Νταλάρας, Αλεξίου και Βιτάλη τραγουδούν Χρήστο Νικολόπουλο

Νταλάρας, Αλεξίου και Βιτάλη τραγουδούν Χρήστο Νικολόπουλο

Για δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Νταλάρας, Αλεξίου και Βιτάλη τραγουδούν Χρήστο Νικολόπουλο
Τ'όνομα και η καριέρα του Χρήστου Νικολόπουλου ένωσε τους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές, τον Γιώργο Νταλάρα, την Χάρις Αλεξίου, την Ελένη Βιτάλη, τον Γιάννη Κότσιρα και Γιώτα Νέγκα που δέχτηκαν με χαρά να συμμετέχουν, στο αφιέρωμα για τα 50 χρόνια του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη. Τη σκηνοθεσία της μουσικής παράστασης που θα παρουσιαστεί σήμερα -9 Φεβρουαρίου και αύριο (10/2) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει ο ίδιος ο Χρήστος Νικολόπουλος ο οποίος θα ανέβει στη σκηνή για να παίξει μπουζούκι.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1947 στο Καψοχώρι της Αλεξάνδρειας του Νομού Ημαθίας. Η οικογένειά του δεν είχε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για τις σπουδές του. Η ενασχόληση με κάτι επαγγελματικό γύρω από τη μουσική, καθώς ήδη η οικογένειά του ασχολείταν γύρω από αυτή, φάνταζε ως μονόδρομος για τον Χρήστο Νικολόπουλο από τη νεαρή του ηλικία.
Κλείσιμο

Για λόγους βιοποριστικούς και με σκοπό να βοηθήσει την φτωχή οικογένειά του ασχολήθηκε επαγγελματικά παίζοντας σε όλη την περιφέρεια της ιδιαίτερης πατρίδας του, σε κέντρα, γιορτές, γάμους, πανηγύρια κλπ. Το 1963, σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών, έφτασε στην Αθήνα. Στην οδό Βερανζέρου με Σατωβριάδου στην Ομόνοια υπήρχε το «Καφενείο των Μουσικών». Εκεί γνώρισε μουσικούς που τον βοήθησαν να παίζει σε δίσκους μικρών εταιρειών. Σύντομα ο Χρήστος Νικολόπουλος άρχισε να γίνεται πιο γνωστός και πολλοί μιλούσαν για "μεγάλο μουσικό ταλέντο". Το 1964 δούλεψε για μία σεζόν εκεί που τραγουδούσε ο Μανώλης Αγγελόπουλος. Το 1965 ο μουσικός Πέτρος Ιατρού τον σύστησε στον Στέλιο Καζαντζίδη, όπου και δούλεψε μαζί του τα τελευταία χρόνια των τότε εμφανίσεών του Καζανζίδη (1965-1966). Πήγαν σε περιοδείες στην Αμερική, Γερμανία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.


Ο Στέλιος Καζαντζίδης την άνοιξη του 1966 αποχώρισε από τα νυχτερινά κέντρα. Ο Χρήστος Νικολόπουλος συνέχισε την πορεία του αυτόνομα και είχε την τύχη να γνωρίσει και να δουλέψει σχεδόν με όλους τους ρεμπέτες της εποχής όπως είναι ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Κυριαζής και ο Μάρκος Βαμβακάρης. Από το 1968 άρχισε να γράφει τα πρώτα δικά του πλέον τραγούδια. Την περίοδο 1969-70 συνεργάστηκε και τον βοήθησε πολύ στις μουσικές σπουδές του ο Μανώλης Χιώτης.


Όπως αναφέρει τακτικά ο Χρήστος Νικολόπουλος «Με τον Μανώλη Χιώτη ήταν σαν να απέκτησα μεταπτυχιακό δίπλωμα μαζί του». Είναι ευρέως γνωστό ότι, τουλάχιστον οι παλαιότεροι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού είχαν σαν ίνδαλμα τον Μανώλη Χιώτη. Και ο Μανώλης Χιώτης εκφραζόταν με τα καλύτερα λόγια για το Χρήστο Νικολόπουλο. Ο Χρήστος Νικολόπουλος υπήρξε επίσης στενός συνεργάτης με τον Γιώργο Ζαμπέτα και μάλιστα σε μία αφιέρωση του ο Γιώργος Ζαμπέτας αποκάλεσε το Χρήστο "γιο" του.

Τα τραγούδια που έχει γράψει ο ίδιος υπερβαίνουν επίσης τα 1800. Από το 1968 που άρχισε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια υπάρχουν πολλές μουσικές επιτυχίες όπως οι «Νυχτερίδες και αράχνες»(1968) , «Απόψε σ' έχω στην αγκαλιά μου» (1968) που ερμηνεύει ο Στέλιος Καζαντζίδης, σε στίχους Κ. Βίρβου, «Αγριολούλουδο» (1972), «Την Παρασκευή το Βράδυ» (1972) σε στίχους Πυθαγόρα με τον Στέλιο Καζαντζίδη, «Νύχτα στάσου» (1975), με την Λίτσα Διαμάντη, και επίσης το «Υπάρχω» (1975), με τον Στέλιο Καζαντζίδη (ρεκόρ πωλήσεων).


Στη μουσική παράσταση «50 χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος» συμμετέχει η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού,την οποία διευθύνει ο αρχιμουσικός Γιώργος Τσιλιμπάρης. Επίσης, συμμετέχουν δεκαπέντε νέοι μαθητές του μπουζουκιού του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου του Ίλιον, με επικεφαλής τους καθηγητές τους Γιώργο Καραγιάννη και Χρήστο Σιανά.

Συμμετέχουν οι μουσικοί :
Γιώργος Παπαχριστούδης, Κώστας Συντρίδης, Κώστας Φωτιάδης, Κυριάκος Κολοκοντές, Βασίλειος Χατζηδημητρίου, Γιάννης Χατζής, Νίκος Ρούλος, Τάσος Καντάς και Άρης Ζέρβας.

Παραστάσεις: 9 & 10 Φεβρουαρίου 2015


 Ώρες έναρξης: 20:30

 Τιμές εισιτηρίων: Φοιτητικά, ΑΜΕΑ: € 15
 Ζώνη Γ: € 25
 Ζώνη Β: € 35
 Ζώνη Α: € 55
 Διακεκριμένη Ζώνη: € 75

 Προπώληση από: 29 Δεκεμβρίου 2014

 Σημεία Προπώλησης: Στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

 Και στα εκδοτήρια / Ομήρου 8

 Πληροφορίες - Κρατήσεις : 210 7282333 & : www.megaron.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης