπει να βρούμε ξανά και σήμερα.

Ο Κωστής Κωνσταντάριος, ως μαέστρος της χορωδίας της ΔΕΗ και λυρικός καλλιτέχνης, χαρακτήρισε το έργο ως «κολοσσό» ενώ επισήμανε πως τον αγγίζει πολύ τόσο ως μαέστρο όσο και ως ερμηνευτή. Η συγκυρία αλλά και η σύμπραξη με τόσους σημαντικούς καλλιτέχνες του δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.

Καθώς τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τη σίτιση παιδιών αδύναμων οικονομικά οικογενειών του φιλανθρωπικού οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Κωστής Δήμτσας, ο οποίος μίλησε για το φιλανθρωπικό κομμάτι της συναυλίας, τονίζοντας πως η «Αποστολή» στηρίζει 56.000 οικογένειες ημερησίως με ετήσιο εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ. Μάλιστα, ο Γιάννης Μαρκόπουλος επεσήμανε πως η ιδέα να παιχτούν οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι ήταν το Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου.

Η συναυλία των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μαρτίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 20.00.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης