Άγνωστος από τη Μέση Ανατολή πλήρωσε 130.000 ευρώ για μια ζωγραφιά του Χίτλερ

Άγνωστος από τη Μέση Ανατολή πλήρωσε 130.000 ευρώ για μια ζωγραφιά του Χίτλερ

Μια ακουαρέλα φτιαγμένη από το Ναζί δικτάτορα Αδόλφο Χίτλερ, πουλήθηκε σε δημοπρασία στην Γερμανία για 130.000 ευρώ

Άγνωστος από τη Μέση Ανατολή πλήρωσε 130.000 ευρώ για μια ζωγραφιά του Χίτλερ
Είναι γνωστό πως ο Αδόλφος Χιτλερ όταν ήταν νέος ήθελε να γίνει ζωγράφος. το αποκαλύπτει και ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του "Ο Αγών μου". Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες του να μπει στην Ακαδημία των Τεχνών της Βιέννης, ο «καλλιτέχνης» Αδόλφος απογοητεύτηκε και αυτός ήταν και ο λόγος που στράφηκε στην πολιτική. Σύμφωνα με κριτικούς τέχνης, η ζωγραφική του ήταν χαμηλής αισθητικής και αδιάφορης καλλιτεχνικής αξίας.

Μέχρι τότε όμως κατάφερε να φιλοτεχνήσει εκατοντάδες πίνακες. Ένα μεγάλος αριθμός από αυτούς κατασχέθηκε από τον Αμερικανικό Στράτο μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου αλλά όσοι διασώθηκαν, έχουν πουληθεί ως αναμνηστικά σε δημοπρασίες, και μάλιστα για μεγάλα ποσά.

Πριν λίγες ημέρες όμως στο Μόναχο, ένα φιλοτέχνημα του Χίτλερ που είχε φτιαχτεί το 1914 όταν βρισκόταν στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα, πουλήθηκε για πολύ περισσότερο από ότι είχε εκτιμηθεί. Ο αγοραστής μάλιστα ήταν από την Μέση Ανατολή. Το έργο αντικατοπτρίζει ένα καθ' όλα βαρετό θέαμα: το παλιό δημαρχείο του Μονάχου.
Το ζωγραφικό έργο είχε εκτιμηθεί στις 48.000 ευρώ αλλά ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες των εκτιμητών καθώς η τιμή του έφτασε στα 130.000 ευρώ.
Κλείσιμο
Το έργο είχαν στην κατοχή τους δύο ηλικιωμένες Γερμανίδες, είχαν κληρονομήσει το έργο από τον παππού τους που το είχε αγοράσει από τον ίδιο τον Χιτλερ το 1916. το δέκα τις εκατό των χρημάτων από την πώληση θα το δώσουν σε μια φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Το έργο συνοδεύεται από γράμμα από τον Albert Bormann, γραμματέα του Χίτλερ.

Η πώληση του έργου έχει προκαλέσει μεγάλο debate, καθώς πολλοί συγγενείς θυμάτων του Ολοκαυτώματος είναι πολύ θιγμένοι με αυτές τις πωλήσεις. Ο συγκεκριμένος οίκος παρέπεμψε τα παράπονα στο δημαρχείο της Νυρεμβέργης ή τις δύο αδελφές δηλώνοντας ότι «έχουμε ήδη πουλήσει 5 έργα του Χίτλερ καθώς είναι ιστορικά αντικείμενα. Όσοι θέλουν να έχουν αντιρρήσεις θα έχουν ότι κι αν κάνουμε».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης