Με έργα του Ελ Γκρέκο «ντύθηκε» η Εθνική Πινακοθήκη

Με έργα του Ελ Γκρέκο «ντύθηκε» η Εθνική Πινακοθήκη

Γιγαντοαφίσες με έργα του διάσημου ζωγράφου καλύπτουν τον περιβάλλοντα χώρα της πρόσοψης της Εθνικής Πινακοθήκης

Με έργα του Ελ Γκρέκο «ντύθηκε» η Εθνική Πινακοθήκη
Γιγαντοαφίσες με έργα του Ελ Γκρέκου καλύπτουν τον περιβάλλοντα χώρα της πρόσοψης της Εθνικής Πινακοθήκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τα 400 χρονια από τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου.

Παράλληλα, η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου αποχαιρετά το «έτος Γκρέκο» με ένα ημερολόγιο του 2015 αφιερωμένο στον μεγάλο ζωγράφο.

Το ημερολόγιο έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο « Του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, τιμής και μνήμης χάριν, για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του».
 
To εισαγωγικό κείμενο του συλλεκτικού ημερολογίου 20 σελίδων, έγραψε η διευθύντρια Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα και αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Γκρέκο. Κάθε μήνας παρουσιάζει έναν πίνακα του ζωγράφου, ενώ οι εβδομάδες που ακολουθούν συνοδεύονται από λεπτομέρειες των έργων.

Κλείσιμο

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε πιθανότατα το 1541 στον Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο της Κρήτης, την εποχή της Βενετοκρατίας. Η ημερομηνία γέννησης του προκύπτει όχι από κάποιο επίσημο έγγραφο της εποχής αλλά με βάση μία ιδιόχειρη σημείωση του, σύμφωνα με την οποία το 1606 ήταν 65 ετών. Ο πατέρας του, Γεώργιος Θεοτοκόπουλος, ήταν φοροσυλλέκτης και έμπορος. Για τη μητέρα του δεν διαθέτουμε πληροφορίες, ενώ άγνωστη παραμένει και η ταυτότητα μίας ενδεχόμενης πρώτης, Ελληνίδας συζύγου του. Είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Μανούσο Θεοτοκόπουλο (1531-1604), ο οποίος ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα τους.

Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, δημιουργώντας το κύριο σώμα του έργου του στην Ιταλία και στην Ισπανία. Εκπαιδεύτηκε αρχικά ως αγιογράφος στην Κρήτη, που αποτελούσε τότε τμήμα της ενετικής επικράτειας, και αργότερα ταξίδεψε στη Βενετία. Στην Ιταλία επηρεάστηκε από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ιταλικής τέχνης, όπως τον Τιντορέττο και τον Τιτσιάνο, του οποίου υπήρξε μαθητής, υιοθετώντας στοιχεία από τον μανιερισμό. Το 1577 εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του και ολοκλήρωσε ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης