Nέα γκράφιτι τoυ Banksy στη Λωρίδα της Γάζας, με έμπνευση από... Ελλάδα

Nέα γκράφιτι τoυ Banksy στη Λωρίδα της Γάζας, με έμπνευση από... Ελλάδα

Ο ανατρεπτικός graffiti artist δημιουργεί ένα ανατρεπτικό πρότζεκτ στην επικίνδυνη περιοχή της Παλαιστίνης

Nέα γκράφιτι τoυ Banksy στη Λωρίδα της Γάζας, με έμπνευση από... Ελλάδα
L
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σημαντικός καλλιτέχνης ασχολείται με τον αγώνα των Παλαιστινίων. Το 2005, έβαλε ένα έργο στην περιοχή του Ισραήλ που συνορεύει με την Γάζα, που οι Άραβες αποκαλούν τοίχος του Απαρντχάιντ και οι εικόνες «έσπασαν» το ίντερνετ.

Οι τωρινές του εικόνες, εμπνέονται από την αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα τον μύθο της Νιόβης, όπως δημοσιεύτηκαν και στον λογαριασμό του καλλιτέχνη στο Instagram, μαζί με ένα βίντεο που έφτιαξε ο καλλιτέχνης. 

Στην ελληνική μυθολογία, η Νιόβη, βασίλισσα της Θήβας, είχε 14 παιδιά και τυραννούσε την Λητώ που είχε μόνο δύο τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Και έτσι η Λητώ έστειλε τα παιδιά της να σκοτώσουν τα παιδιά της Νιόβης. Ένα άλλο γκράφιτι απεικονίζει ένα γατάκι, γιατί όπως εξηγεί ο καλλιτέχνης, κανείς δεν ασχολείται πια με την πολιτική, όλοι κάνουμε like σε φωτογραφίες με γατάκια. Σε άλλο έργο του, που είναι μόνο κείμενο γράφει σε τοίχο της Γάζας:
Κλείσιμο
 
«Αν νίψουμε τας χείρας μας σε μια διαμάχη μεταξύ ισχυρού και αδύναμου, παίρνουμε το μέρος του δυνατού-δεν παραμένουμε ουδέτεροι».

Η ιστοσελίδα του καλλιτέχνη εξηγεί πως τα νέα του έργα για την Γάζα έγιναν γιατί «Η Γάζα είναι η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή στον κόσμο. Δεν μπορείς να μπεις δεν μπορείς να βγεις. Αλλά αυτό που λέω είναι άδικο και για τις φυλακές. Στις φυλακές δεν σου κόβουν το ρεύμα και το ηλεκτρικό καθημερινά». 

Δείτε τις εικόνες και το βίντεο παρακάτω










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης