Ψαραντώνης: Aπό τ' Ανώγεια της Κρήτης στο κέντρο της Αθήνας

Ψαραντώνης: Aπό τ' Ανώγεια της Κρήτης στο κέντρο της Αθήνας

Ο θρυλικός λυράρης, ανεβαίνει στη σκηνή του Half Note Jazz Club, στο Μετς, για πέντε «συλλεκτικές» εμφανίσεις!

Ψαραντώνης: Aπό τ' Ανώγεια της Κρήτης στο κέντρο της Αθήνας

Στα 73 του χρόνια, ο θρυλικός λυράρης που κουβαλά μέσα του, τον τόπο του, τ'Ανώγεια της Κρήτης, ανεβαίνει στη σκηνή του Half Note Jazz Club, για πέντε «συλλεκτικές» μουσικές παραστάσεις.

Ο Ψαραντώνης, γεννήθηκε το 1942 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Κρήτης και είναι αδελφός του Νίκου Ξυλούρη και του Γιάννη Ξυλούρη.

Έμαθε μουσική δίπλα στο μεγαλύτερο αδελφό του τον Νίκο από πολύ μικρός. Για πρώτη φορά έπαιξε σε γάμο σε ηλικία 13 ετών και πολύ γρήγορα απέκτησε φήμη παίζοντας σε γιορτές και πανηγύρια σε διάφορα μέρη και χωριά της Κρήτης.
Κλείσιμο

Το 1964 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών. Μέχρι σήμερα έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Στην Ελλάδα, ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακάλυψαν είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος θεσπίζει ειδικό βραβείο για «μια ισχυρή και ιδιότυπη μουσική προσωπικότητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης» και τον βραβεύει ως τον «Πρώτο λυράρη της Ελλάδας» στον Μουσικό Αύγουστο το 1979, στα Ανώγεια. Ανάμεσα στους θαυμαστές του συγκαταλέγεται ο Nick Cave, ο οποίος τον κάλεσε στο διεθνές φεστιβάλ ροκ «All Tomorrow’s Parties» που οργάνωσε ο ίδιος στην Αγγλία.

Μια απο τις λύρες του Ψαραντώνη εκτίθεται σήμερα στο The World’s First Global Musical Instrument Museum στο Φοίνιξ της Αριζόνα των Η.Π.Α., όπου και προβάλλεται video με τον ίδιο τον καλλιτέχνη να παίζει.

Μαζί του στο Half Note η αισθαντική ερμηνεύτρια Νίκη Ξυλούρη . και στο λαούτο ο δεξιοτέχνης Γιάννης Παξιμαδάκης

Ο Ψαραντώνης στο ντοκιμαντέρ «Οικογενειακή υπόθεση»
Η σκηνοθέτις Αγγελική Αριστομενοπούλου ακολούθησε με τον κινηματογραφικό της φακό τον Ψαραντώνη, τον Ψαρογιώργη και τα εγγόνια του αξέχαστου Νίκου Ξυλούρη, Νίκο και Αντώνη Ξυλούρη, για ένα διάστημα δύο ετών. Όσα κατέγραψε αποτέλεσαν το υλικό του ντοκιμαντέρ που υπογράφει με τίτλο «Μία οικογενειακή υπόθεση», το οποίο απέσπασε το Χρυσό Bραβείο στην κατηγορία Μουσική και Θέαμα στην 28η διοργάνωση του διεθνούς φεστιβάλ οπτικοακουστικών προγραμμάτων Fipa που ολοκληρώθηκε  στις 25 Ιανουαρίου στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας.

Η κάμερα της Αριστομενοπούλου κατέγραψε και μία από τις πλέον μοναδικές στιγμές της οικογένειας, όταν και οι τρεις γενιές των Ξυλούρηδων ανέβηκαν επί σκηνής για μία σειρά παραστάσεων στο πλαίσιο των Φεστιβάλ Golden Plains, Womadelaide, Sydney και Castlemaine.

Ώρα έναρξης: Παρ. & Σαβ.: 22.30, Κυρ., Δευτ. & Τρ.: 21.30
Είσοδος: 20 ευρώ (μπαρ) 25 ευρώ (Β’ Ζώνη) 30 ευρώ (Α’ Ζώνη)

Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς).
Από Παρασκευή 6 ως και Τρίτη 10 Μαρτίου.
Ωρα έναρξης: Παρ. & Σάββ. 22.30, Κυρ., Δευτ. & Τρ. 21.30.
Είσοδος: 20 ευρώ (μπαρ), 25 ευρώ (Β' ζώνη), 30 ευρώ (Α' ζώνη).
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 9213.310.
www.halfnote.gr









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης