Μια «Λοξή Τάξη» γέρνει στο Μουσείο Μπενάκη

Μια «Λοξή Τάξη» γέρνει στο Μουσείο Μπενάκη

Ο διεθνούς φήμης εικαστικός Ζάφος Ξαγοράρης, έστησε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, μία τάξη- με θρανία, έδρα και καρέκλες- που γέρνει ομοιόμορφα με κλίση 17 μοιρών - Με την δημιουργία του, ο εικαστικός σχολιάζει τη διδασκαλία σε έκτακτες συνθήκες

Μια «Λοξή Τάξη» γέρνει στο Μουσείο Μπενάκη
Δεκαοκτώ θρανία, τριανταέξι καρέκλες, μια καθηγητική έδρα και η αντίστοιχη θέση της, όλα δηλαδή όσα απαρτίζουν μια τάξη, είναι η εγκατάσταση του Ζάφου Ξαγοράρη που εκτίθεται, από σήμερα, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς. Με μία διαφορά από τις υπολοίπες κανονικές τάξεις, η τάξη του καταξιωμένου εικαστικού είναι λοξή, γέρνει ομοιόμορφα με κλίση 17 μοιρών. Με το έργο του, ο Ζάφος Ξαγοράρης θέλει να τονίσει τη διδασκαλία σε μη κανονικές συνθήκες. Όταν για παράδειγμα η διδασκαλία γίνεται στο ύπαιθρο αντί σε κλειστή αίθουσα, σε περιπτώσεις σεισμού, εξορίας ή στρατοπέδου συγκέντρωσης...


Η παράδοξη αρχική εικόνα διδασκαλίας στο ύπαιθρο με τα θρανία και την έδρα να κατηφορίζουν, εμπλουτίστηκε με τεκμήρια που επέλεξε ο καλλιτέχνης από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και θα εκτίθενται στη ράμπα του Μπενάκη της Πειραιώς.
Κλείσιμο

Η εικαστική πρόταση του Ξαγοράρη αξιοποιεί την ιστορική μνήμη που συγκροτούν οι συλλογές του Μουσείου και το αποτέλεσμα εντάσσει τη «Λοξή Τάξη» στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη».

Χρησιμοποιεί υλικό τεκμηρίωσης, ώστε να δώσει, όπως δηλώνει ο ίδιος «κάποια νήματα συμπληρωματικής ανάγνωσης του έργου- όχι απαραίτητα μια κριτική των εκπαιδευτικών σχημάτων».

Άλλωστε, ο εικαστικός Ζάφος Ξαγοράρης συνηθίζει στο έργο του, να κάνει χρήση της τεχνολογίας. Κατά κανόνα χρησιμοποιεί την πιο απλή τεχνολογία, όπως μπαταρίες αυτοκινήτου, μικρόφωνα, ηχεία, καμπάνες, ενισχυτές και εξαρτήματα που δεν είναι δυσεύρετα.

Κι αυτό επειδή «δεν τον ενδιαφέρει η εξελιγμένη τεχνολογία αλλά να δώσει στον θεατή την εικόνα ότι η άμεση τεχνολογία υπάρχει στην καθημερινότητά του κι ότι το ίδιο το έργο μπορεί να καμουφλαριστεί μέσα σε μια πραγματικότητα» εξηγεί ο καλλιτέχνης.

Η εγκατάστασή του θα παραμείνει στο Μπενάκη της Πειραιώς έως τις 17 Μαΐου.

Ο Ζάφος Ξαγοράρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε ξένα πανεπιστήμια (Βενετία, Νέα Υόρκη, Μόναχο, Σικάγο και αλλού). Εκτός από ατομικές εκθέσεις έχει συμμετάσχει σε ομαδικές, με πιο πρόσφατη τη «No Country for Young Men: Contemporary Greek Art in Times of Crisis» στην BOZAR του Βελγίου το 2014, όπως επίσης και στην 4η Μπιενάλε της Αθήνας Agora, το 2013 και πιο πριν, το 2011 στο Παλέρμο, στην έκθεση «Sotto Quale Cielo, Μουσείο Riso».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης