Ντόροθι Κινγκ: Το λέιζερ θα λύσει το μυστήριο στην Αμφίπολη

Ντόροθι Κινγκ: Το λέιζερ θα λύσει το μυστήριο στην Αμφίπολη

Δηλώνει ότι περιμένει από την Κατερίνα Περιστέρη να παρουσιάσει τα εκπληκτικά ευρήματα στις 29 του μηνός και «να αποκαλύψει την Πρώτη Πράξη του έπους της Αμφίπολης»!

Ντόροθι Κινγκ: Το λέιζερ θα λύσει το μυστήριο στην Αμφίπολη
Στην Αμφίπολη και στα ευρήματα στον Τύμβο Καστά αναφέρεται εκ νέου μέσα από τον ιστότοπό της η Αμερικανίδα αρχαιολόγος, Ντόροθι Κινγκ.

Στη νέα ανάρτησή της, η Κινγκ γράφει για τις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού από την Αμφίπολη, ενώ παραθέτει και αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Τασούλα.

Ωστόσο, αρχικά η αρχαιολόγος επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τη θέση της, όσον αφορά στον Τύμβο καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, την ανησυχεί λίγο το γεγονός οι Έλληνες την συνδέουν υπερβολικά με την Αμφίπολη.

Κλείσιμο
Η ίδια δηλώνει χαρούμενη που μπορεί και έχει τη δυνατότητα να εξηγεί και να γράφει για τις ανασκαφές, ωστόσο, τονίζει ότι θα περιμένει την Κατερίνα Περιστέρη να παρουσιάσει τα εκπληκτικά ευρήματα στις 29 και «να αποκαλύψει την Πρώτη Πράξη του έπους της Αμφίπολης»!

Η αρχαιολόγος, η οποία ήταν από τους πρώτους που εξέφρασε άποψη για το ποιος μπορεί να είναι ο νεκρός στον τάφο της Αμφίπολης λίγο μετά την ανακοίνωση πως βρέθηκε σχεδόν ακέραιος ο σκελετός, αναφέρει μέσα από το μπλογκ της ότι η περιγραφή των πρώτων ανθρώπινων παραστάσεων σε ζωφόρους στην τρίτη αίθουσα και το γεγονός ότι εξετάζονται με λέιζερ, «δείχνει» ότι ήταν ζωγραφισμένες. 

Σύμφωνα με την  Ντόροθι Κινγκ, παρόμοιες ζωγραφισμένες φιγούρες βρέθηκαν και στο εσωτερικό του τάφου του Εκατόμνου, στην περιοχή Μύλασσα της Καρίας στην Τουρκία, ενώ όπως τονίζει, σε αντίθεση με τα γλυπτά, «αυτού του είδους τα έργα ζωγραφικής μπορεί να εξασθενίσουν και να εξαφανιστούν γρήγορα», εάν δεν τα προσέξει και δεν τα χειριστεί κανείς σωστά.

Στη συνέχεια, η Κινγκ παραθέτει ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του κ. Τασούλα, σημειώνοντας ότι η ίδια είχε δίκιο όταν ισχυρίστηκε ότι το γέμισμα των δωματίων με χώμα έγινε για να σταματήσει η κατάρρευση του Τύμβου.

«Ο κύριος Τασούλας, θέλοντας να δείξει τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα σε σχέση με τις στερεωτικές διαδικασίες, είπε: "Το χώμα μέσα στον τάφο, κατά τη διάρκεια των χρόνων, έπαιξε ρόλο στερεωτικό για το μνημείο. Η αφαίρεση του χώματος ανέτρεπε τη στήριξη, και οι υποστυλώσεις έπρεπε να γίνονται με τρόπο τέτοιο ώστε να παρέχουν ακριβώς την ίδια στήριξη στα τοιχώματα κάθε φορά, ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη», αναφέρει.

Και για άλλη μια φορά, η αρχαιολόγος τάσσεται στο πλευρό της επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνας Περιστέρη, λέγοντας ότι η ομάδα της «είναι μια από τις καλύτερες στον κόσμο».

«Στην εποχή αυτή της κρίσης και ενώ η Ελλάδα περνά μια από τις χειρότερες περιόδους της, είναι λογικό ότι όλοι αμφισβητούν τις επίσημες αρχές, αλλά σας παρακαλώ, μην αμφισβητείτε την Κατερίνα Περιστέρη και τον Μιχάλη Λεφαντζή, οι οποίοι κάνουν μια εξαιρετική δουλειά στην Αμφίπολη», τονίζει.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης