Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα εγκαινιάζει το Θέατρο Πόρτα

Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα εγκαινιάζει το Θέατρο Πόρτα

Ένα πολύ δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά που δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουν ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι και θα τους μάθει πολλά εκτός από το να τους διασκεδάσει

Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα εγκαινιάζει το Θέατρο Πόρτα

Μια μικρή σκηνή ή μια παγωμένη εικόνα θα κληθούν να προετοιμάσουν οι μικροί θεατές του θεάτρου Πόρτα με την ενθάρρυνση εκπαιδευτικών, καθώς και να δημιουργήσουν πρωτοσέλιδα εφημερίδων, να δώσουν «σκέψεις» στους ήρωες ή φωνή σε κάποια αντικείμενα του έργου, να αυτοσχεδιάσουν την αντίδραση του πρωταγωνιστή λίγο πριν ή λίγο μετά από μια καθοριστική στιγμή της ιστορίας, να σκεφτούν σε μικρές ομάδες και να μοιραστούν τον συλλογισμό τους.
 
Όλα αυτά θα συμβούν στη σειρά από δραστηριότητες με εκπαιδευτικό-διαδραστικό χαρακτήρα που εγκαινιάζει το Θέατρο Πόρτα απαντώντας στις ανάγκες ενός σύγχρονου κοινού που αναζητά κάτι παραπάνω από προσεγμένες παιδικές- νεανικές παραστάσεις. Στόχος του προγράμματος είναι -υπερβαίνοντας την απλή ψυχαγωγία- η διαμόρφωση των αισθητικών και όχι μόνο κριτηρίων των νέων θεατών, καθώς και η άμεση εμπλοκή τους σε όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν τον κόσμο των παραστατικών τεχνών.
 
Από τις 31 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή στις 18:00 το απόγευμα, λοιπόν, οι νεαροί θεατές του θεάτρου της Μεσογείων θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε παραστάσεις, μαθήματα και δραστηριότητες («Παραμύθια με την Ξένια», «Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα», «O Μπαλ στον αέρα», «Τι ακριβώς θα κάνετε με τη μπανιέρα;»), ανατρέποντας παιχνιδιάρικα τον παραδοσιακά αμέτοχο ρόλο του θεατή και ανεβαίνοντας πλέον επάνω στη σκηνή του θεάτρου για να γνωρίσουν από κοντά καινούριους κόσμους.
Κλείσιμο
 
Ειδικότερα, η Ξένια Καλογεροπούλου θα αφηγείται μια φορά το μήνα ένα ασυνήθιστο παραμύθι -διαφορετικό κάθε φορά- επιλεγμένο από την παγκόσμια προφορική παράδοση. Στο τέλος της αφήγησης και καθώς οι μικροί ακροατές θα απασχολούνται με μια δραστηριότητα εμπνευσμένη από αυτό που μόλις άκουσαν, οι γονείς τους θα μπορούν να συζητήσουν με την ηθοποιό για τεχνικές αφήγησης και τη σημασία της προφορικής αφήγησης παραμυθιών στα παιδιά (Για παιδιά 4-8 χρόνων και τους γονείς τους. Ημερομηνίες: 31/10, 28/11, 26/12, 30/1, 27/2, 27/3).
 
Στις 7 Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα η παράσταση «Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα», σε κείμενο και σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της βρετανικής ομάδας «Θεάτρου στην Εκπαίδευση» (Big Brum), Κρις Κούπερ. Ένα διαδραστικό πρόγραμμα βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Χ.Κ. 'Αντερσεν κατά τη διάρκεια του οποίου τρεις ηθοποιοί-εκπαιδευτικοί θεάτρου εναλλάσσουν τα καθαρά αφηγηματικά μέρη της γνωστής ιστορίας με δομημένες δραστηριότητες που εσκεμμένα διακόπτουν τη συμβατική ροή της.
 
Στόχος της παράστασης είναι τα παιδιά να εξελίσσουν μέσα από βιωματική διαδικασία τη δημιουργική τους φαντασία και την κριτική ικανότητα ώστε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να διερευνήσουν και να προσδιορίσουν την προσωπική τους στάση αλλά και την συλλογική αντίδραση απέναντι σε αυτό που συμβαίνει στην ιστορία. (Για παιδιά 10-12 ετών, Ημερομηνίες: 7/11,5/12,9/1,6/2,6/3).
 
Ακόμη, μια Παρασκευή κάθε μήνα επάνω στη σκηνή του Θεάτρου Πόρτα οι Patari Project («10 cm up», «Οδύσσεια») θα ζωντανέψουν την ιστορία του Μπαλ, ενός μπαλονιού που του αρέσει να ταξιδεύει. Χρησιμοποιώντας την ιδιαίτερη θεατρική τεχνική της «πλατφόρμας», σε μία εξέδρα εμβαδού 1μ επί 1,60μ, τέσσερις ηθοποιοί χωρίς σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς, μόνο με τα σώματα, τις φωνές τους και ίσως λίγα αντικείμενα δημιουργούν εικόνες, τοπία, καθώς και μια σειρά ολοζώντανους χαρακτήρες. Στο τέλος της κάθε παράστασης μικροί αλλά και μεγαλύτεροι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν κι εκείνοι με τον Μπαλ και να ξαναζωντανέψουν τους κόσμους της ιστορίας ή άλλους, δικούς τους. (Για παιδιά 5-10 ετών. Ημερομηνίες: 14/11, 12/12, 16/1, 13/2, 13/3).
 
Από τις 21 Νοεμβρίου ξεκινά και η μουσική παράσταση «Τι ακριβώς θα κάνετε με τη μπανιέρα; » σε επιμέλεια Κορνήλιου Σελαμσή. Πόσες φορές μπορείς να ακούσεις το ίδιο πράγμα μέσα σε 10 λεπτά; Ο Μπετόβεν ήταν κουφός; Πώς ακριβώς τραγουδάει μια τσαγέρα; Τι άποψη έχει ο καναπές για αυτό; Μου αρέσει ή όχι το φαγκόττο; Η σονάτα είναι κάτι κολλητικό; Υπάρχει γρήγορη μουσική; Γιατί ο Γιόχαν Σεμπάστιαν φοράει περούκα; Εγώ μπορώ να φτιάξω τη δική μου μουσική; Τι ακριβώς μπορώ να κάνω με τρία ραδιόφωνα, ένα πιάνο, ένα βιολί, 17 κομμάτια ξύλου, ένα χτυπητήρι του καφέ, μία ηλεκτρική σκούπα, ένα ποτήρι και, φυσικά, μια μπανιέρα;
 
Ο Κορνήλιος Σελαμσής έχοντας τις παραπάνω απορίες συναντά έναν ή περισσότερους προσκεκλημένους μουσικούς και παίζουν κανονικά ή όχι εντελώς κανονικά μουσικές που γνωρίζουμε και άλλες που μάλλον μας είναι παντελώς άγνωστες. Στο τέλος κάθε παρουσίασης το ακροατήριο συμμετέχει φτιάχνοντας ένα καινούριο μουσικό έργο. Χρησιμοποιώντας, κυρίως, τη μπανιέρα που βρίσκεται επί σκηνής.
 
Πρόκειται για ένα μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στη μύηση και τον προσηλυτισμό νέων ακροατών στη κλασσική μουσική με ένα διαδραστικό τρόπο. Οι συναντήσεις αυτές θα διαρκούν περίπου 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα, θα είναι αυτοτελείς ως προς τη θεματική τους αλλά και εξελισσόμενες, ώστε να μπορεί να τις παρακολουθήσει κανείς όλες ή τμηματικά. (Για παιδιά 8-12 χρόνων.Ημερομηνίες:21/11, 19/12, 23/1, 20/2, 20/3).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης