Βγαίνουμε Αθήνα: Ο Ψαραντώνης στο Half Note

Βγαίνουμε Αθήνα: Ο Ψαραντώνης στο Half Note


Δείτε την πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

Βγαίνουμε Αθήνα: Ο Ψαραντώνης στο Half Note

ΘΕΑΤΡΟ
«Οι δούλες» του Ζαν Ζενέ στο Θέατρο Ρεξ

"Οι δούλες" είναι το έργο που βασίστηκε στο "έγκλημα του αιώνα στη Γαλλία" στην παράξενη περίπτωση των αδελφών Christine και και Léa Papin που είναι ξεχωριστή όχι μόνο για τη συγκλονιστική βία της, αλλά επειδή και οι δράστες και τα θύματα ήταν γυναίκες. Το 1933 όταν ο λαός της Γαλλίας είχε διχασμένες απόψεις για την εκδίκηση των δύο κοριτσιών της εργατικής τάξης κατά των αφεντικών τους, ο Γάλλος συγγραφέας και δραματουργός Ζαν Ζενέ, έκανε λόγο για "παράδειγμα ταξικού πολέμου". Σκηνοθεσία Μπρους Μάγιερς. Ερμηνεύουν οι Μαρία Κίτσου, Ραφίκα Σαουίς, Λένα Παπαληγούρα. Στο Εθνικό Θέατρο - Θέατρο Rex - Σκηνή Παξινού (Πανεπιστήμιου 48). Τηλ.: 210 3301881. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 10-15 ευρώ.

"Έντα Γκάμπλερ" του Ερρίκου Ίψεν στο Θέατρο Σημείο
Η Έντα Γκάμπλερ είναι ανέτοιμη να "υποστεί" τη ζωή που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της, λέγοντας "ναι" στον γάμο με τον ακαδημαϊκό Γιέργκεν Τέσμαν. Λίγες, μόνο, ώρες μετά την επιστροφή τους από το γαμήλιο ταξίδι, η Έντα έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει την πλήξη της παίζοντας με τις τύχες των ανθρώπων γύρω της. Τα περιθώρια στενεύουν, ωστόσο, και για την ίδια, όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες φοβίες της. Η τραγική κατάληξη φαντάζει ως μόνη επιλογή... Σκηνοθεσία - Σκηνικό: Κωνσταντίνος Ρήγος: Ερμηνεύουν οι Κατερίνα Διδασκάλου, Ακύλλας Καραζήσης, Δήμητρα Ματσούκα, Μαριέττα Σγουρδαίου, Γιάννης Στάνκογλου, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Τσεμπερλίδης. Στο Θέατρο Σημείο (Χαριλάου Τρικούπη 10, Καλλιθέα). Τηλ.: 210 9229579. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 15-18 ευρώ.
Κλείσιμο

Καθρέφτες, της 'Αντας Τσεσμελή-Edwards στο Faust

Τρεις γυναίκες με καριέρα -η τραπεζική υπάλληλος Λίντα, η ιδιωτική υπάλληλος Κορίνα και το διευθυντικό στέλεχος μιας διαφημιστικής εταιρείας η Ελισάβετ- βρίσκονται μπροστά στο αδιέξοδο μιας ανικανοποίητης και άδειας ζωής. Ο χρόνος, η μνήμη, τα δυνατά και αδύναμα στοιχεία της προσωπικότητάς τους ζυγίζονται για να αποκαλύψουν πως όσοι υπήρξαν στη ζωή τους δεν είναι πια παρά σκιές στον καθρέφτη της ψυχής τους. Μέσα από μια οδυνηρή διαδικασία, οι τρεις ηρωίδες φτάνουν στη λύτρωση. Είναι πια αρκετά δυνατές για να πετάξουν από πάνω τους όσα «παραμορφώνουν» το είδωλό τους. Παίζουν οι 'Αντα Τσεσμελή, Ηρώ Στοϊλα, Δέσποινα Γωνιάδου, Αντώνης Σιώπκας. Στο Faust (Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, Θησείο). Τηλ.: 210 3234095. Ώρα: 21:30. Εισιτ.: 10-12 ευρώ.

Voci Da Dentro (Έγκλειστες Φωνές) στο Ιταλικό Ινστιτούτο
Μέσα από τη φυλακή έντεκα γυναίκες διηγούνται τη ζωή τους. Ευφάνταστα κορίτσια, έφηβες γεμάτες ελπίδα, γυναίκες εύθραυστες, όμορφες, ερωτευμένες, θαρραλέες, ηττημένες, παθιασμένες, ανατρεπτικές, σαστισμένες. Κομμάτια, θραύσματα ζωής, κάποιες φορές ξεχασμένα στη βαλίτσα της ύπαρξής τους, μας έρχονται 'από μέσα' για να μας θυμίσουν ότι όσοι είναι 'κλεισμένοι μέσα' έχουν φωνή όπως εκείνοι που είναι 'κλεισμένοι έξω'. Από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα 'PAROLE DI DONNE'. Στο Ιταλικό Ινστιτούτο (Πατησίων 47, Πλ. Βικτωρίας). Τηλ.: 210 5242646, 210 5242674. Ώρα: 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Borderline Festival 2015 στη Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων

Το Bordeline Festival συνεχίζει, για πέμπτη χρονιά, την εξερευνητική του πορεία προς όλες τις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν παγκοσμίως στην πειραματική -ακουστική, αλλά κυρίως ηλεκτρονική- μουσική της σημερινής εποχής. Φέτος, εμφανίζεται ακόμη πιο δυναμικό, εμπλουτισμένο με περισσότερες μέρες αλλά και με κίνηση, ενώ υπόσχεται ευχάριστες εκπλήξεις με πολλαπλές παράλληλες δράσεις (διαλέξεις, listening sessions, εγκαταστάσεις, soundwalk).

Πληροφορίες για το πρόγραμμα στη διεύθυνση http://www.sgt.gr/gr/programme/event/1838 . Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος). Τηλ.: 213 0178000. Ώρα: από τις 20:00. Εισιτ.: 5-7 ευρώ ανά σετ, 12-15 ευρώ πακέτο ημέρας.

Ο Νίκος Πορτοκάλογου στον Σταυρό του Νότου
Από σήμερα και για τέσσερις Παρασκευές του Μάρτη, ο Νίκος Πορτοκάλογλου γίνεται οικοδεσπότης και υποδέχεται τους φίλους του στο πιο ζεστό και φιλόξενο live club. Θα είναι εκεί η αυθεντική live ατμόσφαιρα, το παρεΐστικο κλίμα, η επαφή με την σκηνή "εξ' επαφής" και οι χαμηλές τιμές. Θα είναι εκεί επίσης οι "Φτερωτές Κιθάρες", η νέα μπάντα που έχει δημιουργήσει ο Νίκος, με ηλεκτρισμένες προθέσεις για κιθαριστικές παρεκτροπές και ανεβασμένη διάθεση σε ένα πάρτυ για νέους όλων των ηλικιών. Στον Σταυρό του Νότου - Club (Φραντζή & Θαρύπου 35, Νέος Κόσμος). Τηλ.: 210 9226975. Ώρα: 22:30. Εισιτ.: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί.

«Γυναίκα Τριαντάφυλλο». Μουσικές Βραδιές με την Ηρώ Σαΐα στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Η Ηρώ Σαΐα παρουσιάζει το δικό της ρεσιτάλ με τον τίτλο «Γυναίκα Τριαντάφυλλο». Μαζί με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και ένα βιολοντσέλο, η Ηρώ Σαΐα, τέσσερα χρόνια μετά, ξεδιπλώνει το ταλέντο της και «μεταμορφώνεται» ξανά σε «Γυναίκα Τριαντάφυλλο» για να ερμηνεύσει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια αγάπης από την ελληνική και τη διεθνή δισκογραφία. Concept - Επιλογή τραγουδιών: Σταμάτης Κραουνάκης - Ηρώ Σαΐα. Ενορχήστρωση - Μουσική διεύθυνση - Πιάνο: Νεοκλής Νεοφυτίδης. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος). Τηλ.: 210 3463333, 210 3418550. Ώρα: 21:30. Εισιτ.: 15 ευρώ.

Ο Ψαραντώνης στο Half Note

Ο Ψαραντώνης, η θρυλική μορφή της κρητικής μουσικής, διακρίνεται για τη βαθιά γνώση και την ανησυχία του για την παράδοση, εξαιτίας της οποίας τον έχουν χαρακτηρίσει «πανάρχαιο και ταυτόχρονα νέο». Μαζί του η ερμηνεύτρια Νίκη Ξυλούρη και στο λαούτο ο Γιάννης Παξιμαδάκης. Στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς). Τηλ.: 210 9213360. Ώρα: 22:30. Εισιτ.: 20-30 ευρώ.

ΧΟΡΟΣ
Nederlands Dans Theater στο Μέγαρο Μουσικής

Το Nederlands Dans Theater έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο μιας τακτικής συνεργασίας με το Μέγαρο Μουσικής - που έχει ξεκινήσει ήδη από το 2008-, η κορυφαία ομάδα σύγχρονου χορού από την Ολλανδία έρχεται ξανά στην Αθήνα με τρεις χορογραφίες αυτή τη φορά. Ανάμεσα σ' αυτές, η νέα δημιουργία των Léon/Lightfoot Stop Motion, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ολλανδία στις 29 Ιανουαρίου 2014. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 20:00. Ειιστ.: 7,5 - 50 ευρώ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Κοινοί Tόποι: Ο Κοινός Τόπος του Αγώνα Δρόμου Μακρών Αποστάσεων και της Μετάφρασης

Η δουλειά του συγγραφέα μοιάζει σε πολλά με τον αγώνα του μαραθωνοδρόμου. Η τέχνη του αποτελεί, όπως και στην περίπτωση του δρομέα, μία άσκηση ρυθμού, άλλοτε επιζητώντας την ταχύτητα (στην ακαριαία μεταμόρφωση του βιώματος σε λέξεις) και άλλοτε το αντίθετό της (στη συγκράτηση της έκφρασης και στην κούραση της σκέψης πάνω σ' αυτό), ενώ συχνά αγώνας γίνεται χωρίς ελπίδα για νίκη. Κάπως έτσι η γραφή μοιάζει με μια σύντομη επιτάχυνση κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου. Συζήτηση: Χρήστος Χρυσόπουλος, συγγραφέας και μαραθωνοδρόμος - Βασίλης Κιμούλης, μεταφραστής. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Πεζογέφυρα Εσπλανάδας, Εργοτάξιο ΚΠΙΣΝ, Τζιτζιφιές). Τηλ.: 210 8778396/8. Ώρα:18:00. Είσοδος ελεύθερη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης