H Φιλαρμονική της Βιέννης ερμηνεύει όλες τις συμφωνίες του Μπραμς

H Φιλαρμονική της Βιέννης ερμηνεύει όλες τις συμφωνίες του Μπραμς

Η ορχήστρα- σύμβολο ανεβαίνει τον Φεβρουάριο στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών- Στο πόντιουμ ο Ντανιέλε Γκάττι

H Φιλαρμονική της Βιέννης ερμηνεύει όλες τις συμφωνίες του Μπραμς
Η Φιλαρμονική της Βιέννης –μια ορχήστρα σύμβολο– επιστρέφει στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ερμηνεύει όλες τις  συμφωνίες του Μπραμς σε δύο συναυλίες, την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.) υπό τη διεύθυνση του διάσημου ιταλού αρχιμουσικού Ντανιέλε Γκάττι. Οι δύο εμφανίσεις του φημισμένου συνόλου στην Αθήνα εντάσσονται στον δημοφιλή Κύκλο εκδηλώσεων Διεθνείς Ορχήστρες.

Οι συμφωνίες του Μπραμς
Η Φιλαρμονική της Βιέννης, στην πρώτη της συναυλία (15/2), θα ερμηνεύσει τις Συμφωνίες αρ. 3, έργο 90 και αρ. 1, έργο 68. Στη δεύτερη συναυλία (16/2), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις Συμφωνίες αρ. 2, έργο 73 και αρ. 4, έργο 98.

Κλείσιμο
Ο Ντανιέλε Γκάττι που θα διευθύνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης στις δύο εμφανίσεις της στην Αθήνα, γεννήθηκε στο Μιλάνο. Μελέτησε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στη γενέτειρά του, στο Ωδείο Βέρντι. Έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με τη Φιλαρμονική της Βιέννης, πρόσφατα στην όπερα «Μποέμ» του Πουτσίνι και σε δύο συμφωνικά κοντσέρτα. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει συνεργασίες με τη Βασιλική Φιλαρμονική, την Ορχήστρα της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας, το Κόβεντ Γκάρντεν, το Τεάτρο Κομουνάλε της Μπολόνιας, την Όπερα της Ζυρίχης και το Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ.

Το όνομά του έχει συνδεθεί επίσης με την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας. Είναι μουσικός της διευθυντής από τον Σεπτέμβριο του 2008. Με το φημισμένο γαλλικό σύνολο έχει πραγματοποιήσει περιοδείες στη Βόρειο Αμερική, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Αγγλία και τη Γερμανία, με το οποίο έχει παρουσιάσει Κύκλους Μάλερ, Μπετόβεν και Τσαϊκόφσκι, την όπερα Πάρσιφαλ του Βάγκνερ σε συναυλιακή μορφή, καθώς και έργα-παραγγελίες της ορχήστρας σε σύγχρονους γάλλους συνθέτες.

Λίγα λόγια για τον Γιοχάννες Μπραμς

Ο Γιοχάννες Μπραμς (1833-1897), μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της μουσικής του 19ου αιώνα, άσκησε αποφασιστικής σημασίας επιρροή στους σύγχρονους και μεταγενέστερους ομότεχνούς του. Καταπιάστηκε με τη σύνθεση συμφωνιών σε ώριμη ηλικία και ασχολήθηκε με τη συγκεκριμένη φόρμα μια περίπου δεκαετία (έως το 1885).

Τα τέσσερα συμφωνικά του έργα είναι γραμμένα σε κλασικά ρομαντικό ύφος. Ο Μπραμς ολοκλήρωσε την Πρώτη του συμφωνία, ύστερα από εικοσαετή προετοιμασία το 1876, καθώς ήθελε να ξεπεράσει τα συνθετικά πρότυπα της συμφωνικής γραφής του Μπετόβεν, αν και ο διάσημος μαέστρος Χανς φον Μπύλοφ που τη διηύθυνε στην πρώτη της εκτέλεση, αναφέρθηκε σε αυτήν αποκαλώντας την «Η δεκάτη συμφωνία του Μπετόβεν». Η Συμφωνία αρ. 2, έργο 73, που γράφτηκε μέσα σε μόλις λίγους μήνες στα 1877 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την ίδια χρονιά στη Βιέννη, είναι πλημμυρισμένη από φως και μελωδικότητα. Γι’ αυτό και κάποιοι της έδωσαν το προσωνύμιο «Ποιμενική», αν και δεν έχει κοινά σημεία με την ομώνυμη συμφωνία του Μπετόβεν.

Τρία χρόνια μετά τη Δεύτερη συμφωνία του, ο γερμανός μουσουργός άρχισε να επεξεργάζεται τη Συμφωνία αρ. 3, έργο 90, που ολοκληρώθηκε το 1883 και σημείωσε τεράστια επιτυχία, με αποτέλεσμα, πολύ γρήγορα, το έργο να γίνει γνωστό και στην Αμερική. Ένας από τους πρώτους που την άκουσαν ερμηνευμένη στο πιάνο από τον ίδιο τον Μπραμς ήταν ο Ντβόρζακ, ο οποίος τη θεωρούσε ως ένα έργο «απίστευτης ομορφιάς». Η Τέταρτη και τελευταία συμφωνία του Γιοχάννες Μπραμς, η οποία είναι μία από τις σπουδαιότερες του 19ου αιώνα, πρωτοπαρουσιάστηκε στις 25 Οκτωβρίου 1885 υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη, ο οποίος είχε αρχίσει να τη γράφει ένα χρόνο νωρίτερα. Ως συμφωνικό έργο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ευαίσθητης ισορροπίας του ανάμεσα στον Κλασικισμό και τον Ρομαντισμό.

Κυριακή 15 και Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης