Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεχίζει δυναμικά με μεγάλες παρουσίες

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεχίζει δυναμικά με μεγάλες παρουσίες

Είναι ο θεσμός της πόλης και της Ελλάδας... το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης γιορτάζει 55  διοργανώσεις με την Χάνα Σιγκούλα και τον Ραμίν Μπαχράνι -τον νέο εκπρόσωπο του αμερικανικού σινεμά να δίνουν το παρών

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεχίζει δυναμικά με μεγάλες παρουσίες

Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει φέτος ραντεβού με το σινεφίλ κοινό από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου 2014 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Το 55ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα από τον κινηματογραφικό χώρο: Η εμβληματική ηθοποιός και τραγουδίστρια Χάνα Σιγκούλα / Hanna Schygulla, ο πρωτοπόρος Σέρβος κινηματογραφιστής Ζέλιμιρ Ζίλνικ, ο Ούγγρος σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο / Kornél Mundruczó, η πρόσφατη ταινία του οποίου Λευκός θεός (βραβείο τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο φεστιβάλ Κανών) θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ, ο Ραμίν Μπαχράνι / Ramin Bahrani, απ’ τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους του νέου ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά και ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Φατίχ Ακίν, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του The Cut.

Καταρχήν το φεστιβάλ ανοίγει με μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ταινία που περιμένουν πολλοί συνεφίλ. Το White God του Κόρνελ Μούντρουτσο ανοίγει την αυλαία του 55ου ΦΚΘ την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 στο Ολύμπιον, παρουσία του σκηνοθέτη. Στο φιλμ, ένα συναρπαστικό κράμα κινηματογραφικών ειδών, ηρωίδα είναι η 13χρονη Λίλι, η οποία επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων. Ταυτόχρονα, ο πιστός σκύλος της ηγείται μιας άγριας εξέγερσης των τετράποδων εναντίον των ανθρώπων, σε μια αλληγορική «δήλωση αλληλεγγύης για τους περιθωριοποιημένους και τους καταπιεσμένους», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, στον οποίο φέτος το φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα.


Κλείσιμο


Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξη του / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence του σπουδαίου σουηδού δημιουργού Ρόι Άντερσον, στο έργο του οποίου η φετινή διοργάνωση πραγματοποιεί αφιέρωμα. Το σπονδυλωτό φιλμ, το οποίο απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, ολοκληρώνει την τριλογία του σκηνοθέτη με θέμα «το να είσαι άνθρωπος» και μέσα από το γνώριμο σουρεαλιστικό ύφος του, αγγίζει διαχρονικές θεματικές, όπως η θνητότητα, τα γηρατειά και η αγάπη.

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο που κλείνει 100 χρόνια θα είναι και αυτό ένα ενδιαφέρον κομμάτι του φεστιβάλ με κλασικές κι αγαπημένες ταινίες, πρεμιέρες, καθώς και φιλμ πρόσφατης παραγωγής που έχουν ήδη κάνει αίσθηση. Συνολικά 36 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν φέτος στη διοργάνωση, ενώ 11 ελληνικά project και ταινίες θα παρουσιαστούν στο τμήμα της Αγοράς, στα τμήματα Crossroads και Works in Progress.

Φέτος το κοινό έδωσε δυναμικό παρών, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτή την επέτειο και ψήφισε την ταινία της επιλογής του, μέσα από μια λίστα 200 ταινιών που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι είκοσι ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη, στο αφιέρωμα «1914 – 2014: 100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος». Επίσης, στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας. Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης