Βγαίνουμε Αθήνα: «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» από τον Σταμάτη Κραουνάκη

Βγαίνουμε Αθήνα: «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» από τον Σταμάτη Κραουνάκη

Πλούσια και σήμερα η πολιτιστική ατζέντα της ημέρας 

Βγαίνουμε Αθήνα: «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» από τον Σταμάτη Κραουνάκη
ΘΕΑΤΡΟ

''Βασιλιάς Ληρ'' στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Η εμβληματική τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε μετάφραση Διονύση Καψάλη, σκηνοθεσία Γιάννη Παπαγιάννη, με τον Δημήτρη Παπαγιάννη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, επιστρέφει μετά την πρώτη παρουσίαση της παράστασης πέρσι, στο θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν. ''Με επίκεντρο τον τραγικό ήρωα και περιβάλλον τις σκοτεινές δολοπλοκίες που εξυφαίνονται χάριν της εξουσίας την οποία παραδίδει ο γερασμένος και μωρός βασιλιάς, η παράσταση εστιάζει στην εγκατάλειψη, τη μοναξιά και την «εξ αποκαλύψεως» συνειδητοποίηση από τους ήρωες των απλών, όχι όμως και αυτονόητων, αξιών - όπως η αγάπη και η ανθρώπινη φύση καθ’ αυτή'', σημειώνει ο σκηνοθέτης. "ΘΕΑΤΡΟΝ" του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254, Ταύρος. Τηλ.: 2122540300, Ώρα: 21:00 Διάρκεια: 100 λεπτά. Εισιτήρια: 10 ευρώ, 15 ευρώ

''Η αληθινή απολογία του Σωκράτη''

Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα επανέρχονται με το έργο του Κώστα Βάρναλη, στο οποίο επιχειρείται η ''ηθική'' αποκατάσταση του Σωκράτη. Η ''Απολογία του Σωκράτη'' είναι ένα έργο γεμάτο κυνισμό, κέφι και γλύκα, ένα κράμα Λυρισμού και Σαρκασμού, λένε οι συντελεστές και ο Ένκε Φεζολλάρι σκηνοθετεί μια παράσταση μουσικού θεάτρου δρόμου.
Κλείσιμο

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος. Τηλ.: 210 3418550, 2103463333. Ώρα: 21:00. Εισιτήρια 16 ευρώ, 12 ευρώ.

KΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου

Με την ταινία ''Δεν είμαι εγώ'' του Ταϊφούν Πιρσελίμογλου (2013 συμπαραγωγή Ελλάδας, Τουρκίας, Γαλλίας) και παρουσία των συντελεστών, εγκαινιάζεται η Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου, με ταινίες κλασικές και νεότερων σκηνοθετών που έχουν διακριθεί στα διεθνή Φεστιβάλ.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135, Κεραμεικός. Τηλ.: 210 3609695. Ώρα: 20:30. Είσοδος: 4 ευρώ.

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ταξιδεύει στην Αθήνα

Η Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός ενός μεγάλου ταξιδιού του Φεστιβάλ σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, έως τον Σεπτέμβριο του 2015. Από σήμερα και για μια εβδομάδα προβάλλονται στην Αθήνα οι βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους 2014, αλλά και το σύνολο των φετινών διαγωνιζομένων, όπως κι ένα αφιέρωμα σε πολωνικές ταινίες μικρού μήκους.

Τριανόν Filmcenter: Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101. Τηλ.: 2108222702, 2108215469. Ώρες: 19:00, 21:00. Εισιτήρια: 10 ευρώ, 7 ευρώ, 6 ευρώ, 5 ευρώ.

27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Παράλληλα με το διαγωνιστικό τμήμα και τα θεματικά αφιερώματα, η ''Θεϊκή παρέμβαση'' (2002) του Ελία Σουλεϊμάν, τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Πανοράματος. Ιστορίες κωμικοτραγικές, παράλογες, μυθικές, διαδραματίζονται μεταξύ Ραμάλα και Ιερουσαλήμ.

Άστυ: Κοραή 4 (μετρό στάση Πανεπιστήμιο). Τηλ.: 2103221925. Ώρα: 18:15.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ


''Πολυμορφίες ΙΙΙ''

Ομαδική έκθεση διοργανώνει η εφημερίδα «Τα Νέα της Τέχνης», για τρίτη συνεχή χρονιά, με σκοπό τη στήριξη της εφημερίδας που δοκιμάζεται και αυτή από την οικονομική κρίση. Την έκθεση στηρίζουν με έργα τους εβδομήντα τέσσερις καλλιτέχνες από τη σύγχρονη ελληνική εικαστική σκηνή (Αϊδίνης, Αληθεινός, Δρούγκας, Λαζόγκας, Μπότσογλου, Χατζημιχάλης, Ψυχοπαίδης κ.ά.)

Έκφραση Τέχνης Γιάννα Γραμματοπούλου: Βαλαωρίτου 9α. Τηλ.: 2103607598. Ώρα: 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

''Διάψευσέ το"

Δέκα σχεδιαστές και τέσσερις σεναριογράφοι από τη σύγχρονη, ελληνική σκηνή των κόμικς βρίσκονται αντιμέτωποι με την παρούσα, κοινωνική συνθήκη και επιλέγουν μία λέξη που κρίνουν ότι αντανακλά τη σύγχρονη ζωή, ώστε να δημιουργήσουν ένα έργο βασισμένο σε αυτή. Όλες οι λέξεις που προκύπτουν φέρουν αρνητικό πρόσημο: Διαίρεση, Ιδεοληψία, Ακεφιά, Ψέμα, Εγωισμός, Υποκρισία, Σήψη, Εμμονή, Ταπείνωση και Οργή. Ο αρνητισμός τους, ωστόσο, αναιρείται αφού το πρώτο γράμμα των επιλεγμένων λέξεων δημιουργεί τελικά μία ακροστιχίδα, η οποία αποτελεί τον τίτλο της έκθεσης, συνιστώντας ταυτόχρονα μία ευθεία πρόκληση προς το κοινό: "Διάψευσέ το".

Συμμετέχουν: Δημήτρης Βανέλλης, Μάρθα Βώζδου, Βάλια Καπάδαη, Βέρα Καρτάλου, Ευγενία Κουμάκη, Γιάννης Μονογυιός, Κατερίνα Μπακαγιάννη κ.α.

TAF (The Art Foundation). Μοναστηράκι: Νορμανού 5. Τηλ.: 2103238757. Ώρα: 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Γιώργος Γυπαράκης ''Froglessness''

Γλυπτική εγκατάσταση που δίνει τροφή για σκέψη αντιπαραβάλλοντας την ακινησία στο αδιάκοπο και αλόγιστο πράττειν. «Αν τοποθετήσεις έναν βάτραχο στο κέντρο ενός πιάτου, μετά από λίγα δευτερόλεπτα θα πηδήσει έξω από αυτό. Αν επιχειρήσεις να τον βάλεις ξανά θα πηδήσει και πάλι. Η ιδέα του froglessness αφορά στην "ακινητοποίηση" του ανήσυχου βατράχου που ζει μέσα μας. Ο όρος, δανεισμένος από το καθοδηγητικό κείμενο του βουδιστή μοναχού, Thich Nhat Hanh, αναφέρεται στο κατόρθωμα της απραξίας, ως την απόλυτη πράξη» εξηγεί ο Γιώργος Γυπαράκης.

Γκαλερί Ζουμπουλάκη: Πλατεία Κολωνακίου 20. Τηλ.: 2103608278. Ώρα: 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ


''Σατυρικόν''

Μουσικό έργο του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, για λυρικούς σολίστες, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα, με ήρωες τρεις νεαρούς μπήτνικ της αρχαίας Ρώμης. Βασισμένο στο έργο του Πετρώνιου.

Διασχίζουμε μαζί τους ''όλη τη Ρώμη της εποχής του σχιζοφρενούς Νέρωνα, που αποδεικνύεται απλά απόλυτα συγχρονισμένος με τον καιρό του'' σημειώνει ο συνθέτης.

Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.

Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος. Τηλ.: 2109005800. Ώρα: 20:30. Εισιτήρια από 28 ευρώ έως 5 ευρώ για ανέργους.

Γκαλά κορυφαίων κόντρα τενόρων

Μαζί με την Καμεράτα, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, οι κορυφαίοι κόντρα τενόροι Μαξ Εμάνουελ Τσέντσιτς, Χαβιέ Σάμπατα, Βινς Γι και Γιούρι Μινιένκο ερμηνεύουν άριες και σύνολα των Βιβάλντι, Χάσε και Χέντελ.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη. Τηλ.: 2107282333. Ώρα: 20:30. Εισιτήρια από 50 ευρώ έως 7,5 ευρώ.

 O Quantic με νέο άλμπουμ

O βρετανός παραγωγός, συνθέτης Will Holland (Quantic) επιστρέφει με τη μπάντα του και παρουσιάζει το νέο του άλμπουμ «Magnetica». Η μουσική του Quantic συνδέει μουσικά στοιχεία της ηλεκτρονικής, folk, reggae, soul, highlife και cumbia μουσικής, διαμορφώνοντας έναν ξεχωριστό, προσωπικό ήχο που φέρνει το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αιθιοπία, τη Τζαμάικα, τη Βραζιλία και την Αγκόλα, μεταξύ άλλων, κοντά. Gagarin 205: Λιοσίων 205 (στάση μετρό Αττική). Τηλ.: 2155400888, 6947927547. Ώρα: 21:00. Εισιτήρια 20 ευρώ, 18 ευρώ.

Συμβαίνουν ακόμα


''Ανήσυχη συζήτηση '' με θέμα ″Τόμας Πίντσον, Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, Ε. Χ. Γονατάς: αφού το μυστικό τους δεν είναι η δημοσιότητα τότε ποιο είναι;''. Συζητά η καθηγήτρια Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου με τους συγγραφείς, Χρήστο Αστερίου και Λευτέρη Καλοσπύρο, τον μεταφραστή, τενόρο Γιώργο Κυριαζή, τον δημοσιογράφο, μουσικό παραγωγό Θανάση Μήνα. Συντονίζει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη. Public: Πλατεία Συντάγματος. Τηλ.: 210 8181333. Ώρα 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

"Καλλιτεχνικές δράσεις στα χρόνια της κατοχής"

Συζήτηση και εγκαίνια έκθεσης με χαρακτικά και αφίσες φιλοτεχνημένα την περίοδο της Κατοχής. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Γιάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Χρ. Κουλουράκη, μουσικολόγος, Σπύρος Μοσχονάς, ιστορικός τέχνης. Ατελιέ Σπύρου Βασιλείου: Γουέμπστερ 5α, Ακρόπολη. Τηλ.: 2109231502. Ώρα: 18:30. Είσοδος ελεύθερη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης