Με Φιγκαρό, Φιλαρμονική Βερολίνου και Άρθουρ Μίλερ το πρόγραμμα του Μεγάρου

Με Φιγκαρό, Φιλαρμονική Βερολίνου και Άρθουρ Μίλερ το πρόγραμμα του Μεγάρου

Πλούσιο και πολυποίκιλο το πρόγραμμα του Μεγάρου για το τελευταίο τρίμηνο πριν την θερινή ραστώνη – Μεγάλη εμφάνιση της Φιλαρμονικής του Βερολίνου

Με Φιγκαρό, Φιλαρμονική Βερολίνου και Άρθουρ Μίλερ το πρόγραμμα του Μεγάρου

Μετά την μεγάλη επιτυχία του Φίγκαρο από τον Στάθη Λιβαθινό, που έκανε πρεμιέρα στις 7 Φεβρουαρίου, οι παραστάσεις συνεχίζονται ως τις 7 Απριλίου. Ο γύρος του κόσμου η εξαιρετική παράσταση για παιδιά -και όχι μόνο όμως καθώς είναι απολαυστικότατη και για εμάς τους ενήλικες που την είδαμε- συνεχίζεται επίσης μέχρι τέλη Απριλίου.

Η Χριστίνα Μπαζελή, μια νέα καλλιτέχνις θα δώσει μια μοναδική συναυλία στις 2 Απριλίου, μόλις είκοσι ενός χρόνων, η γεννημένη στη Βιέννη Χριστίνα Μπαζίλη, μαθήτρια του David Gregorian και του Antonio Meneses, εντυπωσιάζει με τη δεξιοτεχνία και κυρίως, με την ωριμότητα της ερμηνείας της. Στην πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής τη συνοδεύει ο διακεκριμένος Έλληνας πιανίστας Κάρολος Ζουγανέλης, μόνιμος κάτοικος Γαλλίας και καθηγητής στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού. Θα ακουστούν τα: 

- Robert Schumann: 5 Stücke im Volkston, έργο 102
Κλείσιμο
- Zoltán Kodály: Σονάτα για σόλο βιολοντσέλο
- César Franck: Σονάτα για σόλο βιολοντσέλο

Το ίδιο βράδυ στο πλαίσιο του Live προγράμματος συνδέσεων με μεγάλα θέατρα, το εθνικό θέατρο της Μεγάλης Βρετανίας, παρουσιάζει το έργο του Άρθουρ Μίλερ Ψηλά από τη Γέφυρα, σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Wyndham’s Theatre στο West End του Λονδίνου.

Καθόλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, θα υπάρχουν συναυλίες και μουσικές για τις άγιες ημέρες. Ο Κύκλος «Adagio – Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα» ανοίγει με ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία του Μεσαίωνα με το σύνολο Ex Silentio σε όργανα της εποχής. Η πολυβραβευμένη οργανίστα Ουρανία Γκάσιου συμπράττει με τον Θοδωρή Βαζάκα (σόλο snare drum και κρουστά) και την Ορχήστρα Academica Αθηνών, σε ένα πρόγραμμα με έργα από τον 17ο έως και τον 20ό αιώνα, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Αθηναίου. Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico σε ένα γοητευτικό ταξίδι σε τόπο και σε χρόνο.
Από τις Μαύρες Παναγιές της Αφρικής και τις Ινδιάνες Παναγιές της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, στα ελληνικά και κυπριακά μοιρολόγια της Παναγίας, στους λαϊκούς θρήνους της Κορσικής, της Σαρδηνίας και της Αρμενίας, στις Ιταλικές ταραντέλες για την Παναγία και τους Ισπανικούς μεσαιωνικούς ύμνους για την Παρθένο Μαρία. Και ο Μότσαρτ με τον Haydn θα κλείσουν τον κύκλο την Μεγάλη Τετάρτη. 

Το Artis Piano Trio στις 20 Απριλίου, με έργα δύο μεγάλων βοημών συνθετών του ρομαντισμού: το τρίο Dumky του Ντβόρζακ – έργο-ορόσημο της μουσικής δωματίου – και το Τρίο, έργο 15 του «πατέρα» της τσέχικης εθνικής σχολής, Μπέντριχ Σμέτανα.

Την ίδια ημέρα οι θεατρόφιλοι μπορούν να δουν μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από το Dorfman Theatre στο Λονδίνο του έργου του Tom Stoppard: “The Hard Problem”. 

H εθνική Λυρική Σκηνή κάνει πρεμιέρα στο Μέγαρο στις 24 Απριλίου με την νέα της παραγωγή Σταχτοπούτα, τη χορογραφία υπογράφει ο διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ρενάτο Τζανέλλα, πρωταγωνιστούν διακεκριμένοι χορευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ την Ορχήστρα διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης. Είναι ένα έργο που έγραψε στο τέλος της ζωής του ο Γιόχαν Στράους ο νεότερος, ο γνωστός και ως «βασιλιάς του βαλς». 



Η Κρατική Ορχήστα Αθηνών τιμά την Γαλλική Belle Epoque, ενώ στις 25 Απριλίου σε live μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης Καβαλιερία Ρουστικάνα και Παλιάτσοι. 
Στις 27 Απριλίου μια μεγάλη άφιξη, μέρος της ευρωπαϊκής περιοδείας της, η English Chamber Orchestra με τον Julian Rachlin (προηγούμενοι σταθμοί: Festspielhaus - Μπρέγκεντς, Musikverein - Βιέννη, Union Hall - Μάριμπορ, Brucknerhaus – Λιντς) στην Αθήνα. 

Και την Πρωτομαγιά μια εξαιρετική εμφάνιση, ανώνυμη δωρεά Έλληνα του εξωτερικού, μετά από 11 χρόνια όπου την είδαμε στο Ηρώδειο, η Φιλαρμονική του Βερολίνου. Η Φιλαρμονική, από το 1991, και κάθε πρωτομαγιά, διοργανώνει το ετήσιο «Κοντσέρτο της Ευρώπης» γιορτάζοντας την ίδρυσή της ως ανεξάρτητου μουσικού φορέα, την 1η Μαΐου 1882. Η συναυλία αυτή είναι στην πραγματικότητα ένα τηλεοπτικό γεγονός, αφού προβάλλεται σε ζωντανή αναμετάδοση σε πολλές χώρες, αλλά και παγκόσμια μέσω διαδικτύου. Πέρα από τον επετειακό του χαρακτήρα, το Κοντσέρτο της Ευρώπης έχει επίσης συμβολική αξία για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας.  Η συναυλία διοργανώνεται κάθε φορά σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης και ειδικότερα σε χώρους μεγάλης ιστορικής σπουδαιότητας ή σε συναυλιακά κέντρα που έχουν συνδεθεί με εξαιρετικά πολιτιστικά επιτεύγματα. Είναι η δεύτερη φορά που επιλέγεται η Αθήνα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης – η πρώτη φορά ήταν το 2004.

Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Λεωνίδας Καβάκος, συμπράττει με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου στο περίφημο Κοντσέρτο για βιολί του Σιμπέλιους, έργο για την ερμηνεία του οποίου ο κορυφαίος βιολιστής φημίζεται. Στο πόντιουμ, μια εμβληματική φυσιογνωμία, ο Σερ Σάιμον Ρατλ – Μόνιμος Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Βερολίνου από το 2002. 

Η συναυλία θα προβληθεί σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότιο Κορέα, ενώ θα μεταδοθεί και διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο. Στο διάλειμμα θα προβληθεί ειδικό αφιέρωμα στην πόλη της Αθήνας.

Στις 5 Μαΐου, οι φίλοι του μπαλέτου θα χαρούν απευθείας μετάδοση από το Royal Opera House του Λονδίνου με το γνωστό έργο του Frederick Ashton η κακοφυλαγμένη κόρη. 

Στις 14 Μαΐου, ο Ralph Fiennes, θα εμφανιστεί μέσω Ζωντανής αναμετάδοσης από το Lyttelton Theatre στο Λονδίνο στην ρομαντική κωμωδία και πύρινη φιλοσοφική διαμάχη: του περίφημου έργο του Μπέρναρντ Σω, «Man and Superman» που θέτει θεμελιώδη για τον άνθρωπο ερωτήματα, ξαναζωντανεύει στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας. (Με αγγλικούς υπότιτλους). 

Τον Μάιο θα δούμε επίσης την Κρατική Ορχήστρα, το Kyklos Ensemble, το τρίτο Beatles Tribute και ενδιαφέρουσες συζητήσεις του Megaron Plus. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης